Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 41 do 50 z 65

W±tek: [ elektryka] Roz³adowa³ sie a potem cudownie o¿y³

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar pan.boczek
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    MINI COOPER S
    Sk±d
    Bruksela
    musiales miec jakis chwilowy spadek napiecia. skoro po chwili wszystko wrocilo do normy, to stawiam na jakis szwankujacy modul.
    przydalaby sie, tak jak radzi sylwek7, porzadna diagnostyka.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Co¶ czuje ¿e to mo¿e alternator jednak. Majstrowa³em dzisiaj przy autku i drzwi mia³em otwarte, czasami baga¿nik otwiera³em i znowu na telefonie inf. bateria roz³adowana, ¶wiate³ka s³abiej ¶wieci³y. Po 20 min odpali³ normalnie. A w te¶cie 9 zauwa¿y³em ¿e zmniejszy³o mi sie ³adowanie do ok 13,5 V
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Wracaj±c do mojego problemu z roz³adowuj±cym siê autem. Ostatnio pod³±czy³em auto do prostownika i okaza³o siê ¿e niby jest prawie pe³ny :/ Mimo to da³em mu siê trochê pod³adowaæ.

Wczoraj i dzisiaj zauwa¿y³em ju¿ ten znajomy komunikat na tel. bateria roz³adowana. Nie wiem o co chodzi z tym cholernym pr±dem.

A jak zagl±dam do aku to ca³y czas mi sie wydaje ¿e to "oczko" sygnalizuj±ce na³adowanie, roz³adowanie, lub uszkodzenie wskazuje na to ¿e aku jest roz³adowane. To jakim cudem na prostowniku wskazywa³o na³adowany? 8/

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    sprawd¼ gêsto¶æ elektrolitu w celach

a tak swoja droga zacznij szukaæ nowego akumulatora

Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)

Dieslu, je¶li Cie wyprzedzam, to nie dlatego ¿e chce siê ¶cigaæ, ale dlatego ¿e ¶mierdzi !

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Cytat Zamieszczone przez NikosWariat
    sprawd¼ gêsto¶æ elektrolitu w celach

a tak swoja droga zacznij szukaæ nowego akumulatora
    A jak to zrobiæ?

No bez przesady co rok mam 2 aku wymieniaæ? S± ori 2 wsadzone z dat± zakupu koniec sierpnia 2008 i co ju¿ do wywalenia by by³y?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E38 740 Manual
    Sk±d
    Warszawa
    mo¿liwe ¿e p³yty ci popêka³y i robi siê zwarcie w ¶rodku na które¶ celi

je¶li mówisz ¿e s± z 2008 roku to przestañ siê martwiæ tylko oddaj na gwarancje

Pozdrowienia Dla Wyznawców Wiary W Niutonometra Wielkiego Czyli Wszystkich Traktorów (Diesli)

Dieslu, je¶li Cie wyprzedzam, to nie dlatego ¿e chce siê ¶cigaæ, ale dlatego ¿e ¶mierdzi !

Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice
    Od¶wie¿ê trochê temat bo nic sie nie zmieni³o.
    Wchodzê do auta po od 5 dniach stania w gara¿u, przekrêcam kluczyk, wszystko siê w³±cza jak by chcia³o a nie mog³o, blade kontrolki i wy¶wietlacz. Po odpaleniu Trans. Failt. Prog. Dopiero jak za 2 albo 3 razem odpalê to siê nie wy¶wietli bo alternator trochê pod³aduje.
    Ale dzisiaj sprawdzi³em w koñcu ile na aku jest V :D

Tak wiêc:
    Górny (czyli ten mniejszy):
    - na wy³±czonym silniku, po tych 5 dniach postoju ok. 11,65V
    - po odpaleniu wacha³o siê od ok 13,97V i 14,15V przy ponownym sprawdzeniu.

Dolny (rozruchowy):

- wy³±czone auto 12,65V
    - odpalone auto ok 14,05V

Co z tego mo¿na wywnioskowaæ?

Ogólnie to chyba wyjmê oba aku i pod³±cze je pod prostownik.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tgracing
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Sk±d
    Szczecin, aktualnie: DE, Bodensee
    Musisz tez pamiêtaæ, ¿e od nowo¶ci aku w sklepie nie powinien staæ d³u¿ej na pó³ce ni¿ 2 lata (kiedy¶ powiedzia³a mi to m±dra g³owa), okres ten wymy¶lili podobno producenci aku. Dodatkowo aku jest obliczony (uwaga, na pewno wiêkszo¶æ siê za mn± nie zgodzi!!!!!) na liczbê uruchomieñ a nie lata u¿ytkowania (dlatego taksiarze nie dostaj± gwarancji na 2 lata). Wiêc to, ¿e twoja faktura na datê 2008, to nie wiesz ile le¿akowa³ w sklepie. Aku tak jak kto¶ pisa³ trzeba przynajmniej raz do roku do³adowaæ najlepiej prostownikiem z nastawami pr±du ³adowania, ¿adne tam automaty, bo te guw... jak tylko dostan± jak±¶ zaprogramowan± warto¶æ aku to siê wy³±cz± i nie ³aduj±. Ja ma taki stary ruski prostak, nastawiam najmniejszy pr±d i po ca³ej nocy aku jest ok. (wcze¶niej jak ³adowa³em automatem to po nocy zdarzy³o siê, ¿e tego samego dnia auto nie chcia³o zagadaæ). A to, ¿e sprawdzaj±c aku i podaje warto¶æ ponad 13V, to norma (nawet przy zdech³ym), bo Ciebie jak i innych u¿ytkowników powinna interesowaæ warto¶æ pr±du rozruchowego i kiedy go na³adujesz pr±d pokazuje te 13.6V, ale sam aku nie ma ju¿ tej pojemno¶ci i okre¶lonego pr±du rozruchowy a aku nie daje rady zapodaæ pr±du do wszystkich urz±dzeni w trakcie odpalania. Wiec koñcz±c mój "laborat", mo¿e siê okazaæ, ¿e u Ciebie jest kilka przyczyn w³±cznie z aku. Pozdrawiam.
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    Brak
    Sk±d
    EPD
    Bardzo dobrze prawisz ja wymieniam aku co roku!!! Bus co prawda aku nie firmowe..

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Supermen, nie wiem jaki masz telefon (przewód czy bezprzewód) ale sennapowieka mia³ ostatnio podobne problemy (zreszt± nadal ma ale teraz to co¶ z alternatorem) i okaza³o siê, ¿e skoñczy³y siê akumulatorki w s³uchawce i przez noc potrafi³ mu siê roz³adowaæ. Podejrzewam, ¿e telefonu i tak nie u¿ywasz, wiêc proponowa³bym go wy³±czyæ, a jak chcesz z niego jednak korzystaæ to wymieñ te akumulatorki. Maciek mia³ 2szt x 2000mAh = 4A/h

P.S. Odno¶nie trwa³o¶ci aku - ostatnio odkry³em (dziêki Maækowym problemom zreszt± :P ), ¿e mam u siebie oryginalne aku. Wiem, ¿e to dziwne, ale jest naklejka z dedykacj± do modelu - 90Ah (740A). No chyba, ¿e Belg wymieni³ w ASO przed sprzeda¿± do Polski (2001r.) co i tak my¶lê by³oby sukcesem trwa³o¶ci aku ;)

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •