Czy w V8 wymienia siê rozrz±d czy ma bez okresowa eksploatacjê? Wiadomo ¿e jak jest pasek to siê wymienia a co w przypadku ³añcuszka?
Czy w V8 wymienia siê rozrz±d czy ma bez okresowa eksploatacjê? Wiadomo ¿e jak jest pasek to siê wymienia a co w przypadku ³añcuszka?
£añcuch teoretycznie jest do¿ywotnio, ty bardziej ¿e nie jest on zewnêtrznie montowany (jak to bywa w niektórych markach), tylko wewn±trz komory silnika i smarowany olejem silnikowym.
Ale bywa ¿e po 400-500tys km zacznie szumieæ i wtedy albo ³añcuch do wymiany, albo juz ca³y silnik.
Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...
Jak silnik juz nadaje sie do remontu to wtedy przy okazji mozna zmienic ³añcuch, bo ¿eby wcze¶niej co¶ siê z nim dzia³o to kurcze jeszcze nie slysza³em...
Mechanikiem nie jestem podobnie jak mój m±¿ ale wydaje siê ¿e nic nie s³ychaæ niepokoj±cego.
Jak nic sie nie dzieje to nie ruszaæ.
B M W
Staram siê pisaæ poprawnie po polsku.
Rozrzad w M60 B30 dorzywotni. Tylko zmieniac czesto oleje...
Zgadzam siê,Zamieszczone przez sylwek7
a powy¿sza moja wypowied¼ tyczy aut z du¿ym przebiegiem, gdzie ró¿nie bywa³o w ca³okszta³cie te¿ z dbaniem o silnik
Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...
Wiekszo¶æ siudemek ma w³a¶nie taki przebieg :P
nie jedna juz bañke przekreci³a ;)
tylko w polsce nikt nie do tego nie przyzna, a i wola³by nie wiedziec ;D
Zgadza siê,ale nie wszyscy nie chc± siê przyznaæ,nawet wrêcz przeciwnie.Mam znajomego,który w swojej e32 730i z 89 roku(wskazanie ju¿ siê nie zatrzymuje na 299960km) ma przebieg ponad 700ty¶ km,w zesz³ym roku wymienia³ silnik , tylny most i szczyci siê tym,nawet chce nagraæ jak licznik bêdzie siê zerowa³,ale to pewnie za dobrych kilka lat :)
Panowie od pewnego czasu s³ysza³em co¶ w rodzaju piszczenia z przodu silnika my¶la³em ,¿e mo¿e byæ to pasek lub rolka która siê zaciera gdy zacz±³em siê przys³uchiwaæ dosz³o do tego delikatne dzwonienie.
Dzisiaj zrzuci³em paski z rolek i odpali³em silnik piszczenie to nie ucich³o wiêc oci±gn±³em pokrywê i zobaczy³em to
http://bayimg.com/image/dabcpaaca.jpg
http://bayimg.com/image/eabccaaca.jpg
I rêce mi opad³y ciesze siê ¿e w porê zajrza³em :?
dodam tylko ¿e przebieg to 260 Ty¶ i jestem pewien ¿e jest oryginalny
Cz³owiek który ma mi zmieniaæ ³añcuch powiedzia³ ¿e mo¿na zmieniæ sam g³ówny ³añcuch i je¿eli ¶lizgi s± ok to ich nie ruszaæ co o tym my¶licie?
Ps. Nie lekcewa¿cie piszczenia ani tego ¿e jak ³añcuch to na pewno nie rozrz±d ;)