Witam
Ponieważ przymierzam się do kolejnego e38 męczy mnie jedna sprawa... ekonomia ;) Ponieważ nie lubię opłacać za bardzo złodziei zwanych dla niepoznaki rządem i parlamentem chciałbym zrobić coś aby moje e38 paliło jak się da najmniej.
Przedstawienie sytuacji:
- Specyfika jest tak że dojeżdżam do pracy jakieś 10 km co jak wiadomo przekłada się na podwyższone zużycie paliwa z racji nierozgrzanego silnika.
- gazu nie lubię a pozatym z tego co wiem sekwencja przełącza się dopiero kiedy silnik będzie miał optymalną temperaturę czyli jak wjadę na parking w pracy :)
- z racji posiadania wcześniej 740 chciałbym kupić 740 lub ostatecznie 735... wiem że 728 też ładnie jeździ ale to v8...
I teraz pytanka o webasto:
- czy webasto w silnikach benzynowych da się ustawić tak aby włączyło się na tyle wcześniej żeby zagrzało silnik optymalnie (lub prawie).
- jeśli tak to ile czasu potrzebuje webasto na podgrzanie v8 i czy nie zużyje czasem więcej paliwa niż potem sie zaoszczędzi w czasie jazdy
- czy dołożenie webasta (najlepiej orygninalnego BMW) do auta które go nie ma jest w miarę proste czy też jest tak drogie i skomplkowane że mija się z celem
A jeśli wogóle błądze w temacie webasto to proszę uświadomienie :)
Zastrzerzenia:
- Forum przeszukałem ale w tym co znalazłem nie rozwiało jednoznacznie moich wątplwości.
- Spalanie które mnie usatysfakcjonuje to 13-14 l(moja poprzednia spalała 18 a to już powodowało czasem nerwicę u żony :) )
Więc nie bijcie ;)