Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Problem z silnikiem wszyscy rozk³adaj± rêcê

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno

Problem z silnikiem wszyscy rozk³adaj± rêcê

Zak³adam temacik u nas bo na prawdê potrzebujê pomocy. Mo¿e nie tyle ja co mój staruszek i jego Seat Alhambra z '97. Ma silnik 1,9TDI podstawowy 90KM co¶ siê zepsu³o i nikt nie wie co :/
    Przyp³ywka ¶miga, zawór AGR sprawny, czujniki na dolocie sprawne itd, itd.
    A auto regularnie gubi moc! :/

Jedziesz normalnie jest spoko, fajnie idzie (o ile mo¿na tak powiedzieæ o autobusie co ma 90KM haha) a nagle jad±c konkretn± prêdko¶ci± (90% przypadków) 80km/h a w³a¶ciwie gdy siê przyspiesza i mija prêdko¶æ 80km/h co¶ siê dzieje i jak rêk± odj±³ znika moc, robi siê niewiarygodny mu³! I taki problem pozostaje a¿ siê nie zgasi i nie odpali ponownie silnika, w tedy wszystko wraca do normy. Nie dzieje siê tak zawsze, ale do¶æ czêsto. Takim autem nie da siê je¼dziæ. A ostatnio je¼dzi od mechanika do elektryka i od elektryka do mechanika i pupa. Na kompie b³êdów nie ma, wszystko chodzi a mimo to s± takie cyrki.
    Turbo te¿ dzia³a elegancko a wra¿enie jest takie jak by je kto¶ zdemontowa³ razem z przep³ywk± i wszystkim innym tak siê zacina pod czas jazdy auto :/

S³ysza³ kto¶ o takich szopkach z silnikami VW? Albo ma kto¶ jaki¶ sensowny pomys³?
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

wstrz±¶niêty nie zmieszany Awatar WojtekD
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 728 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    11
    wymieñ filtr paliwa i sprawd¼ ci¶nienie paliw.
    Gra muzyka

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Wszystko w porz±dku :(
    Ju¿ wymieni³ filtr, przep³ywkê, jaki¶ czujnik na rurze ssawnej i bóg wie co jeszcze.
    ¯al mi go tym bardziej, ¿e kocha swój autobus. A nie ma sensu aby wymieni³ ca³y osprzêt silnika ¿eby by³o ok.

W ogóle patrzy³em na ten silnik i jak widzê te rureczki i wê¿yki wszêdzie to g³owa pêka :razz: co za my¶l techniczna i to maj± byæ bez awaryjne silniki gdzie tych bzdur i wynalazków jest tyle, ¿e a¿ siê prosi o rozsypkê po X latach i nie wiem kto w tym ma doj¶æ do ³adu...

W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

wstrz±¶niêty nie zmieszany Awatar WojtekD
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    e38 728 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    11
    Widzê, ¿e nasze forum to ju¿ cuda czyni. W 15 minut od za³o¿enia tematu ju¿ problem rozwi±zany. A wszyscy rozk³adali rêce ;D
    Gra muzyka

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    A nie :) sprostuje chodzi³o mi o to, ¿e jest wszystko w porz±dku z tym co wymieni³e¶ :( bo to by³o sprawdzane i wymieniane.
    Problem jest nadal i trapi auto od dobrych 3 miesiêcy :/

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    Stawiam na syndrom PSJ "Pizdowaty styl jazdy" :) o ile posiada zmienn± geometrie turbiny. £opatki (kierownice spalin) s± zawalane sadzami (rzadko konkretnie przedmuchane ;) ) i nie pracuj± jak nale¿y. Na wy¿szych obrotach przy wiêkszym obci±¿eniu zwykle na 4 biegu prze³adowuj± ci¶nienie do³adowania i komp w³±cza tryb awaryjny. Mo¿na rozebraæ i wyczy¶ciæ turbinkê. Nale¿y zrobiæ zrobiæ diagnozê dynamiczn±, co stwierdzi konkretn± przyczynê. Inaczej pozostaje wró¿enie z fusów...

Pozdrawiam
    "Old School Style"

A ja sie dziwie, ¿e tak wiele masz do powiedzenia w wielu kwestiach i na kazdy temat, a Twój biedny Tato jeszcze meczy sie jakims Seatem..... :P A¿ dziw ¿e go nie przekona³e¶ do zmiany marki ;)

Vip Vip Awatar Marecki7er
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    e32 740iA M62B44
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez asluk
    Stawiam na syndrom PSJ
    Pierwszy raz slysze takie okreslenie ale to calkiem mozliwe.. a silnik suchy nigdzie nic nie ucieka? Polecam sprawdzic kazdy wê¿yk itp..

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    Syndrom PSJ wystêpuje g³ównie u kobiet i panów po 50tce :) którzy boj± siê od czasu do czasu mocniej nacisn±æ na peda³ gazu. Jazda po mie¶cie przez d³u¿szy okres czasu w korkach uniemo¿liwia rozwijanie wiêkszych prêdko¶ci jazdy a tym samym prêdko¶ci obrotowej silnika. Sztanga na biegu ja³owym i niskich prêdko¶ciach obrotowych (bez obci±¿enia) pozostaje podci±gniêta do oporu i praktycznie nie zmienia po³o¿enia podczas takich jazd. Powoduje to ¿e zbieraj±ca siê sadza w turbinie po d³ugim okresie takiej jazdy osadza siê w du¿ych ilo¶ciach i potem blokuje p³ynny ruch kierownic.
    ¦rodki zaradcze. Od czasu do czasu....je¶li to mo¿liwe daæ w palnik i pokrêciæ silnikiem w strefê górnych RPM. Nie mówiê w tym miejscu ze musimy auto rozpêdzaæ do 200km/h. Wystarczy np na 3-cim biegu kilka razy go przeci±gn±æ na obrotach aby zadzia³a³o sterowanie kierownicami. Kierownice "oskrobi±" osadzon± sadzê a podmuch spalin wyrzuci j± z turbiny i wszystko bêdzie sprawnie dzia³a³o :)
    Sprawd¼ czy sztanga turbiny wchodz±ca w "gruszkê" chodzi w miarê lekko i czy w ogóle siê rusza.
    1.9TDI wg mnie to jedna z lepszych wersji silnikowych ropochleja wypuszczonych przez wie¶wagena, jak go zwiesz :P

Przerabia³em podobny temat z tym ¿e u mnie prze³adowanie nie by³o tak znaczne by komp wprowadza³ w tryb awaryjny, ale w³a¶nie tak jak opisa³e¶ zwykle siê to objawia. Pomaga wy³±czenie zap³onu i ponowny rozruch i tak w kó³ko...........

Kod:
    http://diesel-tuning.pl/galeria_4.php
    Czerwone a4 z 04.08.2007 to moja by³a furmanka, poprzedni w³a¶ciciel cierpia³ na PSJ :D
    Po kolejnej modyfikacji map doszli¶my do 130koni i 285Nm ;D

Przep³ywka na pozór te¿ by³a ok, ale przy wiêkszych obrotach zani¿a³a dawkê paliwa. Wynik³o to podczas testów wysi³kowych/dynamicznych. Rozruszanie kierownic polega³o na chwyceniu kombinatorkami sztangi i maksymalnych ruchach w obie strony (mia³em fuksa poniewa¿ zwykle koñczy sie to wymian±, lub czyszczeniem turbiny)

Powodzenia!
    "Old School Style"

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Cytat Zamieszczone przez asluk
    Stawiam na syndrom PSJ "Pizdowaty styl jazdy" :) o ile posiada zmienn± geometrie turbiny. £opatki (kierownice spalin) s± zawalane sadzami (rzadko konkretnie przedmuchane ;) ) i nie pracuj± jak nale¿y. Na wy¿szych obrotach przy wiêkszym obci±¿eniu zwykle na 4 biegu prze³adowuj± ci¶nienie do³adowania i komp w³±cza tryb awaryjny. Mo¿na rozebraæ i wyczy¶ciæ turbinkê. Nale¿y zrobiæ zrobiæ diagnozê dynamiczn±, co stwierdzi konkretn± przyczynê. Inaczej pozostaje wró¿enie z fusów...

Pozdrawiam
    Oj nie :) to ostatnie auto mojego ojca co ma mniej ni¿ 150 kucy :) on tam ci¶nie ten autobus, ¿e a¿ mi siê wydaje, ¿e za mocno a turbo by³o wyci±gane i czyszczone. By³ te¿ regenerowany jaki¶ duperelek od sterowania powietrzem czy czym¶. Chyba to co mówisz ¿e jest to dynamiczne turbo ;)

Cytat Zamieszczone przez komando
    A ja sie dziwie, ¿e tak wiele masz do powiedzenia w wielu kwestiach i na kazdy temat, a Twój biedny Tato jeszcze meczy sie jakims Seatem..... :P A¿ dziw ¿e go nie przekona³e¶ do zmiany marki ;)
    Nie mów mu tego bo on ma ju¿ wkrêtkê najpierw dokoñczy budowê chaty a pó¼niej bêdzie my¶la³ o aucie. Co¶ co on mówi, ¿e jest dla niego stworzone to X6 i jak kupi to auto to dostanê na ³eb :D mam nadziejê, ¿e da mi siê przejechaæ ;D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •