Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 65

W±tek: [ elektryka] Roz³adowa³ sie a potem cudownie o¿y³

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Supermen
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e38 750iL
    Sk±d
    Chojnice

[ elektryka] Roz³adowa³ sie a potem cudownie o¿y³

Wczoraj mia³em strasznie dziwn± sytuacje. A¿ mi sie ciep³o zrobi³o. By³em wieczorem z moj± Kobiet± na wycieczce. No i jak mieli¶my sie zbieraæ do powrotu to mi moja mówi ¿e w telefonie samochodowym wyskoczy³a informacja ¿e bateria roz³adowana. Ja przekrêcam kluczyk. Kontrolki sie pozapala³y ale tak jako¶ bladym ¶wiat³em, nie gas³y przy tym. i komunikat trans. fail. prog. chce przekrêciæ kluczyk i nic. Wy³±czy³em wyj±³em klucz za 10 sek. wk³adam z powrotem do stacyjki kontrolki znowu za¶wieci³y sie blado i nie gas³y (nawet zauwa¿y³em ¿e ¿ó³te kontrolki nie gas³y).
    Zblad³em. wyskoczy³em z auta, pod¶wietlenie wnêtrza i ca³y light pakiet sie te¿ tak blado ¶wieci³. Kufer otworzy³em to sie równie¿ otwiera³ jak by chcia³ a nie móg³.

Po 10 min w³±czy³o sie pod¶wietlenie monitora, telefon równie¿ sie w³±czy³. Przekrêcam kluczyk wszystko ok, komfort start za³±czy³. No to w drogê.
    Po drodze w Test 9 wszed³em i ³adowanie pokazywa³o 13,8 V najmniej 13,5 V. Nie wiem czy to dobrze czy ¼le.
    I do koñca nie wiem co sie sta³o ¿e moja kochana 7emka straci³a przytomno¶æ.
    Akumulatory mam chyba 70AH i 110AH kupione by³y 03.06.2008 (na fakturze mam date) Wiêc mo¿na powiedzieæ ¿e nówki. Mo¿e alternator... Albo to ¿e ma³o je¿dzê... Albo jeszcze win± mo¿e byæ to ¿e wczoraj wieczorem sie trochê bawi³em gad¿etami w aucie by³ gaszony odpalany ¶wiat³o sie ¶wieci³o, tv chodzi³. Nie wiem.

W ogóle dziwne jest to ¿e sie "na³adowa³" i odpali³!!!

Aha i przy okazji chcia³em siê zapytaæ o ten komunikat TRANS. FAIL. PROG. Wiem co on oznacza i auto powinno sie prze³±czyæ w ten tryb awaryjny skrzyni. Wyskoczy³ mi ten komunikat ze 3 razy ju¿ jak kluczyk przekrêci³em w 2 pozycjê. Po wy³±czeniu i w³±czeniu wszystko wraca³o do normy. Tak jak by mu sie co¶ pochrzani³o z tym komunikatem. Podobno mo¿e sie on te¿ wy¶wietlaæ jak jest ma³o pr±du.

Ahh jakie te auta potrafi± byæ kapry¶ne ale i tak bym mojej BMW nie odda³
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza siê do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Mam kolege co robi po 80 tys km rocznie a i tak pad³ mu akumulator kilku miesiêczny, na³adowa³ i je¼dzi³ dalej... Wiêc niestety ale ró¿nie to bywa z tymi bateriami i co jaki¶ czas warto profilaktycznie na³adowaæ .. BMM a w szczególno¶ci 7er posiada du¿o gad¿etów któr± bior± troszkê pr±du..

A to ze si eniby na³adowa³ hmm dziwne lecz przy bmw we wszystko uwierze :) Ale bardziej mi to pasuje ze gdzies jakiego¶ styku nie by³o hmm. Jak to sie powtórzy nawet po na³adowaniu akumulatora to warto by przejrzeæ instalacje hmm

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    e38 750i
    Sk±d
    Wawa
    Przy okazji te¿ sie zapytam, u mnie od kilkunastu dni jest TRANS. FAIL. PROG. a skrzynia chodzi normalnie krêci normalnie, przez co to moze byæ ? Tylko ¿e u mnie jest do wymiany podpora wa³u, to mo¿e przez to ?:>

7ka
    Go¶æ
    sprawdz klemy na aku czy nie sa za luzne

mi padl w tamtym tyg.. dzisiaj kupilem varte 100ah ;)

Teraz nale¿y siê pod³±czyæ z kompem i sprawdziæ, co zarejestrowa³y sterowniki. Na pewno b³êdy komunikacji i za niskie napiêcie.

Je¶li w trakcie pracy silnika sprawdzi³e¶ napiêcie i pokazywa³o oko³o 12 V to alternator mówi juz powoli NIE ;) Tak s±dzê. Powiniene¶ skupic siê na napiêciu ³adowanie, bo jest ono stanowczo za niskie...
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    E65 735i
    Sk±d
    Siemianowice ¦l±skie
    moj akumulator tez odmowil posluszenstwa w ubieglym tygodniu, jak sie okazalo byl to oryginalny aku z 2000roku wiêc wybaczam mu ;). Objawy by³y takie, ¿e codziennie rano coraz ciê¿ej odpala³ a¿ pozostawi³em go na 1 dzieñ bez opieki (je¼dzi³em innym autem) i ju¿ nie odpali³

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    odpowiem za sylwka, mierzone w woltach :D na aku, prawidlowe napiecie od 13.8 do 14.4 przy wlaczonych swiatlach, radiu i ogrzewaniu tylnej szyby

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    na wolnych jak i wysokich, po to jest regulator napiecia aby w calym zakresie obratow pr±d ladowania mial identyczn± wartosc

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar makister
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    BMW 728iA '98
    Sk±d
    okolice £eby
    Jaja niesamowite,bo dok³adnie wczoraj mia³em identyczna sytuacje,z tym¿e u mnie aku i klemy by³o ju¿ troszkê zasniedzia³e.Kupi³em nowe aku i wyczy¶ci³em klemy,jest ok.
    Ale tak¿e pad³o tak bez powodu,test 09 wykaza³ 9,2V :razz: po wyczyszczeniu 13,7V...ale i tak poszed³ w odstawkê...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2008
    BMW
    745iLi320i
    Sk±d
    Murowana Go¶lina
    No jeszcze wtr±cê taki ma³y szczegó³... b³±d pomiaru :D

Pomiar na alternatorze eliminuje problem z po³aczeniem aku - alternator. Grubo¶æ przewodów pozwala na pominiêcie spadku napiêcia na takiej d³ugo¶ci.

To co opisa³e¶ kolego w pierwszym po¶cie wskazuje na jaki¶ problem z instalacj±.
    Akumulator mo¿na sprawdziæ pod obciazeniem (taki przyrz±d, ma go kazdy dobry serwis i elektryk samochodowy).

Takie zachowanie kontrolek mo¿e spowodowaæ lu¼ne po³±czenie masowe.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •