POT (perfidne off topic): Przydałby się nowy dział "Sprzeczka" ... albo "Wybacz mi" :]
POT (perfidne off topic): Przydałby się nowy dział "Sprzeczka" ... albo "Wybacz mi" :]
usługi i bezpieczeństwo IT
BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
Honda VT 1100 chopper
Schematy E32 (czytelna lista plików)
Spokojnie - nie trzeba :)Zamieszczone przez amato
Jak cos to posty pójda do smietnika, bo nie sprzeczka jest tematem a rzetelna pomoc na temat jaki olej :medit:
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
;) wieczór....zmęczenie i pare piw robi swoje, może wystrzeliłem - przepraszam Sylwku, ale dość bezpośrednio zabrzmiała Twoja wypowiedź w moją stronę, więc.... .Zamieszczone przez sylwek7
A dla czego Dx III do 5hp18 ?
Jest zalecany przez fachowców od automatów. Może jak uda mi się znaleźć to zamieszczę tu, ale z półtora roku temu znalazłem, że 5hp18 ma 2 tabliczki - zieloną i czarną. Przy czarnej jest zalecany dx III, a przy zielonej....no nie pamiętam więc nie chcę kogoś w błąd i w kłopoty wprowadzić, jakbym się nieopatrznie pomylił (ja mam u siebie te skrzynię z czarną tabliczką, więc wiadome czemu ograniczyłem swoje zainteresowanie w tym kierunku).
W dodatku widziałem osobiście jak pracuje, a raczej jak się męczy ta skrzynia po zalaniu dextronem II - żal było patrzeć jak się auto męczyło przez te 5 km od wyjazdu z serwisu do powrotu na wymianę na właściwy olej.
-----------------
Ale to juz było w kilku wersjach na tvn - widać po upadku tych programów że to nie ma sensu ;D ;D ;DZamieszczone przez amato
Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...
spoko - nie szkodzi :keep:
Dziwna sprawa, bo po tym numerze VIN znalazłem tylko skrzynię z czarna nalepka, a tam karzą lac DII - zamiennie innych producentów (np. Agip) DIII
Nie ma co kryć, że BMW nie naprawia skrzyń i nawet niechętnie olej zmienia (chyba że klient stanie okoniem i zechce) i w tym przypadku skłaniałbym się do opinii DOBRYCH speców od skrzyń
Ja oparłem się na tym co Monachium zaleciło i to wszystko.
Nie mam wiedzy jak ASB chodzi na DII a jak na D III a szkoda :/
Jeśli nie pomogłem/słabo pomogłem to sorry ;)
*niepotrzebne skreślić ;D
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
dziekuje wszystkim za pomoc :) pozdro!
a ja leje mobil atf 220 i nie ma problemu :D
czas na reklamy .... najpierw to zdaje się pkt. 5 regulaminu - czyli PRZEDSTAW SIĘ w dziale "Przedstaw się", wszyscy Cię przywitają i tak ma to wyglądać :]
usługi i bezpieczeństwo IT
BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
Honda VT 1100 chopper
Schematy E32 (czytelna lista plików)
No ja kiedyś słyszałem, że w automatach olej jest tylko dożywotnio, a po dużych przebiegach to wymiana tylko szkodzi, że BMW boi się wymieniać olej w automatach, jak i w dyfrach i wiele innych BZDUR.Zamieszczone przez sylwek7
A jako że producentem tych skrzyń jest firma ZF - to lepiej u nich szukać, tak więc rozdrapałem moje stare archiwum i odnośnie 5hp18 znalazłem co mam:
Zalecane oleje do automatu 5hp18
-Dextron III
-Esso LT 71141
a) jeśli kolor TABLICZKI ZNAMIONOWEJ jest CZARNY lejemy DEXRON 3
b) jeśli TABLICZKA ZNAMIONOWA jest ZIELONA lejemy olej typu lifetime ESSO LT 71141
c) ogólnie na początku produkcji tej skrzyni lano DEXRON 3 później w nowszych skrzyniach zmieniono na ESSO (chyba od wprowadzenia tiptronic)
Firma ZF do 5hp18 z czarna tabliczką zaleca lać Dx III,
nie wskazane jest u nich zalewanie Dx II = problemy ze skrzynią - zapalające się Gtribeprogram, przełączanie na tryb awaryjny, przeszarpuwania przy zmianie biegów (spotkałem się osobiście z tym problemem po zalaniu Dx II, na moje szczęście nie w moim aucie).
>>mam linki do dokumentacji i katalogu tej skrzyni do firmy ZF, ale niestety juz nie działają.
! Do skrzyni 5HP18 zależnie od numeru seryjnego (dokumentacje od ZF leje się inne klasy olejów
I tu ciekawostka którą wygrzebałem - istnieje także skrzynia 5HP18a, w sumie to nie znalazłem jaka różnica kryje się pod dodaniem w oznaczeniu końcówki "a"
Inne - to fakt, że oleje klasy Dx III sa produkowane przez wiele firm (np. Schell, Elf) - i tu jeśli specyfikacja jest zgodna to czy to taka czy inna firma nie ma większego znaczenia (poza jakością produktu).
Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...
Mam pytanie ile wchodzi oleju do pustej skrzyni i konwertera? Wiem że przy wymianie ok 5,5l ale zastanawiam się ile wchodzi "na sucho". Skrzynia 5hp-18 z 730 v8.