Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 65 z 65

Wątek: Wypadek mojego syna

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Pod opieka nie znaczy trzymac za reke. Jak im walnisz artykulami i konkretna interpretacja to nie beda nic podwazac to chyba ze trafisz debila SBka to bedziesz mogl rownie dobrze pogadac ze sciana :/
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Cytat Zamieszczone przez Wiktor
    Owszem zacytowałem dość mały fragment kodeksu, ale zrobiłem to w odniesieniu do przytoczonej wypowiedzi strażników miejskich, a nie do całej sytuacji jaka miała miejsce. W tej kwestii przede wszystkim należałoby się zastanowić czy w świetle prawa dziecko jadące na rowerku w poprzek ulicy jest pieszym...

Dzia I Przepisy ogólne.

Art 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
    (...)
    18) Pieszy - osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i nie wykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się na wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej.

Pozostaje kwestia czy nie spełnienie warunku opieki osoby dorosłej wyklucza traktowanie ośmiolatka na rowerze jako pieszego... :?
    No właśnie, Wiktor.... Po raz kolejny widać, że ocena sytuacji nie jest prosta. Nie wiemy nawet, jak wygląda ta ulica/droga.... A to też ma duże znaczenie. Czekamy zatem na fotkę z miejsca, może coś do głowy jeszcze przyjdzie. Co do interpretacji zaznaczonego tekstu istnienie bądź nie istnienie opieki chyba nie ma w tym przypadku znaczenia. Raczej chodziło o podkreślenie, że dziecko do 10 lat poruszające się na rowerze musi być pod opieką osoby dorosłej (ale z definicji jest osobą pieszą).

Zaawansowany Użytkownik Awatar m.r.77.bmw
    BMW
    E34 520
    http://mr77bmw.fotosik.pl/albumy/641664.html

To fotki tej ulicy . Syn leżał koło skody a był uderzony przy drzewie przed skodą.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745iLi320i
    czy jest to obszar zamieszkania?? oznakowany znakiem D-40 strefa zamieszkania.

jeśli nie to znaczy, ze jest to droga traktowana jak normalna droga, tj nie ma prawa tam jechać rowerek z dzieciakiem... współczuje na max, lecz mój 5ciolatek nie ma prawa przebywać z rowerkiem na ulicy mimo, ze mamy własnie strefę zamieszkania... przynajmniej mu to wpajam.

daj znać co z dzieciakiem??
    zrób szkic jak to wyglądało
    podaj szczegóły dotyczące drogi, tj istniejące ograniczenia prędkości, czy są tam progi spowalniające itp.

postaram sie pomóc, jesli będzie to możliwe.

No właśnie ja tam żadnych znaków nie znalazłem. Oznacza to dokładnie tak, jak kolega Flashpointman napisał.... W obszarze wewnętrznym pieszy ma pełne prawa, na drodze publicznej niestety, nie. To oczywiście nadal nic nie oznacza, bo my nie jesteśmy organem orzekającym.

Uprawnienia umieszczania postów