I tu podpowiem - wizualnie i szarpiąc po kolei za gumy łyżką ;)Zamieszczone przez Michael7
Ciężko mi to opisać, ponieważ na co dzień to robię i nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć..
I tu podpowiem - wizualnie i szarpiąc po kolei za gumy łyżką ;)Zamieszczone przez Michael7
Ciężko mi to opisać, ponieważ na co dzień to robię i nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć..
Czyste sumienie wynika najczęściej ze złej pamięci
To widać jak w dobrym świetle popatrzysz na poduszki.Zamieszczone przez Michael7
Ewentualnie przy rozruchu silnik jak ma padniętą poduche, to na niej lekko podskoczy.
A co do tu;lei pływających - to może być to.
Ja z postoju wrzucasz bieg, szczególnie wsteczny to auto Ci się nie napina dynamicznie z lekkim przesunięciem budy w tył (czasem czuc lekkie jakby uderzenie) - jeśli tak to tak jak pisze chester - tuleje pływające z tyłu do wymiany.
Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...
Napiszę w tym temacie żeby nie zakładać nowego.
Ostatnio gdy byłem autem na kanale szukałem przyczyny wibracji podczas jazdy i przyspieszania. Podnieśliśmy tył auta do góry i ruszyliśmy. Wibracje, które odczuwalne są na co co dzień prawdopodobnie pojawiły się też w momencie gdy auto miało tylne koła w górze. Nie wiem czy to były wibracje od podniesionych kół czy od łącznika elastycznego. Zauważyłem, że podczas ruchu auta, guma łącząca tylną część wału z mostem pracuje. Tak jakby wprowadzała wał w wibracje. Dla porównania z przodu łącznik wału ze skrzynią jest sztywny i nie pracuje tak jak ten tylny. Mechanik powiedział, że te wibracje mogą być spowodowane przez łącznik elastyczny wału z mostem. Co wy na to? Zanim to wymienię chciałbym znać wasze zdanie.
Zapewne mechanikowi chodziło o przegub współbieżny,nr.13,jeśli jest zużyty może powodować drgania i uderzenia przy ruszaniu:Zamieszczone przez Jurij
http://www.realoem.com/bmw/showparts...42&hg=26&fg=10
Ten przegub jest przy tylnym moście? Jak byłem pod autem to widziałem, że coś tam takiego jest. W momencie gdy wał się kręcił widać było, że ten przegub nierówno się obraca ( ma bicie )... Droga sprawa?
A nie jest to czasem numer 2 na rysunku?
Moim zdaniem masz luzy na półośkach ,na przegubach ,wtedy właśnie poprzez ten luz wali.
Im włancza wyższy bieg bardziej jest to odczuwalne. :)
Nie nie... U mnie nie ma uderzeń. U mnie jedynie występują wibracje. Mechanik oglądał półośki i mówił, że są ok. Powiedział, że jeżeli miałby od czegoś zaczynać to na początek wymieniłby ten łącznik wału z mostem. Teraz to sam nie wiem czy to jest ta guma elastyczna czy to co pisał kolega Marek :/
Pisałeś,że nie podoba Ci się przegub łączący wał z "mostem",że on ma luzy,oznaczony jest numerem 13,numer 2 jest z drugiej strony wału,to jest właśnie przegub elastyczny łączący wał ze skrzynią nr 2.Zamieszczone przez Jurij
Ok w takim razie poszukam tej części i wymienię. Dzięki za odpowiedź.
Dzisiaj u siebie to sprawdzilem bo to samo sie zaczyna dziac. 8/ Wymienilem krzyzak na wale bo wibrowalo przy ruszaniu i potem przy 80km/h. Szarpanie jednak pozostalo. Tak samo jak wyzej na[isane te same objawy. Delikatnie jadac szarpie przy zmianie biegow. Czym wyzszy bieg tym bardziej czuc. Sprawdzilem na kanale. Kolega siedzila w aucie i ruszal przod tyl. Tuleje tylnej belki wuhukane i luz maja. :razz: To jest tego przyczyna. Juz mialem skrzynie wymieniac, 3 razy niepotrzebnie olej zmienialem w skrzyni automatycznej:hah:Zamieszczone przez Michael7