Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: [ elektryka] Rozładował sie a potem cudownie ożył

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i M62
    Jeśli chodzi o ładowanie akumulatora to wartość prądu, którym ładujemy nie możne przekroczyć ok. 10% pojemności akumulatora. Proponowałbym Ci sprawdzić datę produkcji akumulatora - jest wybita na biegunie ujemnym (tydzień/rok). A i sprawdź poziom + gęstość elektrolitu, jeżeli istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i M62
    A i sprawdź jaki masz pobór prądu przez auto po ok. 16 minutach tj. podłącz amperomierz szeregowo, zamknij klapę na zamku (nie całą) i zamknij auto. Poczekaj i zobaczymy co dalej.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez tgracing
    Ciebie jak i innych użytkowników powinna interesować wartość prądu rozruchowego
    Mnie interesuje - i stąd pytanie przy okazji tematu: jakiego prądu rozruchowego potrzebuje rozrusznik M60/M62 (albo chociaż M73)??

Nigdzie nie mogę znaleść tej informacji. Sylwekk kiedyś pisał o 250A - ale dotyczyło to TDS-a.
    '00 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '96 BMW 740i, cosmosschwarz
    Ex: '91 Mercedes-Benz 560SEC, perlmuttgrau

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    Cytat Zamieszczone przez Marcin_BMW
    A i sprawdź jaki masz pobór prądu przez auto po ok. 16 minutach tj. podłącz amperomierz szeregowo, zamknij klapę na zamku (nie całą) i zamknij auto. Poczekaj i zobaczymy co dalej.
    Nie bardzo wiem jak sprawdzić ten pobór prądu :/ Musiałbym mieć jakiś dokładny tutorial :) Poza tym mam automatyczną klapę i jej się nie da nie domknąć.

Wezmę oba aku wyciągnę i podepnę do ładowania bo nic innego mi na razie nie przychodzi do głowy.
    Mam taki stary prostownik. To będzie chyba najlepszy :D
    Sprawdzę też tą datę produkcji. Nie będę grzebać w elektrolicie bo aku są na gwarze więc tych nalepek nie ruszam.
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Cytat Zamieszczone przez Supermen
    Nie bardzo wiem jak sprawdzić ten pobór prądu :/ Musiałbym mieć jakiś dokładny tutorial :)
    Supermen, to wiedza elementarna z podstawówki ;)

Odłącz "-" od akumulatora i pomiędzy odłączoną klemę a "-" akumulatora włącz multimetr cyfrowy (najlepiej, wtedy nie będziesz się zastanawiał, jaki kolor kabla do jakiego zacisku (najwyżej znak będzie wskazywał wartość ujemną ale to nie ma znaczenia). Klapy nie musisz zamykać, po prostu przez cały czas do uśpienia auta będzie się świecić światło w bagażniku (ale dzięki temu będziesz dokładnie wiedział, kiedy samochód "uśnie"). Cała filozofia. Jak światło zgaśnie, powinieneś zobaczyć wartość w okolicach 0,02A. No chyba że masz telefon, to wartość ta może być większa i zmniejszy się po dodatkowym czasie.

BMW
    e38 750iL
    :570: A no to się okazało że aku mam rozładowane :oops:

Ładnie oba wyciągnąłem, mniejszy podłączyłem i jest rozładowany. 2 pewnie tak samo.

Nie wiem co z tą data produkcji. Na minusie jest wybite 10 08 ale na fakturze zakupu mam 06.08 :?

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Zaawansowany Użytkownik Awatar tgracing
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    10 08 ale na fakturze zakupu mam 06.08
    No to niezły bajzel :?
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

BMW
    e38 750iL
    10 08 ale na fakturze zakupu mam 06.08
    No to niezły bajzel :?
    Wydaje mi się że to nie chodzi o październik 08 tylko 10 tydzień 2008. Bo na 2 aku mam 38 07. Czyli wychodzi że mniejszy aku mam z marca 2008 a duzy z końca września 2007.

Naładowałem mniejszy aku i nie chciał mi wskaźnik na prostowniku zejść do 0 trochę poniżej 2 sie zatrzymał. Ale może to wina stanu elektrolitu. Nie chcę w tym grzebać. Pojadę na gwarze niech mi to sprawdzą :)
    A duży aku się jeszcze ładuje i już jest pomiędzy 1 a 2

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i M62
    Tylną klapę możesz bardzo łatwo "zamknąć". Wystarczy wziąć płaski element i wcisnąć w zamek od klapy (znajduję się po środku) do środka (tam gdzie zatrzaskuje się klapa). Auto myśli, że klapa jest zamknięta, a jest otwarta.

Pozdrawiam

-----------

Cytat Zamieszczone przez michal_5000
    Ciebie jak i innych użytkowników powinna interesować wartość prądu rozruchowego
    Mnie interesuje - i stąd pytanie przy okazji tematu: jakiego prądu rozruchowego potrzebuje rozrusznik M60/M62 (albo chociaż M73)??

Nigdzie nie mogę znaleść tej informacji. Sylwekk kiedyś pisał o 250A - ale dotyczyło to TDS-a.
    Moc rozrusznika (P) = 1,7 kW
    P=U x I

Policz :)

Pozdrawiam

-----

A i jeszcze U= 12V

MOD: Edytuj posty :)

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW 7系列
    Cytat Zamieszczone przez Marcin_BMW
    Moc rozrusznika (P) = 1,7 kW