Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Światła przecwimgielne tyle E38 USA

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i

Post Światła przecwimgielne tyle E38 USA

Witajcie, co trzeba zrobić aby mieć w E38 z USA tylne światło przeciwmgielne? Wystarczy kupić lampę z EU? Jest już wiązka gdzieś podciągnięta?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Jaki rok tego auta?
    Potrzebujesz też pewnie przełącznika, żeby te światła móc włączyć/wyłączyć.
    Zobacz w swoich aktualnych lampach czy jest wiązka wyprowadzona na lampy tam gdzie mają być przeciwmgłowe i będziesz wiedział czego potrzebujesz.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    1997. Myślałem żeby podpiąć pod przednie (wiem że mało profesjonalnie ale nie chcę nic "doklejać" do deski). W wersji EU jest ten przełącznik standardowo przy kolumnie kierownicy w przełączniku zespolonym świateł? Muszę sprawdzić to o czym piszesz. Dzięki.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Przełącznik przeciwmgłowych znajduje się po prawej stronie kierownicy, przy środkowej kratce nawiewu.
    Różnica między przełącznikiem US a EU jest taka, że przełącznik US ma dwie pozycje, a EU 4 lub 3, w zależności od rocznika produkcji.
    Nie musiałbyś nic extra doklejać do deski.
    Cały myk w e38 polega na tym, że sygnał z przełącznika idzie nie bezpośrednio do lampy tylko przez moduł LCM.
    Także aby to zrobić poprawnie, należy dołożyć przewód z przełącznika do LCM i najpewniej z LCM do lamp tył. Ponieważ z dużym prawdopodobieństwem w aucie nie masz wiązki pod przeciwmgłowe tylne.

Podpięcie przeciwmgłowych tył pod obecny włącznik przednich może też być ryzykowne. Dodatkowe obciążenie z żarówek tylnich może się nie spodobać LCM i może się coś usmażyć.
    Można spróbować zrobić to na przekaźniku gdzie przełączenie przełącznika byłoby sygnałem do załączenia cewki przekaźnika, a nie załączaniem świateł tył bezpośrednio.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Zgadza się. Do przełącznika idą u mnie 3 kabelki a jak patrzyłem na wersję EU to są 4. Wiec temat pewnie na wiosenne cieplejsze wieczory połączone z praniem dywanow. Pytanie czy w LCM mogę wykorzystać którykolwiek z pinów czy muszę podpiąć sie pod konkretny? Oraz czy z tego samego pinu jeden kabel do lampy i drugi do przełącznika?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14

Dokładnie. Masz 3 przewody, czyli uziemienie, sygnałowy do przeciwmgłowych przednich i zasilanie podświetlania przycisku.
    W LCM są dedykowane piny do przeciwmgłowych tylnych.
    Pytanie czy twój LCM, w wersji USA ma zakodowane tylne przeciwmgłowe i na ich pinie pojawia się napięcie.
    Poniżej przykład podłączenia świateł przeciwmgłowych w e38.
    Z LCM z wtyczki X10117 pin17 sygnał wychodzi na pin4 wtyczki przełącznika.

W momencie przełączenia na pozycję 2 (przeciwmgłowe tylne) sygnał do lamp tył zostaje przekazany z LCM pinami 15 (wtyczka X38) lewa lampa i pin1 (wtyczka X12) prawa lampa.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Bardzo dziękuję @yaz za świetny materiał.