Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: elektrozawory ciep³a, po czym poznaæ dobre u¿ywki lub z³e

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar max
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze

elektrozawory ciep³a, po czym poznaæ dobre u¿ywki lub z³e

Witam.
    Na biegu nie znalaz³em odp na swoje pytanie wiêc pytam !

Mam jak wiêkszo¶æ problem z elektrozaworami , ciep³o na szybe dmucha itp.

Mam od kolegi u¿ywki ale jak je poznaæ ¿e s± dobre maj±c je na stole ?

dmucha³em w ka¿d± dziurê i jest przelot(bez domys³ów ;) ) , nie ma ¿adnego oporu, jak to powinno byæ kto¶ potrafi doradziæ ???

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Zawc± tematu nie jestem ale masz tam piny i pod³±cz do 12V jak nie masz to pod zasilacz po¿±dny lub prostownik i siê dowiesz czy zamykaja.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. ma³¿onki
    Sk±d
    Bia³ystok
    Elektrozawory standardowo s± w pozycji "otwarte" czyli puszczaj± p³yn z obiegu i w zale¿no¶ci od nastawów temperatury s± domykane, a usterka w wiekszo¶ci polega na tym, ¿e siê niedomykaj±, lub (jak ostatnio u mnie) mia³y wywalone uczelki, które s± w cze¶ci nierozbieralnej. Niestety w ASO kosztuj± ok 1100-1200 z³ (ale na kolejne 10 lat mam problem z g³owy). Na oko jest je trudno oceniæ. Jak kiedy¶ w e32 za³o¿y³em u¿ywki to podzia³a³y miesi±c.

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    mam takie za 100 z³ od kolegi ale nie wiem jak je sprawdziæ :( a nie sztuka zamieniæ z³e na z³e.
    W sumie ponad 1000 z³ to nie chce mi sie dawaæ za elektrozaworki . Jeszcze da sie jako¶ bo jak w³±czê na ¶rodkowy nawiew to nie daje gor±ce, do tego klima i jest git.

Dziêki Panowie za odp w temacie .
    Elektrozaworki wezmê do Sulejowa mo¿e kto¶ je obada ;)

Pozdro.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2008
    BMW
    E38 740i z 1999 r. i E39 528i z 1997 r. ma³¿onki
    Sk±d
    Bia³ystok
    Za³o¿yæ i zobaczyæ czy jest lepiej.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 4.0 M60, E32 3.0 M60
    Sk±d
    Wroc³aw
    z elektrozaworami ciep³a przerabia³em ju¿ temat w e34 - mi zatka³y siê bo uszczelki poparcia³y i pozatyka³y 2 wylotowe kanaliki - musia³em wygrzebaæ zw³oki uszczelek i wsadzilem spowrotem - nastêpstwem tego jest to, ze mimo puszczenia zimnego nawiewu powietrze leci ciep³awe (w e34 nie ma klimy BTW) - wina braku uszczelek przy zamkniêtym zaworze = przelatuj±ca ciep³a woda przez owe zawory bez uszczelek

a jak sprawdziæ? pod 12V podlaczyæ i jak bêdzie stuka³ i porusza³ siê po stole, to znaczy ze ¿yje i oddycha :D

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    no tak tylko s± 3 piny, co do czego pod³±czyæ ?

pin 1 - "+"
    pin 2, 3 - masa zaworów (lewy/prawy)

Sprawd¼ jeszcze, czy masz ca³y bezpiecznik nr 7 (je¶li wywalony, to zawory mo¿esz zmieniaæ w ciemno.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Jestem po wymianie tych zaworków. Dla zainteresowanych cena z przez kilku dni w ASO wynosi³a 1370z³. Po rabacie naby³em za 1250z³.

Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 730D
    Sk±d
    pomorze
    Obawiam siê ¿e bêdê walczy³ z u¿ywkami. Mam trochê wiêcej do w³o¿enia w auto wiêc muszê patrzeæ na koszta. 1200 to nie ma³o za zaworki a gdzie reszta...
    Mam jeszcze amorki z przodu do wymiany tzn jeden puka. A ¿e mam s-edc to jeden w serwisie kosztuje tylko 3 ty¶ z³ !!! :hah: Nie wiem czy jest sens kupiæ u¿ywki z systemem czy lepiej nowe zwyk³e ???
    Jutro odbieram VISKO, dzisiaj wstawi³em nowy akumulator , a to jeszcze nie koniec wiec zaworki bêd± u¿ywane , za 200 z³ podobno kolega na zlocie siê chwali³ ¿e ma dobre :)

Dziêki Panowie za info o zaworkach . Jak sie uporam dam znaæ ;)
    Jakie¶ rady co do demonta¿u i monta¿u ?

Walcze jeszcze ze wspomaganiem... nie chodzi tak jak chodzi³o kiedy¶, chodzi ciê¿ej... :(
    Mechanik mechanik twierdzi ¿e to pompa , ja my¶lê ¿e czujnik skrêtu na przek³adni . Pompa nie wyje, nie cieknie . Sam nie wiem co robiæ i jak to sprawdziæ...

Wiem ¿e jest osobny temat wspomagania ale te¿ tam te¿ mo¿liwo¶ci du¿o :(

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •