Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 29

W±tek: Ile mo¿e spaliæ 725tds na trasie Rybnik - Chorzów

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009

Ile mo¿e spaliæ 725tds na trasie Rybnik - Chorzów

Zainspirowany testem olejus'a, postanowilem sprawdzic ile spali mi tds'a na trasie ~100km. Zatankowalem i w droge. Pó³ drogi jechalem przez miasta, miescinki, predkosc w miare sta³a, pozniej gliwice i A4. Z autostrady na 15 minut do Chorzowa (na uczelnie, przy okazji;P) i spowrotem. Wynik w tamt± stronê, uwaga uwaga... 5.1l :):D Spowrotem zasta³a mnie niesamowita ulewa i spalanie wzros³o do 5.9.

Mam zdjêcia ;P

He he... no tak to mniej wiêcej wychodzi. Akurat tania jazda w TDS-ie jest przy oko³o 80 km/h wiêc paradoksalnie ta ulewa pewnie pomog³a w uzyskaniu optymalnego rezultatu. Inna sprawa, ¿e TDS-y lubi± czarowaæ we wskazaniach na BC. Ale i tak uwa¿am, ¿e spalanie w trasie na poziomie 7l/100km jest bardzo przyzwoitym wynikiem. Mój obecny rekord to prawie 1200km na jednym zbiorniku paliwa (standard 85l)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    Ja po miescie robie niecale 800km na baku ;D

A u mnie standardem jest 900-950 w Wawie.

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Zazdroszczê... :( ja na butli 80litrów (wchodzi ok 67) robie w mie¶cie 250 km...

Sorki za OT ale my¶lê, ¿e takie porównanie mo¿e byæ ciekawe :P
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask

Re: Ile mo¿e spaliæ 725tds na trasie Rybnik - Chorzów

Cytat Zamieszczone przez bigger
    Zainspirowany testem olejus'a, postanowilem sprawdzic ile spali mi tds'a na trasie ~100km. Zatankowalem i w droge. Pó³ drogi jechalem przez miasta, miescinki, predkosc w miare sta³a, pozniej gliwice i A4. Z autostrady na 15 minut do Chorzowa (na uczelnie, przy okazji;P) i spowrotem. Wynik w tamt± stronê, uwaga uwaga... 5.1l :):D Spowrotem zasta³a mnie niesamowita ulewa i spalanie wzros³o do 5.9.

Mam zdjêcia ;P
    Nie no bez przesady 5L to nawet jadac stale na autostradzie 80km/h nie spali a co dopiero przejazdzki po miescie itp- tak jak sylwek pisze 7ke musi wziac i to przy tempie emeryta ;)
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    Z mi³± chêci± udowodniê, tylko jak ;) Fotki jednak poszly w****du razem z telefonem..

Moderator Mod Awatar BOSS
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    740i
    Sk±d
    Dolny Slask
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Inna sprawa, ¿e TDS-y lubi± czarowaæ we wskazaniach na BC. Ale i tak uwa¿am, ¿e spalanie w trasie na poziomie 7l/100km jest bardzo przyzwoitym wynikiem.
    Oj nastawniki i przeplywki w TDSach w PL pozostawiaja wiele do zyczenia ;)
    Ka¿dy cz³owiek jest jak ksi±¿ka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkowaæ te z³e !!!

szkoda, ¿e nie zrobi³em fotek, ale kiedy¶ po regulacji nastawnika na BC mia³em wskazanie 2,8 l/100km. Dlatego nie ma co patrzeæ na te odczyty tylko star± sprawdzon± metod± wyliczyæ spalanie. Przyjmuj±c, ¿e w trasie zrobimy 1150 km na zbiorniku i mamy w nim 85 litrów, to spalanie mamy na poziomie 7,4 l/100km (moja prêdko¶æ maksymalna to 140 km/h, przeciêtnie je¿d¿ê w okolicach 100-110 km/h).

W mie¶cie przyjmuj±c przejazd na zbiorniku na poziomie 950 km wychodzi ¶rednie spalanie w granicach 9 l/100km. To s± warto¶ci, jakie udaje mi siê powtórzyæ. Rekord z miasta to 1000 km, ale ruch w Warszawie by³ bardzo umiarkowany i nie u¿ywa³em klimy.

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    szkoda, ¿e nie zrobi³em fotek, ale kiedy¶ po regulacji nastawnika na BC mia³em wskazanie 2,8 l/100km.
    ja gdzie¶ mam fotke jak mia³em u siebie 4.3 l/100km ;D
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •