Możesz rozwinąć bo nadal nie rozumiem o co Ci chodzi?Zamieszczone przez hatecraft
Poszukaj sobie łady samary z kompletem głośników morela.Zamieszczone przez hatecraft
Właściciel woofery zamontował w obudowach bas-reflex na drzwiach.
Nie każdy głośnik poprawnie zagra w drzwiach. Są też głośniki samochodowe, które lepiej sprawdzają się w komorach, np. JBL GTI.Zamieszczone przez hatecraft
Tyle, że w przypadku tych samych głośników nie sprawdzi się to.Trzeba byłoby zrobić sławetną (w środowiskach audio) "podwójną ślepą próbę" na kilkunastu osobach deklarujących posiadanie słuchu Wtedy różnica między większą szczelną puszką a dziurawą puszką mogłaby się ujawnić.
Podam Ci praktyczny przykład.
DLS R6A, w małych drzwiach(Opel Kadett 5D) grały dobrze, szybko, dosyć twardo, powiedziałbym "z jajem".
W skrzynkach 12l closed głośniki zagrały tak jakbyś te jaja im obciął. Zaczęły konkretnie kopać, pojawił się twardy kick, ale kompletnie straciło się mięso, którym potrafiły też zagrać i zejście. Reszta sprzętu była taka sama, bo testowałem to u siebie w aucie(chciałem sprawdzić jak te głośniki zagrają w kick-panelach). Mnie się spodobało, ale wielu osobom już taka opcja nie bardzo pasuje.
Niektóre głośniki domowe stosują ludzie w kick-panelach w aucie.
Największy problem jest z głośnikami o małym Qts, te głośniki słabo sobie radzą bez obudowy z basem.
Woofery samochodowe z tego co zauważyłem to najczęściej mają Qts z przedziału 0,45 - 0,8 i VAS co najmniej 15l.

Odpowiedz z cytatem