Moim zdaniem w Polsce jednak ludzie bardziej dbaja o auta, niz w niemczech, widze to po swoich znajomych, jak auto jest na gwarancji, to jest serwisowane, po gwarancji, nawet oleju nie sprawdzaja, jezdza, az stanie, wtedy telefon do ADAC i albo jezdza dalej, albo biora nowe auto. Nie chce mi sie tu opisywac przykladow, ale 80 % niemcow ma w d.....e, co sie z autem dzieje, sa tez wyjatki, jak wszedzie, kolega np. obkleil swoja nowa E-klase cala, folia bezbarwna, zaby lakier ochronic i ogolnie bardzo dba o auto.
Wystarczy ( jak ktos to juz napisal ) wejsc na mobile.de i zobaczyc ile aut do np. 3 lat i przebiego 120 tys jest do sprzedania z uszkodzonym silnikiem lub skrzynia, to o czyms swiadczy.
Auta sa picowane dopiero w komisach i............. poznalem jakis czas temu chlopaczka, polaka, ktory robi w Berlinie niezla kase, obskakuje komisy i nawet serwisy ( np. Volvo, tam go poznalem ) , zajmuje sie , jak to ladnie okreslil, korekta przebiegu i nie ogranicza sie tylko do licznika, ale robi to w kazdym kompie itp, gdzie jest rejestrowany przebiek, ksiazki tez sa zmieniane i autka ida do polski z malymi przebiegami, jest to robione tylko w autach idacych za granice i na zadanie kupujacego (czyt. handlarza ).
Sa komisy zajmujace sie naprawde zadbanymi autami i z malym przebiegiem ( np. BMW na Spandauer Damm ) , ale tam autko bedzie drozsze o np. 5-7 tys. € , niz to samo auto u turasa w komisie.
Sorki za male OT, ale to mi sie napisalo jakos tak samo, po przeczytaniu tego tematu.
Wracajac do tematu, tez mi sie nie chce wierzyc, zeby dbane auto siadlo po tylu kilometrach.
Nie wiem po ile sa silniki do BMW, ale znajomemu w mesiu ( ma swoj warsztat ) bardziej sie oplacalo kupic silnik z rozbitka, niz naprawiac swoj, jezeli w Polsce sa tak drogie, to moze warto tutaj sie rozgladnac.
A jezeli chodzi o skrzynie, to koledze, ktory zaczal temat, proponuje poszukac w necie tej firmy
GSB-GETRIEBE SERVICE-BERLIN GMBH
Maja skrzynie chyba do wszystkich aut na rynku, sa to skrzynie po regeneracji i udzielaja gwarancji ( nie pamietam czy na rok, czy na 2 lata ) , ceny sa raczej przystepne, biorac pod uwage, ze ma sie gwarancje, czesto tez sprzedaja skrzynie przez E-baya.
Koncze swoje wypociny i pozdrawiam.