Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: [ elektryka] Co odpowiada za w³±czanie ¶wiate³?

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków

[ elektryka] Co odpowiada za w³±czanie ¶wiate³?

Witam,

wczoraj wieczorem moje ¶wiat³a zg³upia³y, podje¿dzam do Roberta chce wy³±czyæ ¶wiat³a - przestawiam prze³±cznik na pozycjê 0 i nie widzê ¿adnej reakcji, zarówno o¶wietlenie wnêtrza jak i ¶wiat³a postojowe oraz mijania ¶wiec± jakby prze³±cznik by³ na pozycji 2 :| Pomy¶la³em, ¿e to jego wina ale nie - po wy³±czeniu zap³onu ¶wiat³a zgas³y. Bez kluczyka prze³acznik dzia³a normalnie czyli na 0 wszystko wy³±czone, na pozycjahc 1 i 2 ¶wieci siê wnêtrze i postojówki. Przekrêcam zap³on i mimo, ¿e ¶wiat³a s± wy³±czone wszystko siê w³±cza.

W sumie b³aha usterka, bo i tak trzeba nonstop je¼dziæ na ¶wiat³ach tak¿e mo¿na powiedzieæ, ¿e mam ¶wiat³a dzienne ;D ale strasznie mnie to irytuje jak w aucie co¶ dzia³a nie tak jak powinno tak¿e mam pytanie od czego zacz±æ sprawdzanie? Co mog³o siê zepsuæ i jak to naprawiæ? ;)
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    modu³ ¶wiate³ ?

O¶wietleniem wnêtrza steruje GM3, o¶wietleniem na zewn±trz LCM. Je¶li ca³y czas ¶wiec± siê mijania, to mo¿e byæ uszkodzony prze³±cznik ¶wiate³ (tak jakby od³±czony)

Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    ... mo¿e byæ uszkodzony prze³±cznik ¶wiate³ (tak jakby od³±czony)
    Dok³adnie tak.

Od³±czony prze³±cznik zapala ¶wiat³a postojowe.
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Cytat Zamieszczone przez sylwek7
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    ... mo¿e byæ uszkodzony prze³±cznik ¶wiate³ (tak jakby od³±czony)
    Dok³adnie tak.

Od³±czony prze³±cznik zapala ¶wiat³a postojowe.
    A dok³adnie mijania :)

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    No ale bez przekrêconego kluczyka prze³±cznik dzia³a normalnie (w³±cza i wy³acza ¶wiat³a pozycyjne razem z pod¶wietleniem wnêtrza). Dopiero jak przekrêce kluczyk na ostatni± pozycjê to przestaje dzia³aæ i ca³y czas wszystko siê ¶wieci..

W ka¿dym b±d¼ razie skoro g³ównym podejrzanym jest w³a¶nie on to mo¿e przy okazji kto¶ podpowie jak go wyj±æ? ;)
    Pozdrawiam
    Wiktor

W/g mnie - je¶li Ci dzia³a dobrze prze³±cznik, to nie ma co tam szukaæ

Nale¿y sie pod³±czyæ z diagnostyk± i poczytaæ co w trawie piszczy. Ja tak postêpujê w takich przypadkach i powiem szczerze, ¿e nie mam pomys³u jak Ci Wiktor pomóc tak "na piechotê"
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Dziêki za zainteresowanie tematem :)

Zapyta³em na forum z nadziej±, ¿e kto¶ mo¿e ju¿ mia³ taki problem to by mog³o u³atwiæ sprawê ;) skoro jestem pierwszy to nie ma wyj¶cia, trzeba bêdzie zacz±æ od kompa i kombinowaæ...
    Pozdrawiam
    Wiktor

Nie znam siê na tym kompletnie ale by³em ¶wiadkiem jak to siê sta³o. Dziwny przypadek... Mo¿e jakis b³±d modu³u ¶wiate³. Próbowa³e¶ zresetowæ kompa?

“Nadsterowno¶æ wzbudza strach w pasa¿erach. Podsterowno¶æ - w kierowcy”

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    by³o e32 m60, teraz po¿yczam matiza od ¿ony
    Sk±d
    Kraków
    Reset raczej nie pomo¿e.

Najlepiej przejed¼ siê Wiktor na Piastowsk±, ale gadaj z Robertem, a nie jego mechanikiem (nie pytajcie dla czego).
    Kiedy¶ przy mnie czarowa³ przy podobnej, a raczej takiej samej usterce. Nie mam pojêcia co zrobi³, ale zrobi³
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •