Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 35

W±tek: Czy po zatankowaniu LPG mo¿e auto wybuchn±æ ??

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    by³o e32 m60, teraz po¿yczam matiza od ¿ony
    Sk±d
    Kraków
    W sumie to sie Robert troche mylisz, ale nie do koñca.

Mój stryjek ma stacjê diagnostyczn± w Opolskim. On jest przeciwnikiem LPG, troche z tego, ¿e na szkoleniach i jakich¶ warsztatach dla diagnostów naogl±da³ sie relacji z takich wypadków.
    Zbiornik potrafi hukn±æ, ale je¶li zawór bezpieczeñstwa jest "wypiêty" - najczê¶ciej na ¿yczenie klienta. Wtedy jak butla jest nape³niona do pe³na (ponad 95%, nawet 100% gazem) to ju¿ mamy klasyczn± bombê.

Druga rzecz jak s± ju¿ zgnite ¶ruby i uszczelki monta¿u zaworu i manometru butli. Ze 3 lata temu w zimie w Krk na krak-gazie tankowa³em auto (jeszcze nie beemka) i zawiesi³ mi siê zawór - pracownik idiota dopiero jak po ma³ej prawie k³ótni dosta³ odemnie w pa³e to z rezygnowa³ z dotankowana auta pod kurek. Jeszcze siê ¶mia³ ¿e dzieñ wcze¶niej siê zesra³ w gacie, bo nia³ volkswagena z niesprawnym zaworem i klientowi hukn±³ zbiornik (wysadzi³o klapê baga¿nika). jako przyczyna by³y przegnite ¶rubki mocowania zaworu i niesprawna uszczelka.

A wracaj±c do mojego stryjka - to mi opowiada³ troche historii, z których czê¶æ juz nie pamiêtam.
    Ale np. gdzie¶ w Opolskim podjecha³ go¶æ na badanie techn. i na analizatorze spalanie gazu wysz³o ¼le, to diagnosta na pro¶bê klienta postanowi³ wyregulowaæ - BUM - i w efekcie obaj do szpitala, auto na szrot, a w budynku w odleg³o¶ci ok. 40m przez brama wjazdowa na kana³ okna w mieszkaniach siê pot³uk³y.

2) W Kêdzierzynie pan w polonezie zatankowa³ gaz do pe³na i ruszy³ ze stacji. 300-500m dalej ktos go z ty³u stukn±³ i butla wystrzeli³a i dziêki temu tylko, ¿e wióz³ jakie¶ blachy i je ustawi³ w pionie miêdzy bytl± a oparciem tylnej kanapy, jedynie czasowo og³uch³.

(jeszcze kilka wydarzeñ mi opowiada³, ale nie przytoczê bo by przekrêci³ jakie¶ fakty)

Inna historia jeszcze z 98r. - ko³o Zamo¶cia ciotka mojego kolegi siê spali³a w aucie (moja kuzynka by³a ¶wiadkiem naocznym). Jecha³a kobieta autem (golf) i wjecha³a pod tira. Od uderzenia butla lpg zerwa³a siê z zamocowañ i wypad³a z auta i siê potoczy³a gdzie¶ tam do rowu (zawór zadzia³a³ ca³kowicie prawid³owo - siê zamkn±³ i butla wypad³a bezpiecznie, mimo ¿e by³o jeszcze sporo gazu). Ale kobieta utknê³a i nie mog³a wysi±¶æ a auto sie zapali³o.

Tak¿e teoria swoj± drog±, a ¿ycie pokazuje ¿e róznie bywa.
    I teoretycznie LPg jest bezpieczniejsze od benzyny, bo jak jest nieszczelno¶æ to gaz siê rozprê¿a i natychmiast wyparowuje i je¶li nie ma iskry to nic siê nie powinno staæ. Benzyna natomiast wycieka i zachlapuje wszystko na swej drodze, tak¿e je¶li nie od razu to po jakiej¶ chwili siê mo¿e przerodziæ w po¿ar.

Acha - ostatnio jak by³em na zmianie oleju, to jeden z tamtejszych mechaników siê ¶mia³, ¿e jego kolega by³ na zmianie parownika w swoim aucie.
    Gaziarz oczywi¶cie przyst±pi³ do regulacji :razz: z papierosem w pysku !!
    I tu ¶mieszne, ¿e by³ jaki¶ wyciek gazu, gaz siê zapali³ i by³ ³adny p³omieñ na ok. 0.5m . ów w³a¶ciciel auta ¿ekomo zaproponowa³ ¿e wy³aczy auto, ale gaziarz zabroni³ ¿e niby to cug p³omienia mo¿e wstecznie zassaæ do butli, "a wtedy jak pierd.... to siê nie zd±¿ymy nawet zes...raæ" No i czekali ponad pó³ godziny z 2 ga¶nicami w rêkach.
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

Hubertus, ale¶ siê rozpisa³.....

Generalnie wszystko, o czym napisa³e¶, to opis patologii, a nie rzetelnie serwisowanej instalacji.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Aldik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    740xd f01
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Hubertus, ale¶ siê rozpisa³.....

Generalnie wszystko, o czym napisa³e¶, to opis patologii, a nie rzetelnie serwisowanej instalacji.
    Patologia to co¶ z³ego co wystêpuje w ma³ych grupach, niestety to co opisa³ kolega powy¿ej to juz nie jest patologia tylko dzieñ powszedni, zauwa¿ ile osób po za³o¿eniu gazu (tylko na tym forum) ma jakie¶ problemu!?. Dobry gaziarz to juz na wage z³ota... no i w³a¶ciwie nikt nie wie czy s±, kto¶ tam s³ysza³, kto¶ tam wyczyta³ na forum ale nikt na oczy nie widzia³ :)

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    Ma³a Ladacznica E30 M10 Coupe
    Sk±d
    WPI
    Cytat Zamieszczone przez Hubertus7er
    W sumie to sie Robert troche mylisz, ale nie do koñca.

Mój stryjek ma stacjê diagnostyczn± w Opolskim. On jest przeciwnikiem LPG, troche z tego, ¿e na szkoleniach i jakich¶ warsztatach dla diagnostów naogl±da³ sie relacji z takich wypadków.
    Zbiornik potrafi hukn±æ, ale je¶li zawór bezpieczeñstwa jest "wypiêty" - najczê¶ciej na ¿yczenie klienta. Wtedy jak butla jest nape³niona do pe³na (ponad 95%, nawet 100% gazem) to ju¿ mamy klasyczn± bombê.
    ...
    Chwilunia :]

A ile po polsce je¼dzi z³omów ze spruchnia³ymi przewodami paliwowymi i nie ¿adko poskrêcane drutami bo opaski akurat nie by³o pod rêk±. To te¿ nie jest zjawisko marginalne :]

Nie dam sobie wcisn±æ gloopt promowanych w wiêkszo¶ci przez ludzi, którzy nigdy nie mieli gazu. :razz:

Nie dajmy sie zwariowaæ. Takich przypadków opowiedzianych przez wujka mo¿na mno¿yæ na pêczki równie¿ o autach jezd¿acych na Pb. Czêsto te opowie¶ci s± przebarwiane by podkrêcic dramaturgie sytuacji (przez dziennikarzy i media te¿)

Ps' Zabroñmy u¿ywania wszystkkich samochodów bo czêsto s± to z³omy z niesprawnymi hamulcami i instalacjami elektrycznymi w fatalnym stanie. ;)
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=VDqIJUMsR3A].:WIERNOSC jest NUDNA:.[/URL] :D

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Sk±d
    Kraków
    @ radoshb
    To akurat nie do koñca przebarwiane, bo to o czym on mi opowada³, nawet pokazywa³ w kompie cosiæ, to by³y "surowe" materia³y bieg³ych s±dowych i rzeczoznawców (którzy prowadzili wyk³ady), oraz ich protoko³y ze zdarzenia.

Ale niestety druciarstwa i patologii jest du¿o w Polsce.
    W koñcu od mojego tatu kupowa³ fiata 125p na czê¶ci jeden "m³ody rolnik", co w swoim rydwanie nie mia³ pod³ogi, tylko p³yte OSB, a sprzêg³o wciska³ ci±gn±c rêk± za sznurek od snopowi±za³ki....nie mówi±c o innych tragicznych patentach.

No ale nie bêdê przecie¿ za takimi gani³ z siekier± po ulicach :razz:
    Okres i wyp³ata... jedno i drugie jest co miesi±c, a jak nie ma to znaczy, ¿e kto¶ was zdrowo wyrucha³...

Radoshb, nie irytuj siê ;D

Te wszystkie patologie musz± kiedy¶ zajechaæ na stacjê diagnostyczn±, to i siê stryjek naogl±da³, a potem ma o czym opowiadaæ.... Ilu z nas spotka³o siê bezpo¶rednio z takimi przypadkami? W zasadzie Ci, co prowadz± warsztaty, mog± co¶ o tym napisaæ, reszta powtarza to, co gdzie¶ tam us³yszeli.... Gdyby instalacje gazowe faktycznie by³y takie "be", to nie by³oby problemu ich monta¿u, bo by³yby ca³kowicie zakazane.

Temat zaniedbanych aut dotyczy wszystkich pojazdów, nie tylko tych z LPG. Pêkniêcie sparcia³ego przewodu paliwowego to nie tylko gwarancja utraty cennego paliwa ale i realne zagro¿enie po¿arem. LPG nie jest do tego wymagane. A co powiedzieæ o pal±cych siê ostatnio czêsto autobusach komunikacji miejskiej w Wawie? Przecie¿ nie je¿d¿± na LPG. Zaniedbanie w ka¿dym miejscu, gdzie s± materia³y niebezpieczne (³atwopalne), stanowi zagro¿enie. Wniosek jest prosty - dbajmy o nasze fury, ¿eby nie by³y tematem tego typu w±tków na forach :D :D

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    Ma³a Ladacznica E30 M10 Coupe
    Sk±d
    WPI
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Radoshb, nie irytuj siê ;D
    ...
    Ja sie nie irytyje :D Jednak nie dam sobie wciskaæ ciemnot.
    Tak jak ksi±dz prowadzi nauki ma³¿eñskie nie maj±c pojêcia o ¿yciu w rodzinie, tak ludzie nie je¿d¿±cy nigdy na gazie wymyslaja jakie¶ bajki ;)
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=VDqIJUMsR3A].:WIERNOSC jest NUDNA:.[/URL] :D

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jul 2008
    BMW
    Sk±d
    Kraków
    Cytat Zamieszczone przez radoshb
    Tak jak ksi±dz prowadzi nauki ma³¿eñskie nie maj±c pojêcia o ¿yciu w rodzinie, tak ludzie nie je¿d¿±cy nigdy na gazie wymyslaja jakie¶ bajki ;)
    ;D Ksi±dz to tez cz³owiek.

A ja nie pisa³em czy on (mój stryj, bo do niego pewnie pijesz) je¼dzi czy nie na gazie, tylko ¿e obecnie jest przeciwnikiem bo siê zrazi³ na tych szkoleniach/warsztatach obowi±zkowych (a swoj± droga to on mia³ w rêkach wiele wiêcej róznych aut ode mnie, ale nie o tym temat).

A nie wnikaj±c czy gaz jest dobry czy nie.... s³abym ogniwem jest tu cz³owiek, bo jak ma to dobrze dzia³aæ, jak jeden sobie zamontuje i je¼dzi bez regulacji (nawet tym I gen.) po 30, 50, i wiêcej tys. km, albo sam sobie na podwórku ¶rubk± krêci i patrzy czy ma równo obroty na postoju.
    Drug± rzecz± jest - gaziarze idioci, którzy sami proponuj± klientowi w³asne niesprawdzone patenty, ³±cznie z przekombinowanymi zaworami bezpieczeñstwa, lub nawet wymontowanymi, oraz wybrakowanymi instalacjami by tylko taniej o 20 czy 30%.
    a potem albo szlag trafi auto, albo stoisz na ¶wiat³ach czy przechodzisz przez przej¶cie i czujesz od auta jakby ci kto¶ pod nogi rzuci³ zbuka (dla nie znaj±cych - zbuk: popsute zgni³e jajo).

A tak sobie przypominam, ¿e na forum bmw-klub.pl z rok temu czyta³em skargê jednego u¿ytkownika 7er, e32 co mia³ pod mask± lpg IIgen. i mia³ z tym problemy.
    I jak pisa³ pojecha³ do gaziarza na regulacjê, a po niej mo¿e przejecha³ 200-300m i jak chcia³ przyspieszyc mocniej i przygazowa³....to pisa³ ¿e tak romb³o na silniku, ¿e patrzy³ tylko na jak± wysoko¶æ mu wyrzuci³o maskê, nie mówi±c ile rzeczy mu zniknê³o na silniku.

No i kurde znów mi esej wyszed³ :shock:

Nie pij±c do nikogo, bo nie o to mi chodzi, to powiem tak racj± jest ¿e lpg ma z³± renomê i wiêkszo¶æ ludzi gada a nie wie. Nie mieli, nie je¼dzili ale krytykowaæ to jasne, byle by tylko pok³apaæ dziobem. Du¿o osób ma podej¶cie z cyklu lpg do zapalniczek i lpg w Bmw to wiocha. Kurcze, wiocha nie wiocha, ale jak s± tacy dziani to niech id± do salonu i wyjada nowym egzemplarzem. W obronie lpg staje prosta ekonomia. Wystarczy odpowiedzieæ sobie na pytanie na które w sumie jest tylko jedna odpowiedz: Czy je¿eli móg³by¶ p³aciæ o 40% mniej za paliwo i jedyne dodatkowe koszty jakie by¶ ponosi³ to wymiany filtrów i dodatkowa oplata przy przegl±dzie to nie skorzysta³ by¶ z takiej mo¿liwo¶ci (zak³adaj±c oczywi¶cie prawid³owo zamontowan±, sprawnie dzia³aj±ca i regularnie serwisowana instalacje)? Pewnie ¿e tak. Sam te¿ nie chcia³em na pocz±tku gazowaæ mojej i je¼dzi³em rok na benzynie. No ale przemy¶la³em sprawê i stwierdzi³em ¿e do momentu sp³acenia instalacji, za gaz i ratê bêdê p³aci³ tyle samo co za benzynê z ta ró¿nic± ¿e bêdê w stanie zrobiæ znacznie wiêksze dystanse. To mnie przekona³o no i jak na razie nie mam ¿adnych problemów z tym gazem. Tak wiec s± ludzie którym to wszystko dzia³a jak trzeba.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    E46 328Ci
    Sk±d
    Wroc³aw
    Joe relax bo sie skonczy jak zwykle ;D

Passatowi konkretnie dupe urwa³o ;D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci