Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Wątek: [ elektryka] Oszczędność akumulatora

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak

[ elektryka] Oszczędność akumulatora

Jak niektórzy z Was pewnie wiedzą przez pewien czas walczyłem z nadmiernym poborem prądu. Obecnie ten problem mam załatwiony (powiedzmy ;) ) - pobór w granicach 0,19-0,21A. Problem mój polega na tym, że moją e32 jeżdżę okazjonalnie (przeciętnie 2 razy w miesiącu), ale wtedy robię dłuższe trasy - minimum 300 km. Po takim +/- 2-tygodniowym postoju mam problem z odpaleniem, a niekiedy muszę podładować akumulator.
    Wymyśliłem sobie, że dobrym rozwiązaniem byłby montaż głównego wyłącznika prądu. Co Wy na to? Czy nie miało by to negatywnego wpływu na pracę komputera i innych układów?
    Będę wdzięczny za opinie!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 4.4iLA, było e32 3.0 m60
    A co rozładowuje Twój akumulator, który bezpiecznik jak wyciągniesz to pobór znika?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Bezpieczniki już sprawdzone - najwięcej brało radio i podgrzewanie klamek - było wtedy łącznie około 3A (aku wytrzymywał dobę), ale ten problem już rozwiązany.
    Teraz najwięcej bierze alarm, gdy nie jest uzbrojony, to pobór spada do 0,09-0.11A, więc chyba nie jest tragicznie. Wszystko inne wygląda ok - po wyjęciu jakiegoś bezpiecznika nie ma drastycznego spadku poboru prądu.
    Wiem, że już akumulator po tych przejściach z głębokim rozładowywaniem może sobie najlepiej nie radzić. Planuję go wymienić i dlatego się zastanawiam, co zrobić aby nowego nie spotkał go ten sam los.
    Znajomy z pracy też ma e32, ale 730 i pobór ma zbliżony do mojego bez alarmu. Akumulator bez jazdy trzyma mu około 3 tygodni.

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    Cytat Zamieszczone przez koggi
    Znajomy z pracy też ma e32, ale 730 i pobór ma zbliżony do mojego bez alarmu. Akumulator bez jazdy trzyma mu około 3 tygodni.
    Mi się zdarzało, że w zimie (gdzie w nocy temp. była poniżej -10 st.C) moja e32 stała ponad tydzień (w granicach 9-10dni) z właczonym alarmem i po tym bez problemu z pierwszego odpala. Więc jak dla mnie to coś tu trzeba jeszcze przeszukać.

Alternatywą dla akumulatora są (nie pamiętam jaką to ma swoją właściwą nazwę) wzbudzacze prądu - wytwarzają mini impulsy elektr. co ileś tam minut przez co utrzymują sprawność baterii.
    Są to testowane urządzenia i rzeczywiście daja radę - w sklepach motoryzacyjnych można kupić.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Niestety to wada e32...

Taki pobór jaki masz jest normalny dla e32 ... Niektórzy mają większy , inni mniejszy - dużo zależy od wyposażenia i rodzaju alarmu .

Niestety , trzeba mieć dobry akumulator , sprawny alternator , a jak samochód stoi długo to odpinać baterie ... Jeżeli jezdzi się na krótkich dystansach to warto ograniczyć pobór prądu podczas jazdy , np przez montaż xenonów, żeby akumulator szybciej sie ładował.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    Cytat Zamieszczone przez xsilver
    ..., a jak samochód stoi długo to odpinać baterie ...
    Czyli takie odcięcie prądu o jakim myślę (planuję zamontować w bagażniku) sprawdziło by się według Ciebie? Nie mam ochoty ciągle grzebać pod tylną kanapą i stąd taki pomysł.

Co do tych urządzeń podtrzymujących, to kupiłem ostatnio takie coś za 78 zł i wydaje mi się, że bardziej szkodzi niż pomaga. Może jakaś propozycja konkretnego modelu tego sprzętu, albo chociaż przedział cenowy, w jakim takie urządzenie powinno się mieścić, aby faktycznie działało.

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    A w czym takie dobrze wykonane odcięcie ma przeszkadzać ? Bedzie działać tak samo jak ściągnięcie klemy z akumulatora ...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Obecnie brak
    No właśnie nie wiem w czym i dlatego się pytam. Obawiam się, czy np. 17-dniowy brak prądu nie będzie miał negatywnego wpływu na elektronikę w aucie. Liczne są posty, w których zalecane jest, aby nawet przed chwilowym wyjęciem akumulatora podpiąć inny, aby było podtrzymane zasilanie - i właśnie to mnie zastanawia.
    Czy jeśli mam 2 akumalotory, to ten drugi też muszę zaopatrzyć w odcięcie?

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32

Re: Oszczędność akumulatora

Cytat Zamieszczone przez koggi
    moją e32 jeżdżę okazjonalnie (przeciętnie 2 razy w miesiącu), ale wtedy robię dłuższe trasy - minimum 300 km. Po takim +/- 2-tygodniowym postoju mam problem z odpaleniem, a niekiedy muszę podładować akumulator.
    dziwny troche ten problem, swoją obecną e32 zostawiłem na całą zime w garażu i całą zime paliła od strzała za każdym razem, odpalana była góra raz na miesiąc, przestała tak od listopada do końca marca

wogóle to zdrowy motor benzynowy zapala bez problemu niezależnie od tego na ile go zostawisz, może to być 5 dni a moze być 5 miesięcy, pobór prądu przy rozruchu będzie taki sam

myśle że twoim problemem jest lipna bateria, na zdrowej mógłbyś odpalać auto raz na 3 miesiące, zrobić krótką trasę i zostawić na kolejne 3, po których nie powinno być najmniejszego problemu z odpaleniem - tak jest u mnie, tak samo też u kolegi 750iL
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 4.4iLA, było e32 3.0 m60
    A nie masz możliwości odpalić auta powiedzmy raz w tygodniu jak stoi na jakąś chwile powiedzmy 10min czy do nagrzania silnika. W tym czasie akumulator by się doładowywał i powinno być ok.

Uprawnienia umieszczania postów