Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 38

W±tek: [ elektryka] Oszczêdno¶æ akumulatora

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Panowie - policzcie - ¶rednio licz±c 0,2A poboru - policzcie ile to jest w ci±gu 24 godzin i potem w ci±gu np 20 dni - to zobaczycie dlaczego samochód nie chce odpaliæ ... Stan silnika nie ma tu nic do rzeczy - bo jak pr±du nie ma to nawet nowy silnik nie odpali ...

Co do odpalania na 10 min - nic to nie da - bo ¿eby na³adowaæ akumulator powiedzmy 80ah - trzeba go ³adowaæ pr±dem o natê¿eniu 8A przez 10 H ... A w 10 min - to ile - 400A ;D :what: A alternator da max ile - 10A ? Bo wiêcej mo¿e uszkodziæ akumulator ...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Dziêki za odpowiedzi.
    Faktycznie chyba akumulator siê koñczy od tych roz³adowañ, bo nie chce siê na³adowaæ tym razem (pod³±czony 15 godz. 6 A).
    Dodatkowo oprócz tego, ¿e kontrolki bardzo s³abo ¶wiec± (normalny objaw) pojawi³ mi siê komunikat getriebeprogramm. Dodam, ¿e nigdy mi siê nie wy¶wietla³, a skrzynia ostatnio dzia³a³a bez zarzutu. Czy to mo¿e byæ spowodowane spadkiem zasilania?
    Jakie kable rozruchowe powiniennem zastosowaæ - chodzi mi o przekrój - aby odpaliæ moj± bunie, bo mam takie marketowe niby 400A, ale robi± siê tylko bardzo gor±ce, a silnik nie odpala (aku u¿ywane do rozruchu 72Ah). Mam auto tak ustawione w gara¿u, ¿e doj¶cia do aku nie ma, a jest zbyt w±sko, aby wypchn±c samochód z mo¿liwo¶ci± kierowania.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Getriebenprogramm jest w tym przypadku spowodowane za ma³ym pr±dem.

Jak na moje to bêdziesz mia³ spory problem odpaliæ 5 litrówke na zupe³nie roz³adowanej baterii i samych kablach, zamiast topiæ kable i robiæ zwarcia we¼ podepnij ¶wierz± bateriê z innego auta bêdzie du¿o ³atwiej, a przyznasz mi racjê ¿e lepiej nie tañczyæ tam i z powrotem z kablami przy tym aucie bo jak co¶ siê w koñcu zjara to bêdzie p³acz

EDIT

aha upewnij siê jeszcze ¿e nowy aku jest tej samej wysoko¶ci co stary, masz tam kanape w elektryce - jak bêdzie za wysoki akumulator to przy maksymalnym zsuniêciu siedzisko wadzi o baterie, w ten spsób albo zgnieciesz akumulator albo zniszczysz prowadnice albo spalisz motor od kanapy (sprawdzone)

pzdr
    Czarne e32 w benzynie!

Cytat Zamieszczone przez koggi
    ......
    Jakie kable rozruchowe powiniennem zastosowaæ - chodzi mi o przekrój - aby odpaliæ moj± bunie, bo mam takie marketowe niby 400A, ale robi± siê tylko bardzo gor±ce, a silnik nie odpala (aku u¿ywane do rozruchu 72Ah). Mam auto tak ustawione w gara¿u, ¿e doj¶cia do aku nie ma, a jest zbyt w±sko, aby wypchn±c samochód z mo¿liwo¶ci± kierowania.

Kable marketowe maj± przekrój oko³o 2,5 mm2 i nie nadaj± siê do odpalania samochodów. Ja z tego powodu z takich marketowych kabelków u¿y³em tylko klamerek. Sam przewód, jaki da³em to 16 mm2 i taki ju¿ daje radê, choæ nadal nie jest to sza³.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Tak wiem, ¿e maksymalne wymiary aku to (d³./szer./wys.): 353 x 175 x 175 mm.
    Nowy akumulator chcê kupiæ jutro, tylko kwestia jest taka, ¿e gara¿ mam w±ski i pierwszy w rzêdzie przy takim murku ochronnym - nie zmieszczê siê, aby staæ obok auta i kierowaæ nim podczas wypychania, je¶li nie bêdê kierowa³ to mam ogromne szanse wjechaæ w ten murek. Przejazd miêdzy rzêdami gara¿y jest te¿ na tyle ma³y, ¿e wyci±gniêcie mnie przez inne auto nie wchodzi w grê. Dobra do¶æ tych rozwa¿añ topograficznych ;) . Tak czy inaczej auto muszê odpaliæ, aby wyjechaæ z gara¿u i dostaæ siê do akumulatora, a w³a¶ciwie do tej przykrêcanej "prowadnicy" pod kanap±. Mam gdzie¶ kabel od wzmacniacza 35 mm^2 - taki chyba wystarczy do zrobienia z niego kabli rozruchowych.

Pozostaje jeszcze kwestia co zrobiæ, aby z nowym akumulatorem nie sta³o siê to samo. Czy zak³adaæ to odciêcie, czy to co¶ do podtrzymywania aku - wydaje mi siê, ¿e to które mam w³a¶nie jeszcze bardziej mi bateriê wykoñczy³o.

Kamieñ z serca mi spad³, ¿e ten komunikat to od niedoboru pr±du :] .

Je¶li wstawisz nowy aku, to nie ma potrzeby robiæ zamieszania w instalacji. Pobór pr±dy na poziomie kilkudziesiêciu miliamperów nie jest niczym strasznym, i spokojnie taki samochód mo¿e staæ bez odpalania kilka tygodni.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    by³o e32 m60, teraz po¿yczam matiza od ¿ony
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez koggi
    ...., a silnik nie odpala (aku u¿ywane do rozruchu 72Ah). .....
    Dla zrozumienia - ten aku na 72Ah to masz w aucie, czy na pó³ce ?

Jaki akumulator masz pod kanap±? Bo mo¿e z lekka za s³aby tam u Ciebie siedzi i nie daje rady, a teraz to ju¿ jest w stanie emerytalnym.
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Ten 72Ah jest na zewn±trz tylko do odpalenia za pomoc± kabli rozruchowych. Pod kanap± jest CENTRA Standard 90Ah, a w baga¿niku BOSCH 55Ah.
    Ten akumulator ma zaledwie 6 m-cy, ale kilka razy by³ roz³adowany do zera - dopóki nie upora³em siê z radiem i klamkami.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    do takiej ilo¶ci elektroniki centra stanadrt ? Powiniene¶ zainwestowaæ w akumulator z góren pólki - jaki¶ dobry bosch , albo banner uni-bull - szczególnie je¿eli rzadko u¿ywasz samochód.

Bo jak kto¶ co dzieñ jezdzi du¿o na trasie to i pewnie 50ah by opêdzi³o Twoje auto...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    A wiecie jak trudno znale¼æ co¶ o pojemno¶ci oko³o 100Ah i wysoko¶ci max 175 mm w miarê rozs±dnej cenie!?
    Jutro lub w najbli¿szych dniach chcê kupiæ nowy, wiêc co polecacie?

Jeszcze jedno - czy jest szansa, ¿e je¶li podepnê w miejsce tego w baga¿niku ten 72Ah, to odpalê bez kombinacji z kablami? Zastanawiam siê, bo jak d³u¿ej pokrêcê, to po chwili zaczyna ¿wawiej krêciæ, taK jakby prze³±cza³ siê na ten z baga¿nika, ale jednak 55Ah i pr±d oko³o 500A nie wystarcza.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •