Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Wiecej basu w DSP

Początkujący Użytkownik
    BMW
    EX e38 740i,narazie nie ma ale będzie
    Czyli patrząc na moją kostkę tak jak ja trzymam

1,2,3,4,5,6,7,8
    9,10,11,12,13,14,15 <---- tak idą piny?

I tak jak tam kolega karze mam pozamieniać?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 750I Alpina mod
    Cytat Zamieszczone przez LUKASZWBO
    Czyli patrząc na moją kostkę tak jak ja trzymam

1,2,3,4,5,6,7,8
    9,10,11,12,13,14,15 <---- tak idą piny?

I tak jak tam kolega karze mam pozamieniać?

tak.. dokłądnie... piny zaczynają numeracje od tych żółto brązowych a kończą na czerwonym i brązowym grubszym od reszty.

jak odwrócisz kostkę to tam są ponumerowane piny... malutkie cyferki są .. ale są..
    więc sie nie pomylisz..

siedzą dość mozno w kostce.. ja do ich demontażu używałem specjalnego śrubokręta,
    dwa słuszne wybory w życiu to R6 i V12

BLOG MOJE AUTO
    MOJE AUTO komentarze- te pozytywne jak i negatywne mile widziane.

Zaawansowany Użytkownik Awatar szczuplyfm
    BMW
    e38 735i '98
    moze wiecie jakie sa wymiary glosnikow ? (przod tyl)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    I z przodu i z tyłu seryjne głośniki(woofery) mają 13cm średnicy.

Głośniki w półce mają bodajże 16cm(jutro postaram się sprawdzić jak będę u kumpla)

Tweetery z przodu mają 13mm kopułkę, a średniaki 28mm jak dobrze pamiętam.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

BMW
    e38 735i '98
    yyy...

cursor zrobie jutro zdjecie drzwi i pokaze ci ktore bo tak jak mi piszesz to niewiem o co chodzi

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    cursor zrobie jutro zdjecie drzwi i pokaze ci ktore bo tak jak mi piszesz to niewiem o co chodzi
    Głośniki niskotonowe w drzwiach(w tych czarnych puszkach) mają 13cm średnicy.
    W bogatszych systemach w kratce na górze boczka masz głośnik średnio i wysokotonowy. Uboższe mają tylko wysokotonowy.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

BMW
    e38 735i '98

o te glosniki mi chodzi,cykacze moim zdanie sa wporzo nie ma po co ich wymieniac
    i zastanawiam sie na Jbl i kumpel mi polecil firme Herc ? co o tym myslicie ?

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    i zastanawiam sie na Jbl i kumpel mi polecil firme Herc ? co o tym myslicie ?
    Jak już pisałem, te głośniki mają 13cm średnicy.
    16cm nie zmieścisz bez konkretnej rzeźby.

Co do marek, to jak hertz'a to co najmniej serię ESK. DSK to szajs, który gra gorzej niż seria.
    W przypadku JBL'a to dopiero seria power coś sobą prezentuje. GT i GTO to chiński szmelc.

Problemem jest to, że seryjne pudełka mają raptem 2l pojemności i ciężko będzie znaleźć cokolwiek, co zagra basem.
    Kolejna kwestia, że bez lepszego wzmacniacza też nie ma sensu cokolwiek robić w tym temacie, bo zysk będzie niewielki. Problem w tym, że w przypadku DSP jest trudniej dołożyć wzmacniacz.

U szajboosa(duża navi, bez DSP) dołożyliśmy zewnętrzny wzmacniacz 4 kanałowy, do tego z przodu zmienione zostały głośniki.
    W puszcze z tyłu wycięliśmy dziury, żeby głośnik mógł grać w drzwi(żeby komora dla głośnika się powiększyła) i jest zauważalnie lepiej. Szału nie robi, do telepotania nogawek trochę za mało mocy głośniki dostają, ale i tak lepiej to brzmi niż seria.
    Henry Ford

BMW
    e38 735i '98
    ok wielkie dzieki

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez cursor
    W puszcze z tyłu wycięliśmy dziury, żeby głośnik mógł grać w drzwi(żeby komora dla głośnika się powiększyła) i jest zauważalnie lepiej.
    Puszkę to zamiast "dziurawić" lepiej byłoby powiększyć - jak jest zamknięta to czyściej oddaje. Pojemność zastępczą stosunkowo łatwo się liczy, odbicia niedużo trudniej.

Jakby ładnie dostroić odbicie, to można by się pokusić o bassreflex. Wtedy to nie tylko nogawkami zatrzepocze, ale włosy na nogach wsztorc podniesie ;D
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Uprawnienia umieszczania postów