Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: [ elektryka] czujnik prêdko¶ci obrotów i po³o¿enia wa³ków

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009

[ elektryka] czujnik prêdko¶ci obrotów i po³o¿enia wa³ków

Witam.

Mam pytanie. Gdzie znajduje siê CZUJNIK SZYBKO¦CI OBROTÓW w E38 728i.

Chcia³em go wymieniæ i nie mogê go zlokalizowaæ.

I mam jeszcze jeden problem z czujnikiem po³o¿enie wa³ków. Samochód dziwnie siê zachowuje. Jak go zapalam to przez jaki¶ czas dobrze pracuje i ma pe³n± moc. Ale po paru kilometrach parê razy potrafi szarpn±æ i ³apie mu³a. Jak go zgaszê to mam problem z odpaleniem. Trzeba troszeczkê d³u¿ej pokrêciæ i zapala ale nadal nie ma mocy. Ale jak popróbuje parê razy tak go odpaliæ za którym¶ razem zapali normalnie i po paru km znowu mu³. Po pod³±czeniu pod komputer Carsoft 6.5 wyskoczy³ mi w³a¶nie komunikat o tym czujniku. Jest jeszcze jeden czujnik na wale który jak siê zepsuje to te¿ odpala z trudem ale nie wiem czy on odpowiada z taki spadek mocy w samochodzie.

Pozdrawiam.

u¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    e38 czerwone
    Sk±d
    Bia³ytok
    http://www.realoem.com/bmw/showparts...80&hg=11&fg=15

Element nr.17 :) Znajdziesz bez problemów - czesto siada u mnie tez ju¿ by³ zmieniany :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Sk±d
    okolice Kalisza
    Radze Ci kolego wymieniæ go jak najszybciej-dojdzie w koñcu do tego ¿e wcale nieodpalisz ;) w mojej nieby³o ¿adnych spadków mocy-zgasi³em i zonk -ju¿ nieodpali³em Po wymianie wszystko wróci³o do normy :]

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    ja juz wymienilem czujnik polozenia walka rozrzadu jak i czujnik polozenia walu korbowego :) co dziwne w skrajnych przypadkach ciezko bylo odpalic, ale dalo sie :) cale szczescie nie bylo takiej sytuacji ze laweta byla potrzebna ;)

ps. jako ciekawostke dodam ze majac uszkodzony jeden z czujnikow ( teraz nie pameitam, ktory - chyba polozenia walka rozrzadu ) benzynka dobrze mi chodzila.. czasem nie chciala za pierwszym razem odpalic :)
    ale cyrki byly dopiero przy gazie :) przez pol roku walczyli z gazem, a po wymianie owego czujnika w pare minut idealnie ustawili :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    Ju¿ kupi³em czujnik. Czekam na przesy³kê.

Ale mam pytanie jak go samemu wymieniæ. Tam jest co¶ takiego obok tego czujnika jak w³±cznik magnetyczny (okr±g³e walcowate z kabelkiem ) i to w³a¶nie przeszkadza w odkrêceniu ¶rubki od czujnika wa³ka. Jak to zdemontowaæ i nie uszkodziæ.

Mam nadzieje ¿e jak wymieniê to bêdzie ju¿ dobrze je¼dzi³a, chyba ¿e jeszcze dojdzie mi wymiana czujnika na wale. Mo¿e on jest te¿ zepsuty.

Wczoraj pod³±czy³em pod kompa od razu jak na³apa³ b³êdów to wywali³o mi jeszcze b³êdy na sondach lambda, przep³ywomierz i co¶ jeszcze pisa³o o cylindrach od 4 do 6. Ale ju¿ sam nie wiem czy to wszystko jest spowodowane tym czujnikiem od wa³ka rozrz±du ¿e inne czujniki wariuj±.

Pyta³em siê jeszcze czy kto¶ co¶ wie na temat takiego czujnika jak czujnik prêdko¶ci obrotowej bo te¿ mi psuje siê. Gdzie mam go szukaæ. Program Carsoft 6.5 wywali³ mi w³a¶nie taki b³±d. Problem z czujnikiem prêdko¶ci obrotów.

POMOCY

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    Cytat Zamieszczone przez NikosWariat
    b³±d wtryskiwaczy + przep³ywka + sonda to 100% czujnik po³o¿enia wa³ka , wymienisz czujnik a zobaczysz jak auto dostanie buta , czêsty przypadek wiem po sobie w e36
    a móg³by¶ uzasadniæ w jaki sposób uszkodzony czujnik po³o¿enia wa³ka rozrz±du wp³ywa na pracê przep³ywki?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    Panowie.

Wie kto¶ gdzie jest ten czujnik prêdko¶ci obrotów bo chce go wymieniæ a nie mogê znale¼æ tego ustrojstwa.

To ten na dolnym zdjêciu.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    e38 740iA 1999 r.
    Sk±d
    Warszawa
    Panowie powied¼cie czy po wymianie czujnika po³o¿enia wa³ka, nale¿y skasowaæ wcze¶niejsze b³êdy. Pytam, poniewa¿ czujnik wymieniony a rano lub jak silnik jest zimny, nadal mam problem z odpaleniem.
    Pozdrawiam
    Pozdrawiam Jaro

ex 540i 6b
    ex e39 525i
    ex e38 735iA
    ex e39 540iA

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    Powinno siê skasowaæ b³êdy po za³o¿eniu nowego czujnika.

-----

Auto naprawione. :D »

Dziêki za pomoc.

Napisz, co ostatecznie wymieni³e¶.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •