Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 11

W±tek: Klima nie dzia³a, a panel pod¶wietla siê tylko w po³owie

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1

Post Klima nie dzia³a, a panel pod¶wietla siê tylko w po³owie

Zacznê od tego, ¿e bezpieczniki pod mask± sprawdzi³em. Ponadto miecz zregenerowa³em, a dmuchawê wymieni³em na now± dok³adnie 6,5 roku temu, w marcu 2019, wiêc te elementy na wstêpie wykluczam, ale po kolei...

Zaczê³o siê od tego, ¿e jeszcze w ub. roku nawiew zacz±³ mi dmuchaæ tylko na maksa, ale regulacja temperatury dzia³a³a prawid³owo. Jako, ¿e ma³o je¿d¿ê E32 to ola³em temat i zostawi³em go "na pó¼niej". Niestety, pewnego piêknego dnia na wiosnê tego roku wsiad³em do auta, odpali³em, ale z nawiewów nie wydoby³ siê ¿aden szum. Nagle po prostu przesta³o kompletnie dzia³aæ. Znowu nie bardzo siê tym przej±³em, bo przyzwyczai³em siê ju¿ do kaprysów leciwej babki i w³a¶nie w 2018 zdarzy³o mi siê, ¿e nawiew znika³ i powraca³ w bli¿ej nieokre¶lonych okoliczno¶ciach, a¿ do momentu kiedy w marcu 2019 naprawi³em miecz i dmuchawê (choæ miecz raczej wtedy niepotrzebnie).

Niestety okaza³o siê, ¿e obecnie mamy nowy case, bo choæ klima nie dzia³a permanentnie to z nawiewów po rozgrzaniu silnika leci full gor±ce powietrze, wiêc jakakolwiek trasa d³u¿sza ni¿ 15 minut zamienia siê w piek³o. Po tym jak siê przyjrza³em, okaza³o siê, ¿e przyciski od sterowania nawiewów ¶wieca siê, ale przycisk od grzania tylnej szyby oraz pokrêt³a od temperatury i prêdko¶ci ju¿ nie. St±d pomy¶la³em, ¿e mo¿e pad³ panel. Dzisiaj przyszed³ u¿ywany, identyczny jak mój po numerach i niestety dalej to samo. Przyciski ¶wiec±, pokrêt³a nie, klima nie dzia³a. ¯eby by³o weselej, to jak widaæ na filmie poni¿ej, po rozebraniu panelu, krañcówka pokrêt³a prêdko¶ci wysy³a sygna³ do modu³u, a modu³ klika... Ale ju¿ krañcówka od temepratury ju¿ takiego sygna³u nie wysy³a do modu³u, albo go nie s³ychaæ tak jak tego od prêdko¶ci.

Macie jakie¶ pomys³y? ����

https://youtube.com/shorts/scQopBWX4Ss

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14

Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    ...
    Niestety okaza³o siê, ¿e obecnie mamy nowy case, bo choæ klima nie dzia³a permanentnie to z nawiewów po rozgrzaniu silnika leci full gor±ce powietrze, wiêc jakakolwiek trasa d³u¿sza ni¿ 15 minut zamienia siê w piek³o...
    Elektrozawory masz sprawne?

...Po tym jak siê przyjrza³em, okaza³o siê, ¿e przyciski od sterowania nawiewów ¶wieca siê, ale przycisk od grzania tylnej szyby oraz pokrêt³a od temperatury i prêdko¶ci ju¿ nie. St±d pomy¶la³em, ¿e mo¿e pad³ panel. Dzisiaj przyszed³ u¿ywany, identyczny jak mój po numerach i niestety dalej to samo. Przyciski ¶wiec±, pokrêt³a nie, klima nie dzia³a.
    Rozumiem, ¿e masz na my¶li pod¶wietlanie przycisków/pokrête³?
    Sprawd¼ pin1 (przewód szaro-czarny) i pin19 (przewód szaro-czerwony) we wtyczce wpinanej do niebieskiej wtyczki panelu klimatyzacji.
    To s± zasilania wychodz±ce z prze³±cznika ¶wiate³ na panel klimatyzacji. Btw. o¶wietlenie tablicy rejestracyjnej dzia³a?
    Sprawdza³e¶ bezpieczniki? F5 10A.
    Na panelu klimy jest jeszcze czarna, dwupinowa kostka. Pin2 to zasilanie ze skrzynki bezpieczników, F21 7.5A. Jego te¿ warto sprawdziæ.
    Pod¶wietlenie innych prze³±czników dzia³a bez problemu, np. prze³±cznika przeciwmg³owych?
    Mo¿e dimmer robi problemy?

...¯eby by³o weselej, to jak widaæ na filmie poni¿ej, po rozebraniu panelu, krañcówka pokrêt³a prêdko¶ci wysy³a sygna³ do modu³u, a modu³ klika... Ale ju¿ krañcówka od temepratury ju¿ takiego sygna³u nie wysy³a do modu³u, albo go nie s³ychaæ tak jak tego od prêdko¶ci.
    Przy prze³±czaniu przycisków kierunku nawiewu po stronie kierowcy i/lub pasa¿era s³ychaæ odg³osy przestawiania klap?
    Po wci¶niêciu przycisku klimy, jest jaka¶ reakcja? Sprê¿arka rusza?

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Hej Yaz. Zadañ mi nazadawa³e¶ :D

Wszystkie bezpieczniki pod mask± sprawdzi³em okiem. EZ powinny byæ sprawne, bo tak jak pisa³em, wcze¶niej klima pracowa³a wzorowo i lecia³o normalnie zimne.

Jutro mam ca³y dzieñ poza domem, wiêc posprawdzam dopiero w niedzielê i dam znaæ ;)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar oizo_pl
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    e65 730d indi.
    Sk±d
    Gliwice

Realy module odpowiada za czê¶ciowe podswietlenie yel/blu masa . Moze byc tak ze jedno naprawisz a wróci sterowanie zaworami masa / masa / plus
    bylo:P e32 735 automat e34 525 td automat e36 320i e36 323i automat e38 740i automat e39 528i automat ,
    obecnie e39 520i , e39 520i 400 tys km ig³a :) e65 730d individual

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1

Wybacz jednodniowe opó¼nienie Rafa³. Raz, ¿e wczoraj pada³o we Wro, a dwa ¿e gdzie¶ mi siê multimetr zawieruszy³ i dopiero dzisiaj mog³em i¶æ kupiæ nowy. Wracaj±c do w±tku:

Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Rozumiem, ¿e masz na my¶li pod¶wietlanie przycisków/pokrête³?
    Tak, ale w³a¶nie dzisiaj odkry³em, ¿e pokrêt³a jednak siê ¶wiec± tylko, ¿e w dzieñ i w s³oñcu by³o s³abo widaæ. Przyciski po prostu ¶wieci³y mocniej i dlatego mia³em takie wra¿enie. Pod¶wietlenia na panelu wszystkie (prawie, ale to pó¼niej) ¶wiec±.

Sprawd¼ pin1 (przewód szaro-czarny) i pin19 (przewód szaro-czerwony) we wtyczce wpinanej do niebieskiej wtyczki panelu klimatyzacji. To s± zasilania wychodz±ce z prze³±cznika ¶wiate³ na panel klimatyzacji
    Na obu jest pr±d po 13,85V.

Btw. o¶wietlenie tablicy rejestracyjnej dzia³a?
    Tak, ¶wieci.

Sprawdza³e¶ bezpieczniki? F5 10A
    Tak, jest OK.

Na panelu klimy jest jeszcze czarna, dwupinowa kostka. Pin2 to zasilanie ze skrzynki bezpieczników, F21 7.5A. Jego te¿ warto sprawdziæ.
    U mnie jest kostka 3-pinowa (pewnie przez AUC) i pr±dy na niej s± jak poni¿ej na foto. Bezpiecznik sprawdzony jeszcze raz i jest OK.

Pod¶wietlenie innych prze³±czników dzia³a bez problemu, np. prze³±cznika przeciwmg³owych?
    No i tu mam problem, bo prze³±czniki od ¶wiate³, od przeciwmg³owych, szyberdachu i prze³±cznika skrzyni dawno ju¿ nie ¶wieci³y, wiêc nie wiem, ale... Zegary ¶wiec±, OBC ¶wieci, prze³±czniki szyb ¶wiec±, awaryjne ¶wiec±, dimmer ¶wieci i dzia³a poprawianie na wszystkich wymienionych.

Mo¿e dimmer robi problemy?
    Jak wy¿ej, raczej nie.

Przy prze³±czaniu przycisków kierunku nawiewu po stronie kierowcy i/lub pasa¿era s³ychaæ odg³osy przestawiania klap?
    Niestety, nic nie s³ychaæ, bo...

Po wci¶niêciu przycisku klimy, jest jaka¶ reakcja? Sprê¿arka rusza?
    Od tego mo¿e nale¿y zacz±æ - zupe³ny brak reakcji i nawet nie zapalaj± siê lampki kontrolne na przyciskach (choæ same przyciski jak widaæ ¶wiec±). Przycisk ogrzewania te¿ nie ¶wieci i nie reaguje. To jest to o czym pisa³em wy¿ej, ¿e prawie wszystko ¶wieci.

Gdzie¶ czyta³em, ¿e warto sprawdziæ przewody przy module IKHA (?), tym pomiêdzy nagrzewnic± a filtrem kabinowym, tam gdzie miecz jest, ale porusza³em nimi i te¿ brak reakcji.

Cytat Zamieszczone przez oizo_pl Zobacz posta
    Realy module odpowiada za czê¶ciowe podswietlenie yel/blu masa . Moze byc tak ze jedno naprawisz a wróci sterowanie zaworami masa / masa / plus
    Wybacz, nie zrozumia³em nic z tego co chcia³e¶ przekazaæ.
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 15-09-2025 o 19:36

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar oizo_pl
    Do³±czy³
    Feb 2008
    BMW
    e65 730d indi.
    Sk±d
    Gliwice

Jak bym podmieni³ Ihka tak bêdzie najszybciej, albo schemat i dopasowaæ go kolorów kabli bo data schematu nie idzie w parze z tym co jest w aucie .
    Ostatnio edytowane przez oizo_pl ; 18-09-2025 o 16:01

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14

...Tak, ale w³a¶nie dzisiaj odkry³em, ¿e pokrêt³a jednak siê ¶wiec± tylko, ¿e w dzieñ i w s³oñcu by³o s³abo widaæ. Przyciski po prostu ¶wieci³y mocniej i dlatego mia³em takie wra¿enie. Pod¶wietlenia na panelu wszystkie (prawie, ale to pó¼niej) ¶wiec±.
    Ok, przynajmniej ten temat odpada.

...U mnie jest kostka 3-pinowa (pewnie przez AUC) i pr±dy na niej s± jak poni¿ej na foto. Bezpiecznik sprawdzony jeszcze raz i jest OK.
    ¬le napisa³em. To jest wtyczka 3-pinowa. Pin1 to jest sta³e 12V ca³y czas. Pin2 to jest zasilanie ale przy starcie lub pracy silnika, wiêc mo¿esz sprawdziæ jeszcze raz czy tam jest 12V na uruchomionym silniku. Pin3 to jest wyj¶cie na EZ przy ustawieniu AUTO.
    A pin2 zasila m.in. pod¶wietlenie zielonych diód przycisków kierunku nawiewu.

...No i tu mam problem, bo prze³±czniki od ¶wiate³, od przeciwmg³owych, szyberdachu i prze³±cznika skrzyni dawno ju¿ nie ¶wieci³y, wiêc nie wiem, ale... Zegary ¶wiec±, OBC ¶wieci, prze³±czniki szyb ¶wiec±, awaryjne ¶wiec±, dimmer ¶wieci i dzia³a poprawianie na wszystkich wymienionych.
    Mo¿e w takim razie to kwestia padniêtych ¿arówek w tych niedzia³aj±cych prze³±cznikach. Pyta³em o pod¶wietlenie tych prze³±czników, bo ¼ród³o zasilania jest to samo co dla pod¶wietlenia przycisków panelu klimy. A skoro pod¶wietlenie panelu klimy dzia³a...

...Od tego mo¿e nale¿y zacz±æ - zupe³ny brak reakcji i nawet nie zapalaj± siê lampki kontrolne na przyciskach (choæ same przyciski jak widaæ ¶wiec±). Przycisk ogrzewania te¿ nie ¶wieci i nie reaguje. To jest to o czym pisa³em wy¿ej, ¿e prawie wszystko ¶wieci.
    Warto sprawdziæ w takim razie piny 5 i 24 w tej niebieskiej wtyczce. To s± sygna³y wyj¶ciowe z modu³u IHKA i one wchodz± na przyciski kierunku nawiewu (jak na screenie wy¿ej) i przycisk za³±czania klimy, AUC i grzania przedniej szyby - screen poni¿ej.
    Je¿eli jest brak sygna³u na tych pinach to mo¿e sugerowaæ, ¿e modu³ IHKA jest uszkodzony.

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Super, dziêki za rady. Jutro posprawdzam ten ostatni w±tek, bo on wydaje mi siê na ten moment najbardziej trafny i dam znaæ. Dzisiaj ca³e popo³udnie mam zajête i nie dam rady.

Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1

Pin2 to jest zasilanie ale przy starcie lub pracy silnika, wiêc mo¿esz sprawdziæ jeszcze raz czy tam jest 12V na uruchomionym silniku
    Niestety, po odpaleniu nadal 0,99V

Warto sprawdziæ w takim razie piny 5 i 24 w tej niebieskiej wtyczce. To s± sygna³y wyj¶ciowe z modu³u IHKA
    Piny nie s± opisane numerami i ciê¿ko to liczyæ, ale z opisu wynika, ¿e pin 5 bia³o-niebieski, a pin 24 bia³o-czerwony. Oba maj± po 0,99V.

Czyli IHKA?
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 17-09-2025 o 18:25

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14

Niestety, po odpaleniu nadal 0,99V

Piny nie s± opisane numerami i ciê¿ko to liczyæ, ale z opisu wynika, ¿e pin 5 bia³o-niebieski, a pin 24 bia³o-czerwony. Oba maj± po 0,99V.
    Czyli IHKA?
    Niestety, opis pinów na kostkach jest s³aby.
    Tak wygl±da ta kostka

Mo¿na pokusiæ siê o podmianê IHKA. Z tym, ¿e mnie zastanawia to 0,99V na pin2 tej ma³ej kostki.
    Mo¿esz jeszcze sprawdziæ napiêcie na bezpieczniku 21 (7,5A) podczas pracy silnika.
    Przewód z tego bezpiecznika wchodzi na czarn± kostkê, pin10, oznaczon± X36, która jest pod desk±, po lewej strony kierownicy.

Tak wygl±da.

Jestem ciekaw czy na bezpieczniku jest 12V, wzglêdnie 13,8V czy co¶ innego.
    Miêdzy bezpiecznikiem, a panelem klimy nie ma ¿adnych elementów, które mog³y by d³awiæ napiêcie.

Podobne w±tki

1. [klima] Klima nie dzia³a
    Przez 100szczesny w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 08-07-2015, 22:00
  2. bmw e38 radio panel mid radio dziala lecz panel mid tylko podswietla
    Przez adrian728 w dziale instrukcje / schematy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 28-12-2013, 15:53
  3. Klima ch³odzi tylko na ja³owych obrotach
    Przez BRABUS w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 5