Wiec po kolei:
Fakt nieco zamieszalem czytalem kilka tematow i zle otworzylem strone :oops:

Jednak odpowiedz "Swoją drogą to ja mam wyrobione zdanie o ludziach, którzy kupują sobie takie psy... " mysle ze nie do konca jest na miejscu. W sumie BMW jezdza w sumie sami dresiaze a seria 7 gangsterzy z Wolomina wiec razem z moim psem idealnie dopelniam stereotyp :P
W Polsce jest wiele znakomitow Pitow z bardzo znanych hodowli w Stanach a takze linie hodowlane kontynuowane juz w Polsce. Wiele Astow wywodzi sie z psow rejestrowanych w obu amerykanskich organizacjach (dla niewtajemniczonych rej jako AST i jako PIT zaleznie od zwiazku kynologicznego) jednak ze wzgledow formalnych (Polski Zw Kynologiczny nie uznaje Pita jako rasy) w Polsce sa uznawane tylko jako Asty.
Opinia o tych psach glownie polega na powtarzaniu zabobonow spowodowanych przez idiotow kupujacych takie psy zeby sie dowartosciowac, przy okazji zazwyczaj takie osoby kupuja psa na targu za 200 ktory z Pita czy Asta nie ma nic. Polecam spotkac sie z ludzmi dla ktorych posiadanie takiego psa to nie szpan a pasja - z hodowcami, ludzmi uprawiajacymi z nimi sport itp. Moj psiak bedzie wystawiany, znam wielu hodowcow i ich psow i nie sadze aby byli to ludzie z tzw marginesu a ich psy nie przejawiaja zadnej agresji ze wzgledu na dobor reproduktorow oraz konsekwentne wychowanie.
Sorki za wywod ale bardzo dobrze znam te rasy a wiekszosc ludzi przedstawiajacych Pity jako zabojcy itp nie odroznia Pita od Asta ( juz nie mowie o ludziach mowiacych o Bullterierach czy Staffikach per Pitbull :razz: ) i ich wiedza opiera sie na danych z faktu.

Jesli ktos chce poznac prawdziwa nature psow mordercow zapraszam na jakis malopolski spocik. Ja a mysle ze Wiktor i Tiron rowniez chetnie obala mit psa mordercy o czym uczestnicy naszych spotow juz sie przekonali ;)