Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Ile trzeba mieć, żeby miec...

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Panowie w 2001 r kupiłem E32 za 16 tyś potem wsadziłem gaz za 2,5 itd itp, miałem 500zł miesięcznie na życie (po za mieszkaniem itp) i dałem rade, nawet przez pare miesięcy jeździłem do dziewczyny robiąc przy tym 100km dziennie. Nie pytajcie jak mi sie to udawało bo nie wiem, ale jakoś dalem rade, fakt ze paliwo było tańsze ale jednak... Problemem było kupowanie sobie ubrać czy siedzenie w knajpie, każdy cos jadł i pił a ja przy małej coli jak ktoś mi postawił :) Ale miałem 7er i to było najwazniejsze ;)

Myśle kup chłopie wymarzone E38 najwyżej popłyniesz ehh co tam raz sie żyje... :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar krabi_one
    BMW
    E60 530i
    Tak sobie przekalkulowałem ...

25 000km rocznie. sporo ale np. 728 na gazie.
    25 000 = 250 x 100km
    spalanie gazu na 100 km = 13l. ( przykład )
    250 x 13l = 3250l
    3250 x 1,7zł (gaz) = 5525zł
    5525zł /12 mies = 460 zł miesięcznie na gaz + koszty eksploatacji

Lecz patrząc z innej strony jak sami powiedzieliście 25 000 to dużo , biorąc pod uwagę połowę 12 500 - 14 000 km. wychodzi na gaz miesięcznie nie 460 zł ale 230 zł.

to mogę powiedzieć że plus koszty miesięczne (gdzie nie sądze że przy zadbanym aucie co miesiąc trzeba coś naprawiać) nie powinny wyjść więcej jak 600 zł

Takie moje rozumowanie ..
    To szczerze można wydać więcej na inne auto.

Poza tym musimy pamiętać że każde auto będzie pochłaniało koszty, nawet jakby to był maluch to i tak te 200-300 zł idzie jak nie więcej bo przecież bardziej jest awaryjny.

Panowie, spójrzmy na to też z innej strony, ( jakie koszty wiążą się z utrzymaniem nowego auta z salonu - już nie mówie o BMW 7 ale np. Honda Civic .)

- Po pierwsze spada z wartości o wiele szybciej
    - jak coś się zepsuje to musisz jechać do serwisu ( gdzie wiadomo ile mogą policzyć )
    - głupia lampa przednia kosztować będzie kilkukrotnie niż w 7er. nie mówiąc już pewnie o zawieszeniu które musisz wymienić w serwisie . A na Polskich drogach to zawsze może Ci się zdarzyć jakaś sytuacja )
    - raczej w nowiutkim aucie nie wiele osób od razu pakuje Gaz , więc spalanie na benzynie.
    robiąc 25 000 tys rocznie w nowym aucie może wyjść droższe utrzymanie.

Poza tym po e38 już każdy wie co się spodziewać. a w nowym aucie nie wiadomo co sie spierdzieli.

Więc po e38 spodziewasz wydatków. W nowym samochodzie nie wiesz co się zepsuje.

Vip Vip Awatar tomcad
    BMW
    E38 728 '96
    Nie pisząc większych wywodów, myślę, żę 1000 zł na miesiąc wystarczy
    na utrzymanie buni na gazie.

500 zł paliwo i 500 zł naprawy, ubezpieczenie, eksploatacja, modyfikacje i tp.

Skromnie, ale da się...
    Upiększanie i dokładanie wyposażenia chyba kosztuje najwięcej...

A krabi_one bobrze gada, szczególnie w wątku o nowym samochodzie.
    Kiedyś liczyłem z kolegą i wyszło nam, że nowe fury opłaca się kupować do kwoty max 70 tyś.
    E23 728 - E38 728 - E60 520d - E65 750i

Ale z tym rekreacyjnym użytkowaniem to przesadziłeś. Ja odpalam furę średnio 2 razy w tygodniu, skocze sobie do miasta na kawę czy na spocika jakiegoś i przez 8 miesięcy zrobiłem 5 tys km. To jest dla mnie rekreacyjne używanie. A 25 tyś to tak jakbyś dziennie do pracy robił tam i nazad 100km.
    Kup zadbany egzemplarz a spokojnie dasz radę.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Cytat Zamieszczone przez Jey
    Ale z tym rekreacyjnym użytkowaniem to przesadziłeś.
    :D i o to cały czas chodzi. 25k od święta. 12k na gazie i z palcem wiadomo że nie w uchu utrzymujesz taką furę za taką kasę jak pisze a jak jeszcze kupi egzemplarz zadbany to już w ogóle spokój.

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    a co tu wiele gadać.
    Ja swoją 730ia uzywam na codzień do normalnej jazdy i w łikendy (i nie tylko) jako rodzinne wyjazdy - i przebieg wychodzi mi ok. 25kkm (więc ja mam auto rekreacyjne na codzień ;D ).

Co tu wiele gadać.
    Zależy jak chłopak żyje - jak wystawnie i tp.

Za taką kwotę można spokojnie utrzymać i auto i rodzinę, a że nie będziesz zbytnio "szalał" w przeróbkach bety na indywiduala ? - przecież to nie umniejsza nikomu.

Tak więc jak czujesz że dasz rade to KUPUJ 7er, a jak nie to zawsze możesz co roku kupować tico za 1000-1400 pln.
    Okres i wypłata... jedno i drugie jest co miesiąc, a jak nie ma to znaczy, że ktoś was zdrowo wyruchał...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    narazie brak

Zaawansowany Użytkownik Awatar M@rcin
    BMW
    E65 730d FL
    Przede wszystkim dziękuje wszystkim za odpowiedź w moim temacie :) I chciałbym sie poprawić.. Nie wiem jakim cudem mi sie wpisał przebieg 25000km... miało być "góra 15000km rocznie" i to i tak ta suma jest raczej wyolbrzymiona ;)

Cytat Zamieszczone przez michal_5000
    Kolego, trudno coś Ci sensownie odpowiedzieć - bo podane warunki są bardzo nieprecyzyjne...
    Czy te 1600-1900 PLN które "zostaje po opłatach" - to zostaje na Twój prywatny rozp***j? Czy np. musisz kupić jeszcze z tego jedzenie i kosmetyki? Jeśli nie - to czy można powiedzieć, że cały ten hajs przeznaczasz na budżet samochodowy? Czy może ma się jeszcze w tym zmieścić piwo z kolegami i bilard od czasu do czasu?
    No nie, nie... To są już "oszczędności" Tyle mi kasy zostaje już po odliczeniu jedzenia, picia, rachunków... Oczywiście...czasami z tej kaski trzeba kupić sobie jakieś nowe obuwie, czy też spodnie... ale tego co miesiąc akurat nie kupuje ;)

Cytat Zamieszczone przez J
    Dziękuje za linka

Jeśli chodzi o egzemplarz...to myśle, że bedzie zadbany :) Pzymierzam sie do kupna E38 od Naszego użytkownika :) także toeretycznie powinien być zadbany :)

Za tą pomyłke w przebiegu jeszcze raz przepraszam...za zamieszanie :P

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    No to gitarka - życzymy powodzenia i chwal się jak coś będziesz miał. :)

PS. to który tam się znowu wyłamuje i sprzedaje po cichu 7er?? ;D
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Zaawansowany Użytkownik Awatar M@rcin
    BMW
    E65 730d FL
    Cytat Zamieszczone przez michal_5000
    PS. to który tam się znowu wyłamuje i sprzedaje po cichu 7er?? ;D
    Użytkownik KAMELEONV :)

Uprawnienia umieszczania postów