witam
jak w temacie, padł mi tempomat.
podczas jazdy na nim auto samo dodaje i ujmuje gazu i cały czas przyśpiesza.
czy komuś coś się takie coś przydażyło
silink to 2.8,
produkcja 12/96
proszę o pomoc szanowne grono
witam
jak w temacie, padł mi tempomat.
podczas jazdy na nim auto samo dodaje i ujmuje gazu i cały czas przyśpiesza.
czy komuś coś się takie coś przydażyło
silink to 2.8,
produkcja 12/96
proszę o pomoc szanowne grono
Może przycisk"+" w kierownicy zaciął się
u mnie jest już z rok zawieszony - poprostu niereaguje na nic co z tym zrobić ?? czy się go jakos resetuje ?
odświeżę temat... po uaktywnieniu tempomatu zapala mi się kontrolka na zegarach aczkolwiek tempomat nie działa...od czego można zacząć szukać w czym tkwi problem? :D pozdrawiam
Może słynna taśma do kierownicy? Przeważnie jak pada, to przestaje działać cała multifunkcja, ale skoro to taśma, to ma w sobie trochę przewodów, być może przetarł się tylko fragment taśmy. A jak nie to może sam przycisk. Tak czy inaczej szukałbym w pierwszej kolejności w obrębie samej kierownicy i jej połączeń z resztą auta. No i sprawdzić trzeba coś co odpowiada za sam tempomat, czyli pewnie jakiś moduł od tego jest. Ale tu powinni się wypowiedzieć forumowi elektronicy. Mamy ich kilku :)
Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330
Witam dwa lata temy jak miałem poprzednie e38 730 95r. również zacioł mi sie tempomat na wylotówce z Warszawy w strone Gdańska przy 200km/h cały czas dodawał gazu i nie chciał odpuścić , z wielkimi bulami udało mi sie zatrzymać auto a uwiężcie było ciężko hamulec przy tej prędkości zachowywał się jak bez działającego serwa jest twardy . Po telefonicznej konsultacji z moim mechanikiem wypiołem linke gazu tempomatu i było ok , jak się puzniej okazało tempomat był bardzo rzadko używany i ta linka się poprostu zatarła . Po tamtym incydencie nawet nie patrze w strone tempomatu jest to ponoć częsta usterka . Pozdro ...
Mam pytanie co może być u mnie. Podczas jazdy chyba po hamowaniu albo zmianie biegu (mam manual) tempomat przestał reagować. Przyciskam plus i zero reakcji. Raz na kilkanaście przyciśnieć plusa auto chwile przyśpieszy i później znów nic. Zielona kontrolka się świeci. Gdzie znajdę czujniki przy pedałach które rozlączają tempomat. Zaglądałem tam i nigdzie nie widziałem. Może ktoś pomoże.