Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Ile trzeba mieć, żeby miec...

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Wg mnie ciężko jest powiedzieć ile sie w miesiącu wyda na auto. Bo jak sie zacznie sypać to koszta raczej przyprawią o szybsze bicie serca.
    Dziwi mnie że skoro to ma być 2 auto w rodzinie do jazdy rekreacyjnej to liczysz 25000 rocznie 8/
    Moim Compactem przez rok zrobiłem ok 9 tysi i nie wydaje mi sie żebym mało jeździł. To nad morze wypad, to gdzieś sie przejechać, zakupy itp.
    Jak na razie 7emą zrobiłem 1800km i pełen bak zatankowałem to od wypłaty do wypłaty mi starcza wachy. Więc ciężko jest to określić ile sie wydaje. Jest to kwestia indywidualna
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Panowie ... Kupiłem bunię to zarabiałem około 800zł i w dodatku byłem studentem ,a to też spore koszta choćby na alkohol ... Jak tyle kasy Ci kolego zostaje to na luzie i 740 ogarniesz :)

Michal_5000 słusznie gada. Musiał byś sprecyzować ile kasy masz faktycznie tylko na auto. Bo biorąc te 1900 w perspektywie kupowania jedzenie, ubrania no generalnie opłat związanych z egzystencją i nie chodzi mi o czynsz czy tego typu stałe opłaty to możesz mieć ciasno przy założeniu 25k rocznie. Powiem ci po sobie, ja kręcę autem wszędzie, żona ma drugie ale jeździ nim tylko do pracy a wszędzie indziej z byle pierdołą śmigamy Beemą, i nakręcam średnio 1200 kilosów w miesiącu licząc średnie spalanie 14l benzyny przy moim stylu jazdy to ci daje ponad 700zł wydane na paliwo (mam gaz więc wychodzę korzystniej). A ty mówisz o ponad 2k miesięcznie (25k/12 miesięcy) to byś płacił za benzynę około 1200zł. A gdzie teraz do tego ubezpieczenie, ewentualne naprawy, zwykła eksploatacja w postaci płynów i olejów, czy przysłowiowe wyjście z kumplami na piwko. Alternatywą dla ciebie jest lpg bo na benzynie przy takim przebiegu rocznym/miesięcznym koszty cię zjedzą. Jak to mówią BMW - będziesz miał wydatki ale radość z jazdy też :D.

Neuf ale nie powiesz mi że kręciłeś 25k rocznie bo nie uwierzę ;) .

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Ja Ci powiem tak. przez ten chol... kryzys nie mogę ostatnio wyciągnąć więcej jak Ty zarabiasz. Takie pieniądze starczą Ci na utrzymanie samochodu ale gdy zdarzy się jakaś awaria i nie jesteś w stanie jakoś dorobić chociaż 2-3 razy do roku drugiej takiej pensji to możesz mieć małe problemy. Nie jednokrotnie naprawy przekraczają kwoty 2,3 tys zł. Nie życzę nikomu takich niespodzianek ale takie bywają. Mogę nie być obiektywny bo mam diesla i podejrzewam, że jak coś padnie to przy benzynce koszty będą sporo niższe :) Mi się wydaje, że stać Cię na E38 ale musisz mieć świadomość, że jak będzie coś nie tak z autem TO BĘDZIESZ ZARABIAŁ TYLKO NA NIE! :/
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32 750 iA '91 M70B50

Re: Ile trzeba mieć, żeby miec...

Cytat Zamieszczone przez M@rcin
    Dodam, że 7er miało by być drugim autem w domu, gdzie jeżdżone było by "od święta" góra 25000km rocznie ;)
    Moje 7er śmiga od święta, robiąc maks po 200km miesięcznie. Co do 25k km rocznie - trochę ostro przegiąłeś - moje drugie autko, lata dzień w dzień (autko robocze, fieścinka) i nawijam nim nie mniej jak 1k miesięcznie, czyli szacuję że rocznie wyjdzie mi 12-18k km .... chyba że zamierzasz sporo świętować :hihi:

Jeżeli chodzi o zarobki - uważam bezwzględnie że temat powinien być zamknięty - tyle ile masz i ile zostaje wystarczy na 100% :D Moje zarobki wahają się w przedziale od 2k do 4k miesięcznie na czysto i jest gitara, a dotychczas utrzymywałem dwa auta i jeden motocykl i dwa rowery oraz jedne sanki :razz:

Dasz radę
    usługi i bezpieczeństwo IT
    BMW E32 750iA '91 (magia V12 ) | Ex: BMW E32 735i '87
    Honda VT 1100 chopper
    Schematy E32 (czytelna lista plików)

użytkownik
    BMW
    e38 czerwone
    Joe kręciłem ponad 15tyś :) ( No i kuchenka gazowa zamontowana jako tajna broń do zmniejszania spalania ) :)

Panowie, Każdy samochód kosztuje utrzymanie,czy kupisz Poloneza czy BMW,tylko ten pierwszy psuje sie notorycznie a ten drugi sporadycznie,więc z kosztami utrzymania nie jest tak zle, no i częsci robią sie w mądrych pieniążkach.Dlatego jak masz kase to kupuj smiało ale naprawdę zadbaną sztukę,a zobaczysz w praniu, że koszt utrzymania naprawdę zadbanej BMW nie jest taki straszny. Ja za swoja dałem dużo pieniązków ale dzięki Bogu 1,5 roku smigam i mechanicznie wsio ok, a wymiana filtrów,olejów,klocków itd ,to robisz w każdym aucie którym chcesz jeżdzić. ;)

Ps; Panowie ,wy piszecie że 1600zł nie wystarczy na miesięczne dobajerowanie naszych buni ---to z tym się zgadzam;może być mało, w zalezności co bedziesz dokładał, no a te bajery kosztują.D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Neuf, 15000 z kuchenką łyknę, ale 25000 na bency to niewykonalne, no chyba że raz w miesiącu napad na stacje benzynową :D.

Vip Vip Awatar Wiesław
    BMW
    E 38 740d
    Chłopie ! Jeśli masz kasę na kupno to kupuj. Sam zobaczysz jak się ułoży. Jak będzie OK to się będziesz cieszył z 7er :D
    -a jak będzie do bani to po pół roku (podatek do U.S.) sprzedasz i nie stracisz bo nasze bryczki cenę trzymają.
    0 ryzyka.

użytkownik
    BMW
    Mała Ladacznica E30 M10 Coupe
    Myslę, że kolegę stać na utrzymanie takiego auta, jednak musi byc spełniony jeden podstawowy warunek :) Nienaganny stan techniczny samochodu przy kupnie. Lepiej w takiej sytuacji wyłożyc troszkę wiecej prz kupnie i sprawdzić rzetelnie stan auta.
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=VDqIJUMsR3A].:WIERNOSC jest NUDNA:.[/URL] :D

Uprawnienia umieszczania postów