-
Zaawansowany Użytkownik
Jeszcze chciałem zaznaczyć że wyczuwalne jest to tylko przy 90km/h powyżej lub poniżej ustaje, najbardziej wyczuwalne było jak miałem wybite tuleje belki tylnej po wymianie zmalało ale nadal jest.
Aha i jeszcze pytanko, czy jestem w stanie sam sprawdzić podporę wału?? czy to bardziej skomplikowany zabieg. I jak z wymianą potrzebne są jakieś specjalistyczne narzędzia, prasa itp.
-
Początkujący Użytkownik
Do zdiagnozowania podpory wału ,jedyne co potrzebujesz to kanał.
Wymiana ,to przede wszystkim: demontaż wydechu,okręcenie osłon termicznych,odkręcenie wału od skrzyni,rozkręcenie wału za krzyżakiem (najwygodniej oczkowa 17 + przedłużka)-nie zapomnij zaznaczyć położenia obydwu polówek walu względem siebie no i wymieniasz samą podporę.
To tak w skrócie-ale się da :)
pozdr-Janusz
-
Zaawansowany Użytkownik
I co będąc w kanale rozumiem że mam złapać za wał i poszarpać nim żeby sprawdzić czy występuje luz, jeżeli luz będzie nie wyczuwalny tzn. ze tu wszystko gra i trzeba szukać dalej??
A wracając do mechanika to po prostu chcieli mnie od razu naciągnąć na wymianę mówiąc że żeby to sprawdzić to i tak trzeba wał demontować
-
Zaawansowany Użytkownik
-
Początkujący Użytkownik
śrubka nr 9 -w środku kardana (walu).podpora występuje kompletna z łożyskiem,lub bez łożyska.Ale i tak musisz zdejmować razem z łożyskiem-guma podpory ma rancik od strony mostu.
pozdro-Janusz
jeszce jedno-nie podemoluj podkladek nr 11 i 18
-
Początkujący Użytkownik
Podłącze sie do tematu - u mnie puka bardzo mocno przy ruszaniu, i od 140 do 220 km/h (tyle udalo mi sie ja max pogonic) auto strasznie wibruje i trzesie... kola zmieniane, wywazane, w zawieszeniu brak luzow...
generalnie podpore mam juz zakupiona wiec i tak ja wymienie ale ciekaw jestem Waszych opini :D
-
Początkujący Użytkownik
podpora na bank do wymiany;nie żdziwię się jeśli jeszcze dojdzie krzyżaczek.
Przy okazji sprawdż poduszki skrzyni biegów.
pozdro-Janusz
-
Zaawansowany Użytkownik
Przy okazji sprawdź jeszcze tuleje belki tylnej.
-
Zaawansowany Użytkownik
Jak powinna się zachowywać dobra podpora a jak zużyta po czym poznać że jest do wymiany, ostatnio próbowałem zdiagnozować swoją ale nie mam pojęcia czy ona jest dobra czy zła. Moje odczucia:
szarpiąc za wał, guma na podporze wydawała mi się za miękka, za to z wyglądała jak nowa, nie była na tyle miękka żeby wał dobijał do ścian podpory, wiem że jakaś tam amortyzacja musi być ale czy aż tak bardzo?
nakręciłem kilka filmików mam nadzieje że coś będzie widać, wiecie jak to jest człowiek sam w kanale i tylko 2 ręce.
http://www.youtube.com/watch?v=9HqKt7pLAhE
http://www.youtube.com/watch?v=7GfZW53N00E
http://www.youtube.com/watch?v=GVbWj32hmr4
-
Początkujący Użytkownik
Nie wiem ile masz powera w łapkach?--ale moja nowa jest stanowczo bardziej nieugięta :D
pozdrówka-Janusz
Uprawnienia umieszczania postów