Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Klima nie działa, a panel podświetla się tylko w połowie

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1

Post Klima nie działa, a panel podświetla się tylko w połowie

Zacznę od tego, że bezpieczniki pod maską sprawdziłem. Ponadto miecz zregenerowałem, a dmuchawę wymieniłem na nową dokładnie 6,5 roku temu, w marcu 2019, więc te elementy na wstępie wykluczam, ale po kolei...

Zaczęło się od tego, że jeszcze w ub. roku nawiew zaczął mi dmuchać tylko na maksa, ale regulacja temperatury działała prawidłowo. Jako, że mało jeżdżę E32 to olałem temat i zostawiłem go "na później". Niestety, pewnego pięknego dnia na wiosnę tego roku wsiadłem do auta, odpaliłem, ale z nawiewów nie wydobył się żaden szum. Nagle po prostu przestało kompletnie działać. Znowu nie bardzo się tym przejąłem, bo przyzwyczaiłem się już do kaprysów leciwej babki i właśnie w 2018 zdarzyło mi się, że nawiew znikał i powracał w bliżej nieokreślonych okolicznościach, aż do momentu kiedy w marcu 2019 naprawiłem miecz i dmuchawę (choć miecz raczej wtedy niepotrzebnie).

Niestety okazało się, że obecnie mamy nowy case, bo choć klima nie działa permanentnie to z nawiewów po rozgrzaniu silnika leci full gorące powietrze, więc jakakolwiek trasa dłuższa niż 15 minut zamienia się w piekło. Po tym jak się przyjrzałem, okazało się, że przyciski od sterowania nawiewów świeca się, ale przycisk od grzania tylnej szyby oraz pokrętła od temperatury i prędkości już nie. Stąd pomyślałem, że może padł panel. Dzisiaj przyszedł używany, identyczny jak mój po numerach i niestety dalej to samo. Przyciski świecą, pokrętła nie, klima nie działa. Żeby było weselej, to jak widać na filmie poniżej, po rozebraniu panelu, krańcówka pokrętła prędkości wysyła sygnał do modułu, a moduł klika... Ale już krańcówka od temepratury już takiego sygnału nie wysyła do modułu, albo go nie słychać tak jak tego od prędkości.

Macie jakieś pomysły? ����

https://youtube.com/shorts/scQopBWX4Ss

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14

Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    ...
    Niestety okazało się, że obecnie mamy nowy case, bo choć klima nie działa permanentnie to z nawiewów po rozgrzaniu silnika leci full gorące powietrze, więc jakakolwiek trasa dłuższa niż 15 minut zamienia się w piekło...
    Elektrozawory masz sprawne?

...Po tym jak się przyjrzałem, okazało się, że przyciski od sterowania nawiewów świeca się, ale przycisk od grzania tylnej szyby oraz pokrętła od temperatury i prędkości już nie. Stąd pomyślałem, że może padł panel. Dzisiaj przyszedł używany, identyczny jak mój po numerach i niestety dalej to samo. Przyciski świecą, pokrętła nie, klima nie działa.
    Rozumiem, że masz na myśli podświetlanie przycisków/pokręteł?
    Sprawdź pin1 (przewód szaro-czarny) i pin19 (przewód szaro-czerwony) we wtyczce wpinanej do niebieskiej wtyczki panelu klimatyzacji.
    To są zasilania wychodzące z przełącznika świateł na panel klimatyzacji. Btw. oświetlenie tablicy rejestracyjnej działa?
    Sprawdzałeś bezpieczniki? F5 10A.
    Na panelu klimy jest jeszcze czarna, dwupinowa kostka. Pin2 to zasilanie ze skrzynki bezpieczników, F21 7.5A. Jego też warto sprawdzić.
    Podświetlenie innych przełączników działa bez problemu, np. przełącznika przeciwmgłowych?
    Może dimmer robi problemy?

...Żeby było weselej, to jak widać na filmie poniżej, po rozebraniu panelu, krańcówka pokrętła prędkości wysyła sygnał do modułu, a moduł klika... Ale już krańcówka od temepratury już takiego sygnału nie wysyła do modułu, albo go nie słychać tak jak tego od prędkości.
    Przy przełączaniu przycisków kierunku nawiewu po stronie kierowcy i/lub pasażera słychać odgłosy przestawiania klap?
    Po wciśnięciu przycisku klimy, jest jakaś reakcja? Sprężarka rusza?

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Hej Yaz. Zadań mi nazadawałeś :D

Wszystkie bezpieczniki pod maską sprawdziłem okiem. EZ powinny być sprawne, bo tak jak pisałem, wcześniej klima pracowała wzorowo i leciało normalnie zimne.

Jutro mam cały dzień poza domem, więc posprawdzam dopiero w niedzielę i dam znać ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar oizo_pl
    BMW
    e65 730d indi.

Realy module odpowiada za częściowe podswietlenie yel/blu masa . Moze byc tak ze jedno naprawisz a wróci sterowanie zaworami masa / masa / plus
    bylo:P e32 735 automat e34 525 td automat e36 320i e36 323i automat e38 740i automat e39 528i automat ,
    obecnie e39 520i , e39 520i 400 tys km igła :) e65 730d individual

BMW
    E32 740iA
    Blog
    1

Wybacz jednodniowe opóźnienie Rafał. Raz, że wczoraj padało we Wro, a dwa że gdzieś mi się multimetr zawieruszył i dopiero dzisiaj mogłem iść kupić nowy. Wracając do wątku:

Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Rozumiem, że masz na myśli podświetlanie przycisków/pokręteł?
    Tak, ale właśnie dzisiaj odkryłem, że pokrętła jednak się świecą tylko, że w dzień i w słońcu było słabo widać. Przyciski po prostu świeciły mocniej i dlatego miałem takie wrażenie. Podświetlenia na panelu wszystkie (prawie, ale to później) świecą.

Sprawdź pin1 (przewód szaro-czarny) i pin19 (przewód szaro-czerwony) we wtyczce wpinanej do niebieskiej wtyczki panelu klimatyzacji. To są zasilania wychodzące z przełącznika świateł na panel klimatyzacji
    Na obu jest prąd po 13,85V.

Btw. oświetlenie tablicy rejestracyjnej działa?
    Tak, świeci.

Sprawdzałeś bezpieczniki? F5 10A
    Tak, jest OK.

Na panelu klimy jest jeszcze czarna, dwupinowa kostka. Pin2 to zasilanie ze skrzynki bezpieczników, F21 7.5A. Jego też warto sprawdzić.
    U mnie jest kostka 3-pinowa (pewnie przez AUC) i prądy na niej są jak poniżej na foto. Bezpiecznik sprawdzony jeszcze raz i jest OK.

Podświetlenie innych przełączników działa bez problemu, np. przełącznika przeciwmgłowych?
    No i tu mam problem, bo przełączniki od świateł, od przeciwmgłowych, szyberdachu i przełącznika skrzyni dawno już nie świeciły, więc nie wiem, ale... Zegary świecą, OBC świeci, przełączniki szyb świecą, awaryjne świecą, dimmer świeci i działa poprawianie na wszystkich wymienionych.

Może dimmer robi problemy?
    Jak wyżej, raczej nie.

Przy przełączaniu przycisków kierunku nawiewu po stronie kierowcy i/lub pasażera słychać odgłosy przestawiania klap?
    Niestety, nic nie słychać, bo...

Po wciśnięciu przycisku klimy, jest jakaś reakcja? Sprężarka rusza?
    Od tego może należy zacząć - zupełny brak reakcji i nawet nie zapalają się lampki kontrolne na przyciskach (choć same przyciski jak widać świecą). Przycisk ogrzewania też nie świeci i nie reaguje. To jest to o czym pisałem wyżej, że prawie wszystko świeci.

Gdzieś czytałem, że warto sprawdzić przewody przy module IKHA (?), tym pomiędzy nagrzewnicą a filtrem kabinowym, tam gdzie miecz jest, ale poruszałem nimi i też brak reakcji.

Cytat Zamieszczone przez oizo_pl Zobacz posta
    Realy module odpowiada za częściowe podswietlenie yel/blu masa . Moze byc tak ze jedno naprawisz a wróci sterowanie zaworami masa / masa / plus
    Wybacz, nie zrozumiałem nic z tego co chciałeś przekazać.
    Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; Wczoraj o 18:36

Zaawansowany Użytkownik Awatar oizo_pl
    BMW
    e65 730d indi.

Jak bym podmienił Ikha tak będzie najszybciej, albo schemat i dopasować go kolorów kabli bo data schematu nie idzie w parze z tym co jest w aucie .
    Ostatnio edytowane przez oizo_pl ; Wczoraj o 22:13