Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 31 do 40 z 65

W±tek: [ elektryka] Roz³adowa³ sie a potem cudownie o¿y³

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Klemy wystarczy WD40 potraktowaæ? A to 2 to nawet nie wiem o co chodzi :oops: jak by tak ja¶niej mo¿na by³o. Szkoda ¿e sie wcze¶niej nie zapyta³em o ten komunikat jak mi wyskakiwa³.
    A jak sprawdziæ ile s± aku na³adowane i ewentualnie jakim prostownikiem je na³adowaæ
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Widze ,wiêc pomogê.Co do akumulatora ,¿e stano³ na nogi to norma.Kiedy siê go tak wypompuje z energi to wy³±czenie wszystkiego na 1 minute lub 2 to on normalnie wstaje - ¿adna magia :D

Vip Vip Awatar Wiktor
    Do³±czy³
    Nov 2007
    BMW
    EVO VIII
    Sk±d
    Kraków
    Kiedy¶ na innym forum kto¶ opisywa³ taki przypadek w 750 z dwoma akumulatorami, ¿e dopiero jak roz³adowa³ siê pierwszy da³o siê us³yszeæ "klik" jakiego¶ przeka¼nika w baga¿niku i auto odpali³o z drugiego...

Tylko nie wiem czy w e38 te akumulatory nie s± pod³±czone równolegle bezpo¶rednio ze soba?
    Pozdrawiam
    Wiktor
    U¿ywajcie polskich znaków - jest ró¿nica czy robisz komu¶ ³askê czy laske.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    za du¿o sie reklam naogl±da³e¶ ;) wd 40 schowaj sobie g³êboko w gara¿u bo teraz sie nie przyda.przyjrzyj siê klemom czy nie maj± bia³ego nalotu,czy s± dobrze przykrêcone.zdemontuj je,dok³adnie wyczy¶æ-s± do tego specjalne szczoteczki.za³óó¿ dok³adnie na klemy,porz±dnie zakrêæ i posmaruj ca³e razem z biegunami wazelin± techniczn±.
    pod mask± dok³adnie siê rozejrzyj i szukaj grubego przewodu elektrycznego l±cz±cego silnik z karoseri±,zrób tak samo jak z klemami.wyczy¶c po demonta¿u jego przy³±cza i miejsca mocowania.na silniku oraz na karoserii.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Wiktor w E32 tak jest ale mój 2 aku te¿ na zero pojemno¶ci wiêc nie da rady ale odpoczynek jak tu wyczyta³em 10 min to spokojnie w akumulatorze wruci³a moc do odpalenia :D
    W koñcu jestem elektrykiem a na aku siê trochê znam :D

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Wypowiedzia³ bym siê ale nie chcê wk³adaæ kija w mrowisko :x

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Wiadomo,i teraz siê zacznie :D
    Alternator ma sprawno¶æ oko³o 50 -60 % nowinki techniczne maj± te 80%Wytwarza napiêcie zmienne 3 fazowe i poprzez diody jest prostowane na napiêcie sta³e dodatkowe straty - straty ciep³o.
    Wynika to z oporów w nim wystêpuj±cych ³o¿yska itd......
    Alternator na niskich obrotach nie ma takiej samej wydajno¶ci co przy wysokich ró¿nice niewielkie a jednak.Nie stety alternator sam te¿ pobiera pr±d na wzbódnik - kto to zrozumie?????
    Je¿eli w³±czymy w aucie wszytko co jest mo¿liwe to z biegiem czasu,d³ugiego bardzooooo d³ugiego czasu zacznie brakowaæ energii co bêdzie w skutkach pózniejszych auto mo¿e nie odpaliæ.
    Wystarczy wpi±æ miernik w kabel ³±cz±cy alternator do regulatora i na tym odcinku zauwa¿ymy czy w tym przypadku milivolty w + czy -
    Na tej podstawie wiemy czy alternator wydala wiêcej energi ni¿ potrzeba czy nie .Przewa¿nie w takim te¶cie wypada na nie ko¿y¶æ.
    Teraz mam przer±bane u innych :D :D :D :D :D
    Tak poza tym regulator napiêcia s³u¿y do utrzymania napiêcia w V na mniej wiêcej sta³ym poziomie a nie pr±du A

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Powiem ci ¿e wszystko zale¿y od prze³o¿enia na paskach i alternator naprawde krêci siê du¿oooooo szybciej ni¿ ty my¶lisz.

Ju¿ zamykaæ temat czy poczekaæ a¿ "Wszechwiedz±cy" zakoñczy seriê niepotrzebnych pytañ?

Nie pomagacie Supermenowi.... :/
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E38 740i
    Sk±d
    Skoczów
    Natê¿enie pr±du i tak siê nie zmieni mocno nie przesadzaj !
    Wzglêdem obrotów ro¶nie napiêcie czyli V x A =Wat
    Dziêkujê koniec tematu.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •