Czytam powyzsze posty i zastanawiam się czy muszą być świece 4-elektrodowe? ,ja jeżdzę w M62b35 na NGK jedno -elektrodowych czy to żle! 8/
Czytam powyzsze posty i zastanawiam się czy muszą być świece 4-elektrodowe? ,ja jeżdzę w M62b35 na NGK jedno -elektrodowych czy to żle! 8/
Jezeli te dwie zaolejone swiece to te od strony grodzi silnika to sprawdz seperator oleju czyli tak jak powiedzial Kolega kri100s - prawdopodobnie pękła membrana.
Rodzaj swiec nie ma tu nic do rzeczy. Sprawny silnik bedzie idealnie pracował na jednoelektronowych NGK, ktore z reszta sa jednymi z najlepszych swiec.
No właśnie,dobrze ,że to nie Alfa-spark1,8-tam są większe i o 1/3 mniejsze[chyba po dwie takie na cylinder] świece-wymysł. :|
dzisiaj zmieniłem świece ,całe zawieszenie przednie + uszczelki pokrywy zaworów. Odebrałem auto od mechanika przejechałem się do domu otwieram maskę a tu szok.....prawa strona silnika zalana olejem <szok> co to za mechanik który nie potrafi zmienić uszczelki masakra......jutro nie wiem co mu zrobię....CO do membrany to dopiero jutro będę ja miał i zobaczymy jakie efekty będą
------
auto na zimnym chodzi dobrze ale gdy nagrzeje sie cały samochód lata przy predkosci wiekszej niz 80 km/h i traci moc wolno się wkreca. Na 100 % nie pali na wszystki cylindry..... co powinnienem sprawdzic?? Swiece wymieniłem wczoraj i jest to samo. Gdy postoi znowu jest dobrze co to moze byc??cewka? katalizator? pozdrawiam
Zamieszczone przez Tomar
Kolego z tego co wiem to do tego silnika preferowane są świece 4 elektrodowe , ktoś je tam wsadził i nie zrobił sobie tego z powodu widzi mi się, ja tak bynajmniej myślę sokoro auto ma takie świece mieć to takie się wsadza a nie wykorzystuje półśrodki.
To tak samo jakbyście sobie wsadzili do niej koła 14 i 15stki, bo 16 stki czy 18 są za drogie.
Masakra, najlepiej wsadzmy do tych 7 er uszczelki od vw, tuleje od daewoo, zalejmy olejem mineralnym ( tak jak to miala moja ) i napewno będa super jezdziły.
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12
Porównanie całkiem nie trafione. Istotnym parametrem świecy jest jej ciepłota. Od tego parametru zależy, jak silnik będzie pracował (jeśli w ogóle da się uruchomić). Do silnika M62B44 wg ETK polecane są świece: przed liftem bosch F7LDCR i NGK BKR6EK oraz po lifcie bosch FGR7DQP i NGK BKR6EQUP. Nie przyglądałem się szczegółowo różnicom konstrukcyjnym, ale już z oznaczeń wynika, że oprócz prawdopodobnie liczby elektrod nic w tych świecach się nie zmieniło. Jeśli zatem zastosowana świeca odpowiada parametrom pracy wyżej wymienionym, to ewentualne problemy nie wynikają z rozbieżności konstrukcyjnych.Zamieszczone przez bitek-bitek
auto jest zrobione nie do końca bo bierze olej i zadymi z rana na niebisesko. Ale pracuje juz na wszystkie cylindry.... przyczyna były 3 cewki i kat który był zapchany. Możliwe jest ze przez membrane bierze olej i kopci na niebiseko??
Tak.Zamieszczone przez dealer25
Pozdrawiam
Wiktor
Używajcie polskich znaków - jest różnica czy robisz komuś łaskę czy laske.
te auto bierze 1 litr oleju na 200 km!!! <szok> nie miałem czasu zrobić porządku z tą membraną...zauważyłem tez w garażu plamy oleju:/.....czeka mnie remont silnika jeśli nie będzie to membrana?? sprawdzałem ciśnienie w cylindrach i jest po 10.5-11 na każdym
Kolego to widzę że masz masz podobny problem do mojego, niebieskie kopcenie.
Ja miałem pękniętą rurkę i membranę w odmie, wymieniłem obie, auto nie bierze teraz potwornej ilości oleju jaką brało po zakupie ( czego byłem świadomy ), wczoraj przy pomiarze porypało mi się i źle odczytałem stan oleju bo auto stało pod górkę :-) i myślałem że jest oleju poniżej minimum. Tak nie jest auto ma stan oleju ten sam od dnia zmiany więc odma była jedną z przyczyn. Teraz chłopaki napisali ze kopcenie to wynik uszczelniaczy zaworowych - bynajmniej u mnie. Silnik mam bardzo mocny.
X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12