Syndrom PSJ wystêpuje g³ównie u kobiet i panów po 50tce :) którzy boj± siê od czasu do czasu mocniej nacisn±æ na peda³ gazu. Jazda po mie¶cie przez d³u¿szy okres czasu w korkach uniemo¿liwia rozwijanie wiêkszych prêdko¶ci jazdy a tym samym prêdko¶ci obrotowej silnika. Sztanga na biegu ja³owym i niskich prêdko¶ciach obrotowych (bez obci±¿enia) pozostaje podci±gniêta do oporu i praktycznie nie zmienia po³o¿enia podczas takich jazd. Powoduje to ¿e zbieraj±ca siê sadza w turbinie po d³ugim okresie takiej jazdy osadza siê w du¿ych ilo¶ciach i potem blokuje p³ynny ruch kierownic.
¦rodki zaradcze. Od czasu do czasu....je¶li to mo¿liwe daæ w palnik i pokrêciæ silnikiem w strefê górnych RPM. Nie mówiê w tym miejscu ze musimy auto rozpêdzaæ do 200km/h. Wystarczy np na 3-cim biegu kilka razy go przeci±gn±æ na obrotach aby zadzia³a³o sterowanie kierownicami. Kierownice "oskrobi±" osadzon± sadzê a podmuch spalin wyrzuci j± z turbiny i wszystko bêdzie sprawnie dzia³a³o :)
Sprawd¼ czy sztanga turbiny wchodz±ca w "gruszkê" chodzi w miarê lekko i czy w ogóle siê rusza.
1.9TDI wg mnie to jedna z lepszych wersji silnikowych ropochleja wypuszczonych przez wie¶wagena, jak go zwiesz :P
Przerabia³em podobny temat z tym ¿e u mnie prze³adowanie nie by³o tak znaczne by komp wprowadza³ w tryb awaryjny, ale w³a¶nie tak jak opisa³e¶ zwykle siê to objawia. Pomaga wy³±czenie zap³onu i ponowny rozruch i tak w kó³ko...........
Kod:
http://diesel-tuning.pl/galeria_4.php
Czerwone a4 z 04.08.2007 to moja by³a furmanka, poprzedni w³a¶ciciel cierpia³ na PSJ :D
Po kolejnej modyfikacji map doszli¶my do 130koni i 285Nm ;D
Przep³ywka na pozór te¿ by³a ok, ale przy wiêkszych obrotach zani¿a³a dawkê paliwa. Wynik³o to podczas testów wysi³kowych/dynamicznych. Rozruszanie kierownic polega³o na chwyceniu kombinatorkami sztangi i maksymalnych ruchach w obie strony (mia³em fuksa poniewa¿ zwykle koñczy sie to wymian±, lub czyszczeniem turbiny)
Powodzenia!