Poka¿ wyniki od 1 do 6 z 6

W±tek: [mechanika] 730D - zapach spalin.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009

[mechanika] 730D - zapach spalin.

witam.
    od jakiego¶ czasu nastrêcza mnie dziwne zjawisko.czasami przy uruchomionym silniku,na postoju czuc nieelegancko spalinami.nie zawsze to wystêpuje,czasem jak wiatr jako¶ zawieje.nie ma przy tym ¿adnego dymu i tym podobnych,silnik chodzi równo,wydech jest cichutki.Jak by³o ciep³o to tego nie zauwa¿a³em.Auto posiada WEBASTO,jednak ja go póki co nie u¿ywam,czy mo¿e siê samo za³±czac np.w celu dogrzania silnika???
    pozdrawiam.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    e65 730d sport
    Sk±d
    uk
    Witam. Je¶li masz samochód spe³niaj±cy normê EURO 4 to masz zamontowany filtr cz±stek sta³ych i on szczególnie w warunkach miejskich czêsto siê zape³nia sadz± któr± wychwytuje ze spalin. Je¶li ci¶nienie na czujniku przed filtrem jest wiêksze ni¿ za filtrem wtedy zaczyna siê regeneracja tzn. komputer zwiêksza temperaturê spalin i w ten sposób wypala sadzê . Sadza wypala te¿ siê w czasie jazdy z wiêkszymi prêdko¶ciami. Je¶li wiêc czujesz teki zapach raz co jaki¶ czas na postoju to w tym momencie odbywa siê proces regeneracji filtra. Pozdrawiam

Oczyszczanie filtra jest zupe³nie niezauwa¿alne dla u¿ytkownika.

Ja raczej proponujê sprawdziæ, czy nie ma okopconej prawej pod³u¿nicy nad turbo. W E65 bardzo czêsto pêka kolektor wydechowy :/ Po prostu nale¿y na odpalonym pow±chaæ czy nie czuæ spalinami. Najlepiej na zimno

Wylot spalin w webasto jest tu¿ pod progiem drzwi kierowcy.
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    740iL Indywidual
    Sk±d
    Wroc³aw
    Zgadzam siê z sylwkiem w 100 % . Ostatnio u ojca w aucie równie¿ wymieniony zosta³ kolektor wydechowy(e60 530d), który najnormalniej w ¶wiecie pod wp³ywem temp. i zmêczenia materia³u pêk³ ... Efekt w kabinie by³ ten sam ... czyli dusz±cy smrud spalin ... tak¿e zacz±³ bym od togo :) Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    Wylot spalin w webasto jest tu¿ pod progiem drzwi kierowcy.
    i to mi pasuje bo to w³a¶nie z tamt±d mniej wiêcej czuc czasem spaliny.dodatkowo jak wtedy zgaszê silnik to s³yszê takie burczenie,jakby w³a¶nie chodzi³o webasto.w kabinie nie czujê nic.czy webasto mo¿e siê samo za³±czac,¿eby dogrzac wodê w uk³adzie ch³odzenia???

Cytat Zamieszczone przez coolx
    czy webasto mo¿e siê samo za³±czac,¿eby dogrzac wodê w uk³adzie ch³odzenia???
    Dok³adnie tak.

Poobserwuj proszê co i jak a na pewno znajdziesz odpowied¼
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •