Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: e38 m62TUB35 nie równa praca jak zimna

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów

e38 m62TUB35 nie równa praca jak zimna

Witam koledzy ostatnio odczuwam po odpalenieu auta lekkie wibracje silnika. Czuæ to na budzie i jest to takie po prostu drganie lekkie. Wcze¶niej tego nie zauwa¿a³em, wiec mnie to troszkê zdziwi³o. Jak auto siê rozgrzeje nie wystêpuje to zjawisko i silnik pracuje równiutko. TZN na zimnym te¿ niby równo bo w pracy na wydechu nie s³uchaæ ewidentnego zarzucania czy pufania, po prostu czuje to na budzi ze leciutko drga. Je¶³i chodzi o stan ¶wiec to wymienia³em jakie¶ 7 tys km temu na NGK cztero elektrodowe. W fajkach cewek suchuteñko bo uszczelki dekli te¿ wymienia³em i od tamtej pory jest suchutko jak na pustyni. Przed wymian± sta³ olej i fajki cewek by³y zamoczone. Pomy¶la³em ¿e moze by je wymieniæ? Prosi³ bym o podpowiedz jakie zakupiæ, gdzie i jak cenowo siê przedstawiaj±. Co o tym my¶licie? Chcê zamówiæ odmê bo profilaktycznie wypada³o by j± wymieniæ i przy okazji moze w servisie kupiæ fajki cewek? A czy odma mo¿e powodowaæ w pocz±tkowej fazie jej zu¿ycia takie objawy jakie u mnie sie pojawiaj±? Proszê o opinie i podpowiedzi.

-------------------

nikt nic nie wypowie siê w tym temacie?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    nikt nic nie wypowie siê w tym temacie?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    nie LPG nie by³o nie ma i nie bêdzie no chyba ze benzyna bêdzie kosztowa³a 7z³/L. Jak narazie to chyba zacznê od wymiany fajek. B³êdów ¿adnych komp nie pokazuje, LIVE DATA pracy silnika (czujników) te¿ jest ok. Znalaz³em dzis na allego fajki po 35z³ za sztukê. Zamówie i wymienie zobaczê co wtedy bêdzie. Zastanawia mnie tylko czy odma moze co¶ z tym mieæ wspólnego, i tu proszê o Wasze opinie.

----------------

fajki wymienione ale niestety objawy dalej takie same. ehh

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    panowie ponawiam pro¶bê o pomoc w rozwi±zaniu mojego k³opotu z nierówn± prac± silnika M62. Wymieni³em ostatnio fajki ¶wiec i objaw nic nie ust±pi³. Cewki wygl±daj± bardzo dobrze wiêc nie s±dzê ¿eby by³o przebicie. Nie wiem za co sie zabraæ b³êdów brak mimo to auto jak zimne drga (ko³ysze bud±) Obejrza³em dolot nieszczelno¶ci nie widaæ niby wszystko ok ale jednak nie ok. Od czego zacz±æ? Przep³ywka, odma, sondy? Pomocy. Jak auto siê rozgrzeje objawy ustaj±.

7er Freak Awatar Greg38
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Sk±d
    DE/PL
    Blog
    18
    ...trzeba by wymienic odme (co 150000 km), zobaczyc czy przebicia moze sa na cewkach, na inpie zobaczyc jak dzialaja cylindry pod wzledem nierownej pracy, ewentl. wszystko w ustawienia pierwotne przywrocic.

Tak na poczatek
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - za³ó¿ temat i prze¶lij link a postaram siê odpowiedzieæ!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    odmê dzi¶ prawdopodobnie bêdê mia³. Je¶li chodzi o uk³ad WN to ¶wiece wymienia³em jakie¶ 7tys km temu na NGK cztero elektrodowe, wiêc raczej ¶wiece wykluczam. Fajki wymienia³em tydzieñ temu (ca³y komplet bosh). Cewki wygl±daj± bardzo ³adnie czyli nie widaæ na nich przebarwieñ i bia³ego nalotu od przeskoków iskry. Je¶³i chodzi o pracê cylindrów to inpa na biegu ja³owym pokazuje w miarê równe warto¶ci. Dwa cylindry jak dobrze pamietam 6 i 4 maj± lekko wy¿sze wskazania ale jest do¶æ równo. Podgl±d pracy sond te¿ jest ok wszystkie dzia³aj± równomiernie. B³edów w silniku nie wy¿uca ¿adnych. Auto wkrêca siê na obroty tak jak dot±d czyli ok. Jedyne jest to wibrowanie jak auto jest zimnawe. Jak osi±ga temperaturê normalnej pracy obkawy ustaj± a potem po przejechaniu kilkunastu kilometrów ustaj± do zera. Wydaje mi sie ¿e im bardzoej auto przegoniê tym ³adniej pracuje. LPG nie by³o i nie ma wiêc przynajmniej na tyle zakres poszukiwañ mam mniejszy. Odma nie by³a dot±d wymieniana, wiêc i tak j± wymienie. Nie zauwa¿y³em dotychczas kopcenia ani ubytków oleju z silnika. Nie odczuwam te¿ zasysania powietrza do komory korbowej poprzez bagnet oleju czy korek. Moze membrana jest na tyle uszkodzona ¿e jeszcze takich objawów nie mam, ale powoduje wibracje. Jak my¶³isz? Je¶³i chodzi o cofniêcie ustawieñ to co masz na my¶li? Reset ECU poprzez zdjêcie klem?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    735i 99
    Sk±d
    Zielonka
    Danek 25, ale masz problemy. Po czê¶ci sam wymienilem Twoje usterki. Ale i tak my¶le, ¿e sos jest nie tak. Ale jak kto¶ ma uwagi to powinien sie odezwac

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Cytat Zamieszczone przez michael444
    Danek 25, ale masz problemy. Po czê¶ci sam wymienilem Twoje usterki. Ale i tak my¶le, ¿e sos jest nie tak. Ale jak kto¶ ma uwagi to powinien sie odezwac
    No co¿ jeden ma problemy wiêksze inny mniejsze. Dla mnie to jest problem i chcê go rozwi±zaæ, nie koniecznie sam. Takich tematów jest kilka na tym forum lecz jednak recepoty ¿adnej konkretnej nie znalaz³em dlatego próbujê co¶ z tym jeszcze walczyæ.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •