Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: [mechanika] m30b30 faluje i klekocze

Zaawansowany Użytkownik
    Cytat Zamieszczone przez bmwe
    Problemem ponoć jest komputer który po odłączeniu aku gubi ustawienia i z biegiem kilometrów znów łapie parametry na nowo się ustawiając.
    To troszkę odwracanie kota ogonem :P
    Problemem jest po pierwsze po części zużyty silnik a po drugie i najważniejsze zużyte czujniki i układy wykonawcze. Po twardym resecie lub zaniku zasilania komputer wraca do ustawień idealnych dla nowego silnika. Im gorzej chodzi po takim resecie tym gorzej świadczy to o stanie czujników i silnika bowiem oznacza to, iż ich parametry są już mocno odległe od fabrycznych. Dobrodziejstwo adaptacja polega właśnie na tym, że wraz ze zużywaniem się silnika, czujników i elementów sterowanych komputer nadąża za ich zmianą parametrów i nie jest konieczna okresowa regulacja i strojenie. Dzięki temu rzadziej musimy zaglądać pod maskę :) Po resecie tracimy te informacje i potrzeba czasu na ponowne dopasowania się do tego co już jest zużyte.

Cytat Zamieszczone przez gilu_e32
    Tak nawiasem mowiac to ja mam manualna skrzynie i nie wiem czy jej sa potrzebne te sygnaly z czujnika przepustnicy.
    o ile dobrze wyczytałem to w wersji z manualną skrzynią biegów nie jest w ogóle zamontowany czujnik położenia przepustnicy.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    szukam znów....
    troszkę kilometrów mam na mysli jakieś "10km". Wczoraj specjalnie sprawdzałem :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32, 730, m30b30
    Dzieki Panowie za odpowiedzi.
    Co do czujnikow to praktycznie wszystkie zostaly wymienione na nowe lub sprawdzone stare pod wzgledem parametrow pracy i sa ok.
    Dzisiaj z ciekawosci odlaczylem aku na jakas godzinke i silnik przestal szalec na wolnych obrotach. Dzisiaj jeszcze sprawdze przy opkazji szczelnosc kolektora dolotowego i sprawdze przeplywke. Silnik moze i faktycznie jest zuuzyty w jakims stopniu ale z drugiej strony nie wierze ze po odlaczeniu aku az tak mu sie pogorszylo.

Bede opisywal dalsze postepy prac.

Jest poranek. Autko po calej nocy postoju pod chmurka odpalilo bez trudu - zreszta jak zawsze i obroty nie faluja - ogolnie nic sie nie dzieje. Chodzi jak zegarek na wolnych obrotach.

Mysle ze watek zostal juz w tym temacie wyczerpany poniewaz wszelkie dolegliwosci ustaly.
    Dzieki wszystkim za pomoc.

pozdrawiam
    Gilu_e32

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32, 730, m30b30
    Witam,
    Temat wrocil jak boomernag juz po ok. 1 tygodniu. Autko po ostatnim odlaczeniu aku jezdzil jak zloto - zero falowania i rowne obroty trzymal.
    Wczoraj znowu cos mu sie podzialo i zaczal swirowac na obrotach a na dodtaek jak mialem wlaczona klime to komp ze spalania chwilowego pokaz mi nawet 8l/h i w lustreku zobaczylem za soba delikatne dymienie z wydechu. Dojechal na parking odlaczylem aku, wlaczylem go ponownie za jakis czas i dzisiaj rano znowu wszystko ok. Parcuje rowno - nie faluje na obrotach.
    CO sie moze dziac?

Prosze o informacje.
    Gilu_e32

Zaawansowany Użytkownik
    Objaw uszkodzonej sondy lambda. Na przykład.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e32, 730, m30b30
    Sonda wymieniona na bosch - oryginal - poprzednia wypalona do zera - chodzi jak zloto:)
    Gilu_e32

Uprawnienia umieszczania postów