Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: [mechanika] [M30] Górny w±¿ od ch³odnicy do termostatu i nag

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw

[mechanika] [M30] Górny w±¿ od ch³odnicy do termostatu i nag

Witam

Pêk³ mi w±¿ od uk³adu ch³odzenia ³±cz±cy ch³odnicê z termostatem. Sklei³em go ta¶m± izolacyjn± i na razie przejecha³em 2km jest ok. Jestem teraz w Krakowie chcia³em jechaæ na Sl±sk, czy macie mo¿e namiar na kogo¶ kto ma taki w±¿ nowy/u¿ywany?

Czy kto¶ ma pomys³ czym przedmuchaæ korek od zbiornika wyrównawczego bo wydaje mi siê ¿e to on móg³ nie pu¶ciæ ci¶nienia i w±¿ rozwali³o... lub ew w±¿ co¶ przegryz³o w nocy bo jaki¶ taki dziwnie spêkany by³, wygl±da³o to do¶æ nietypowo.

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Sk±d
    z fabryki
    Na d³u¿sz± metê tym zajedziesz, ale lepiej zabezpiecz siê w jakiekolwiek przewody gumowe odpowiedniej ¶rednicy je¶li maj± wytrzyma³o¶æ ni¿sz± ni¿ 90.stopni

Osobi¶cie uda³o mi siê swoj± 735i metod± kombinowan± na przewodach ch³odzenia... a raczej bez nich przejechaæ oko³o 400.km na raz.

Co do przedmuchiwania - podjed¼ na stacjê benzynow±, stañ przy kompresorze - takim co to ko³a siê nim pompuj i dmuchnij z niego w ma³y wê¿yk id±cy do zbiorniczka od ch³odnicy - uczyñ to najpierw w kierunku od ch³odnicy do zbiorniczka (czyli zdemontuj go przy ch³odnicy).
    us³ugi i bezpieczeñstwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Wyjazd odwo³a³em ciekaw jestem jaka jutro bêdzie cena tego przewodu w ASO i chcia³bym ¿eby by³ dostêpny... obawiam siê ze nie bêdzie a chcia³em jechaæ we wtorek gdzie¶ dalej.

Dzi¶ zrobi³em 8 km po mie¶cie i na razie trzyma temperatura w normie.
    Handlarz czê¶ciami u którego pyta³em o przewód chcia³ za niego 100 pln - u¿ywany ale takiego nie chce - bo chyba nie warto tym bardziej w tej cenie?

Je¶li macie jakie¶ doj¶cia do sklepów w Krakowie które mog± na szybko co¶ takiego zamówiæ to dajcie znaæ. Z tego co znalaz³em w necie lemforder robi takie wê¿e.
    U¿ywanego raczej bym nie chcia³... no chyba ¿e wygl±daj±cy dobrze i w dobrej cenie.

Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2009
    zapytaj o cene w ASO, tez mialem podobny problem,strzeli³ mi w±¿ ten co tobie,tyle ze w e36, na allegro u¿ywka kosztowa³a 30z³ a w ASO kupilem nówke za 34z³

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez jacek
    zapytaj o cene w ASO, tez mialem podobny problem,strzeli³ mi w±¿ ten co tobie,tyle ze w e36, na allegro u¿ywka kosztowa³a 30z³ a w ASO kupilem nówke za 34z³
    No i zamówi³em nowy w ASO niestety kosztowa³ prawie 10 razy wiêcej ni¿ ten Twój :(
    Podobno pêkaj± jak jest zapowietrzony uk³ad. Czy mo¿liwe ¿e wymieniê ten w±¿ i nie bêdzie wiêcej komplikacji? Czy to raczej skutek a nie przyczyna? :(

Pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2009
    czyli jak pekaja przy zapowietrzonym- to dobrze odpowietrz uk³ad na otwartym termostacie i powinno byc ok.A to ze kosztowa³ 10 razy wiecej :P e36 nigdy nie bedzie e38 :P

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50
    Sk±d
    z fabryki
    Chocia¿ nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie @jacka, to jednak ma on racje w pierwszym - odpowietrz uk³ad, na forum jak i w necie jest kilka bogatych opisów o tym jak przeprowadziæ prawid³owo ten zabieg, a nie jest ani specjalnie ³atwo ani mega trudno ;) Jak masz obawy to jed¼ na warsztat, dasz dychê i problem z g³owy.

Skutek czy przyczyna? Zdecydowanie to jest to skutek. Przyczyn mo¿e byæ kilka: wadliwy odpowietrznik, wadliwy kurek (zapchany odpowietrznik w nim), i najgorsze - uszczelka pod g³owic±, przedmuchy na cylindrach (je¶li ci¶nienie utrzymuje siê po ca³ej nocy to to).
    us³ugi i bezpieczeñstwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez amato
    Jak masz obawy to jed¼ na warsztat, dasz dychê i problem z g³owy.
    Poprawi³em przewód owin±³em jeszcze szerok± ta¶m± klej±c± (tak± do pakowania paczek) i skrêci³em w miejscu pêkniêcia dwoma opaskami skrêcanymi. Zrobi³em tak z 10 km i przegazówkê na koniec do 5000 rpm i temperatura nie skaka³a. Je¼dzi³em spokojnie. Przewody nie puch³y. Przed odpaleniem natomiast by³y miêkkie. Na stacji zdemontowa³em przewód z ch³odnicy do zbiorniczka i ten drugi przelewowy i przedmucha³em kompresorem w odwrotn± stronê. Gdy odkrêci³em korek powietrze ucieka³o przez korek. Czyli uk³ad jest dro¿ny? Wiem ¿e w stronê wyj¶cia (gdy za du¿o powietrza/cieczy) powinien on puszczaæ przy oko³o 1.6 bara. A przy ilu powinien puszczaæ w odwrotn± stronê?

Nowy przewód jak ju¿ mówi³em zamówiony. Jak my¶licie moje M30 bêdzie ¿yæ?

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32
    Sk±d
    Slask
    Mysle ze umrze i pochowasz ja na Powazkach :D

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Kolega który mia³ mi zamówiæ ten w±¿ z ASO nie zamówi³ go wtedy i dalej go nie mam... znalaz³em parê ofert z u¿ywanymi. I co? Wczoraj by³em w Wieliczce (wysz³o 60 km we dwie bo pob³±dzi³em) i go¶æ który mia³ go mieæ jednak stwierdzi³ ¿e takiego nie ma.
    Dzi¶ by³em a¿ w... Brzesku i ju¿ by³em umówiony na pewno mia³ byæ ten w±¿ i... by³ ale inny 8/
    Czy nie mam pecha? No ale do rzeczy.
    Wszystkie te wycieczki i parê innych zrobi³em na starym po³±czonym wê¿u (ta¶ma izolacyjna + ta¶ma klej±ca + opaski skrêcane - uciskowe)... i tak prawie 200 km na takim czym¶ i nie pêk³o nic a wê¿e by³y lekko twarde takie jak byæ powinny.

Czy mo¿liwe ¿e nie mam zr±banej uszczelki pod g³owic± i po za³o¿eniu nowego wê¿a za 300 pln z ASO bêdzie mo¿na je¼dziæ?

Co prawda nie szala³em (max 2500 rpm i powolne przy¶pieszanie zazwyczaj poni¿ej 2000 rpm) ale czy mo¿liwe ¿e auto z uszkodzon± uszczelk± przejecha³oby taki dystans nie rozwalaj±c wêzy?

Dodatkowo rano robi³em p³ukanie uk³adu ¶rodkiem do p³ukania. Pytanie skoro teraz nic nie rozszczelni³o czy nie rozszczelni ju¿?

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •