Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 38

W±tek: [ elektryka] Oszczêdno¶æ akumulatora

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz

[ elektryka] Oszczêdno¶æ akumulatora

Jak niektórzy z Was pewnie wiedz± przez pewien czas walczy³em z nadmiernym poborem pr±du. Obecnie ten problem mam za³atwiony (powiedzmy ;) ) - pobór w granicach 0,19-0,21A. Problem mój polega na tym, ¿e moj± e32 je¿d¿ê okazjonalnie (przeciêtnie 2 razy w miesi±cu), ale wtedy robiê d³u¿sze trasy - minimum 300 km. Po takim +/- 2-tygodniowym postoju mam problem z odpaleniem, a niekiedy muszê pod³adowaæ akumulator.
    Wymy¶li³em sobie, ¿e dobrym rozwi±zaniem by³by monta¿ g³ównego wy³±cznika pr±du. Co Wy na to? Czy nie mia³o by to negatywnego wp³ywu na pracê komputera i innych uk³adów?
    Bêdê wdziêczny za opinie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e38 4.4iLA, by³o e32 3.0 m60
    Sk±d
    Bydgoszcz
    A co roz³adowuje Twój akumulator, który bezpiecznik jak wyci±gniesz to pobór znika?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Bezpieczniki ju¿ sprawdzone - najwiêcej bra³o radio i podgrzewanie klamek - by³o wtedy ³±cznie oko³o 3A (aku wytrzymywa³ dobê), ale ten problem ju¿ rozwi±zany.
    Teraz najwiêcej bierze alarm, gdy nie jest uzbrojony, to pobór spada do 0,09-0.11A, wiêc chyba nie jest tragicznie. Wszystko inne wygl±da ok - po wyjêciu jakiego¶ bezpiecznika nie ma drastycznego spadku poboru pr±du.
    Wiem, ¿e ju¿ akumulator po tych przej¶ciach z g³êbokim roz³adowywaniem mo¿e sobie najlepiej nie radziæ. Planujê go wymieniæ i dlatego siê zastanawiam, co zrobiæ aby nowego nie spotka³ go ten sam los.
    Znajomy z pracy te¿ ma e32, ale 730 i pobór ma zbli¿ony do mojego bez alarmu. Akumulator bez jazdy trzyma mu oko³o 3 tygodni.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    by³o e32 m60, teraz po¿yczam matiza od ¿ony
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez koggi
    Znajomy z pracy te¿ ma e32, ale 730 i pobór ma zbli¿ony do mojego bez alarmu. Akumulator bez jazdy trzyma mu oko³o 3 tygodni.
    Mi siê zdarza³o, ¿e w zimie (gdzie w nocy temp. by³a poni¿ej -10 st.C) moja e32 sta³a ponad tydzieñ (w granicach 9-10dni) z w³aczonym alarmem i po tym bez problemu z pierwszego odpala. Wiêc jak dla mnie to co¶ tu trzeba jeszcze przeszukaæ.

Alternatyw± dla akumulatora s± (nie pamiêtam jak± to ma swoj± w³a¶ciw± nazwê) wzbudzacze pr±du - wytwarzaj± mini impulsy elektr. co ile¶ tam minut przez co utrzymuj± sprawno¶æ baterii.
    S± to testowane urz±dzenia i rzeczywi¶cie daja radê - w sklepach motoryzacyjnych mo¿na kupiæ.
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Niestety to wada e32...

Taki pobór jaki masz jest normalny dla e32 ... Niektórzy maj± wiêkszy , inni mniejszy - du¿o zale¿y od wyposa¿enia i rodzaju alarmu .

Niestety , trzeba mieæ dobry akumulator , sprawny alternator , a jak samochód stoi d³ugo to odpinaæ baterie ... Je¿eli jezdzi siê na krótkich dystansach to warto ograniczyæ pobór pr±du podczas jazdy , np przez monta¿ xenonów, ¿eby akumulator szybciej sie ³adowa³.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    ..., a jak samochód stoi d³ugo to odpinaæ baterie ...
    Czyli takie odciêcie pr±du o jakim my¶lê (planujê zamontowaæ w baga¿niku) sprawdzi³o by siê wed³ug Ciebie? Nie mam ochoty ci±gle grzebaæ pod tyln± kanap± i st±d taki pomys³.

Co do tych urz±dzeñ podtrzymuj±cych, to kupi³em ostatnio takie co¶ za 78 z³ i wydaje mi siê, ¿e bardziej szkodzi ni¿ pomaga. Mo¿e jaka¶ propozycja konkretnego modelu tego sprzêtu, albo chocia¿ przedzia³ cenowy, w jakim takie urz±dzenie powinno siê mie¶ciæ, aby faktycznie dzia³a³o.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    A w czym takie dobrze wykonane odciêcie ma przeszkadzaæ ? Bedzie dzia³aæ tak samo jak ¶ci±gniêcie klemy z akumulatora ...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    No w³a¶nie nie wiem w czym i dlatego siê pytam. Obawiam siê, czy np. 17-dniowy brak pr±du nie bêdzie mia³ negatywnego wp³ywu na elektronikê w aucie. Liczne s± posty, w których zalecane jest, aby nawet przed chwilowym wyjêciem akumulatora podpi±æ inny, aby by³o podtrzymane zasilanie - i w³a¶nie to mnie zastanawia.
    Czy je¶li mam 2 akumalotory, to ten drugi te¿ muszê zaopatrzyæ w odciêcie?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków

Re: Oszczêdno¶æ akumulatora

Cytat Zamieszczone przez koggi
    moj± e32 je¿d¿ê okazjonalnie (przeciêtnie 2 razy w miesi±cu), ale wtedy robiê d³u¿sze trasy - minimum 300 km. Po takim +/- 2-tygodniowym postoju mam problem z odpaleniem, a niekiedy muszê pod³adowaæ akumulator.
    dziwny troche ten problem, swoj± obecn± e32 zostawi³em na ca³± zime w gara¿u i ca³± zime pali³a od strza³a za ka¿dym razem, odpalana by³a góra raz na miesi±c, przesta³a tak od listopada do koñca marca

wogóle to zdrowy motor benzynowy zapala bez problemu niezale¿nie od tego na ile go zostawisz, mo¿e to byæ 5 dni a moze byæ 5 miesiêcy, pobór pr±du przy rozruchu bêdzie taki sam

my¶le ¿e twoim problemem jest lipna bateria, na zdrowej móg³by¶ odpalaæ auto raz na 3 miesi±ce, zrobiæ krótk± trasê i zostawiæ na kolejne 3, po których nie powinno byæ najmniejszego problemu z odpaleniem - tak jest u mnie, tak samo te¿ u kolegi 750iL
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    e38 4.4iLA, by³o e32 3.0 m60
    Sk±d
    Bydgoszcz
    A nie masz mo¿liwo¶ci odpaliæ auta powiedzmy raz w tygodniu jak stoi na jak±¶ chwile powiedzmy 10min czy do nagrzania silnika. W tym czasie akumulator by siê do³adowywa³ i powinno byæ ok.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •