Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Skrzypienie z prawego tylnego ko³a

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    740i
    Sk±d
    Kraków

Skrzypienie z prawego tylnego ko³a

Od jakiego¶ czasu co¶ skrzypi mi z ty³u w aucie. Z pocz±tku my¶la³em ¿e odg³osy dochodz± z baga¿nika lub z tylnej pó³ki. Przejrza³em wszystko i niestety nie znalaz³em niczego co mog³oby skrzypieæ. Jako ¿e swoj± 7er je¿d¿ê tylko ja, nie mia³em nigdy okazji pos³uchaæ jej z zewn±trz do momentu kiedy to moja ¯ona nie zachcia³a wjechaæ sama na podwórko (nie ma prawka i ka¿dy kontakt sam na sam z 7er sprawia Jej wielk± rado¶æ :) ) No wiêc gdy wje¿d¿a³a a ja sta³em z boku us³ysza³em dopiero jak bardzo s³ychaæ te skrzypienie. Dochodzi z tylnego prawego ko³a i s³ychaæ je przy najmniejszym poruszeniu auta. By³em na kanale i ch³opaki powiedzieli mi ¿e wyrobi³y siê jakie¶ tuleje jakiego¶ dr±¿ka. Niestety powiedzieli ¿e nigdzie w sklepach tych tulei nie ma i mi nie wymieni±. A ja nie mogê ju¿ tego skrzypienia znie¶æ i postanowi³em poszukaæ tego na w³asn± rêkê w necie. Problem w tym ¿e nie wiem jak fachowo te tuleje siê nazywaj±. Szuka³em na http://www.realoem.com/bmw/ ale nie mogê znale¼æ :/ Ma kto¶ jakie¶ pomys³y co to za tuleje mog± byæ? Jak co¶ mogê zrobiæ zdjêcie bo pamiêtam wizualnie które to by³y....
    Nigdy siê nie poddawaj-NIGDY!

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Najprawdopodobniej skrzypi Ci wahacz :) http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...el_suspension/ Czê¶æ nr 8.
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    A jak nie to tuleja skrêtna. Mi zaczê³a skrzypieæ nied³ugo po wymianie. Dosta³ siê tam gdzie¶ jaki¶ py³, piach, co¶. Rozebrane, wyczyszczone i przesmarowane, cisza umila³a ka¿dy kilometr :)

To mój przypadek :P co Ty masz diabli wiedz± nie s³yszê, nie widzê. Jak sam nie znajdziesz na kanale z kumplem to nikt Ci przez monitor nie wywró¿y. Jak bêdziesz wiedzia³ sk±d to Ci powiemy co.
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

a ja powiem, ze niemal ZAWSZE skrzypi jak w starym tapczanie tuleja na 2 plus dr±¿ek skrêtny nr 4

Wahacz co powy¿ej napisano nie skrzypi ;)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Vip Vip Awatar Mariusz735i
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    E38 740iA, by³o E32 735i
    Sk±d
    Cyców, lubelskie
    Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    a ja powiem, ze niemal ZAWSZE skrzypi jak w starym tapczanie tuleja na 2 plus dr±¿ek skrêtny nr 4

Wahacz co powy¿ej napisano nie skrzypi ;)
    Tak jak mówi Sylwek7.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    Wahacz poprzeczny czy co¶ takiego :) http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...el_suspension/ nr.17 mia³em to samo. Tzn ta tulejka co jest na wachaczu, ale chyba lepiej caly wahacz wymieniæ mój by³ od nowo¶ci:).

MOD: Wahacz pisze siê przez "h" a nie "ch".... To tak na przysz³o¶æ.
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
    Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
    Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...

Od nowo¶cie wahacz górny tylny? Sorry, ale nie wierzê :shock: One wybijaja siê notorycznie a Twój ma co najmniej 9 lat wiec nie jest mo¿liwym, ¿êby by³ nie zmieniany :)

Wracajac do tematu, sprawd¼ czy nie skrzypi przelotka linki hamulca postojowego przez otwór - przy tylnym lewym kole, ale to raczej popiskuje ni¿ skrzypi ;)

Vip Vip Awatar coboss
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E38 730d
    Sk±d
    Szlachta Rydzyñska ko³o wsi Leszno
    Dla czego nie :) ja zmienia³em jaki¶ wahacz z przodu po zakupie auta i mam nadal jaki¶ wahacz z ty³u oryginalny. Przebieg ok 350tys km wszystko oczywi¶cie od strony kierowcy bo od pasa¿era to mo¿na zapomnieæ ;D

A z tym skrzypieniem w stylu sprê¿yny w starym tapczanie to typowo te elementy o których mówisz z tym, ¿e my¶la³em, ¿e to siê nazywa tuleja skrêtna a nie sworzeñ, wa¿ne, ¿e sprzedawca i mechanik wie o co biega :D
    ---===Bo rado¶æ to suma drobnych przyjemno¶ci===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze wzglêdu na ograniczony czas coraz rzadziej zagl±dam na forum :(
    W sprawach pilnych proszê o kontakt na maila coboss@op.pl pamiêtajcie o zaznaczeniu, ¿e jeste¶cie klubowiczami!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar przemo9999
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    740i M62TuB44
    Sk±d
    Ko³obrzeg
    [quote="sylwek7"]Od nowo¶cie wahacz górny tylny? Sorry, ale nie wierzê :shock: One wybijaja siê notorycznie a Twój ma co najmniej 9 lat wiec nie jest mo¿liwym, ¿êby by³ nie zmieniany :)

Specjalnie dla ciebie poszukam i zrobie zdjecie:)
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleñców.
    Pêdz± na z³amanie karku i wbrew rozs±dkowi...
    Czasami a¿ ciê¿ko ich wyprzedziæ...

:)

wówczas uwierzê :)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •