Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Silnik M62B44 (S1) uszczelka głowicy nominał.

Zaawansowany Użytkownik Awatar rexman
    BMW
    e31

Post Silnik M62B44 (S1) uszczelka głowicy nominał.

Jak w tytule... Jaką grubość ma mieć nominalna uszczelka pod głowicę?
    Zostań dawcą szpiku kostnego... dkms.pl

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Nominał to 1,74mm.
    Były jeszcze deczko grubsze - 2,07mm, ale to raczej po szlifie głowicy.

BMW
    e31
    Dzięki Rafał! Pytam, bo oprócz 1,74mm jest jeszcze jedna pozycja i napisane +0,3mm i jest droższa. Oczywiście nie interesuje mnie ta druga pozycja, tylko ta najcieńsza, czyli 1,74.

BMW
    e31
    Ok. odnalazłem rachunek za regenerację głowic. Są na nim nr uszczelek. Po nich wychodzi, że to 1,74 . (Nie był robiony szlif głowic).

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Niższych nie oferowali, więc można wnioskować, że te 1,74mm to właśnie nominał.
    Już myślałem, że jeszcze raz będziesz czapki zrzucał ;)

BMW
    e31
    Dzięki Rafał! Jest już pewne, że nominalne to 1,74mm.
    Niestety, czapka zdjęta niepotrzebnie. Nauka kosztuje. Nie wypłukałem dobrze starego płynu chłodzącego, to raz. Drugi błąd, to zalanie płynem nowszęj generacji. Trudno powiedzieć której, bo na opakowaniu było G12, G12+, G13.
    W zbiorniczku wyrównawczym jakieś białe drobinki zaczęły się pojawiać. Wskazówka zaczęła przekraczać pion i to znacznie. Wyłączyłem silnik. Z jednego tłumika wylało się dużo wody. Dolałem płukankę. Silnik odpalony i czuwanie aby nie przegrzać. Niewiele to dało, więc dolałem drugą. Ze zbiorniczka zaczęło wypływać dużo tych białych drobinek i piana.
    Spuściłem to wszystko z chłodnicy i zalałem wodą. Jeszcze kilka razy spuściłem wodę. Drobinek już nie było, ale piana ciągle się wydobywała. Spuszczałem i zalewałem wodę przez kilka dni. Niestety piana nie ustępowała.

Przez ten czas zdążyło mi wyżreć uszczelki w elektrozaworach. Oczywiście zaraz wymieniłem i ogrzewanie wróciło do normy. Teraz tylko ta piana. Żadnych innych objawów. Nawet test zawartości spalin w wodzie był negatywny. Olej w silniku w porządku. Czytałem podobny przypadek w innej marce auta. Z biegiem czasu objawy się nasilały i wyszło, że UPD (uszczelka pod głowicą).
    Troszkę wody w układzie mi ubywało. Byłem pewien, że to uszczelka pod głowicą przepuszcza wodę do któregoś cylindra. Po zdemontowaniu wydechu i postawieniu go pionowo, z jednego tłumika wylało się dużo wody.

A po wyjęciu silnika z auta, okazało się że wanna i tylny dekiel były nieszczelne. Śrubki na wszystkich deklach silnika były poluzowane. Pamiętam, że wszystko skręcałem na Nm. Mam teraz pomysł, by wszystkie śrubki i gniazda w bloku przegwintować, wypłukać i odtłuścić. Przy skręcaniu dać klej na gwinty.
    Po odkręceniu głowicy okazało się, że uszczelka jest w jak najlepszym porządku.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Słaby temat.
    Te białe drobinki to rezultat mieszania się płynów?
    Ja wymieniłem płyn u siebie przy okazji wymiany kilku elementów układu chłodzenia, ale nie miałem takich przygód z płynem.
    Mam nadzieję, że finalnie będzie sukces.

BMW
    e31
    Od dłuższego czasu przymierzałem się do wymiany płynu chłodzącego. Mam w zwyczaju poczytać zanim się za coś zabiorę. No i doczytałem się, że płyny nowszej generacji mają o wiele lepsze właściwości antykorozyjne, niż te starsze. Nie przypuszczałem, że do silników starszej generacji się nie nadają.
    Prawdopodobnie nawet dobrze wypłukany układ chłodzący nie gwarantuje bezawaryjności.

Szkoda że wcześniej nie przeczytałem tego artykułu:
    https://www.kemetyl.pl/warto-wiedzie...-do-samochodu/

Myślałem że płyn Preston, to przeżytek. A okazuje się, że chyba najlepszy do beemek z lat 1996 - 2001, czyli G12.