Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: E38 Problem z monitorem nawigacji MK1

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    E38 735i manual
    Sk±d
    Wroc³aw

Post E38 Problem z monitorem nawigacji MK1

Witam :)
    Mam problem z moim monitorem mianowicie ostatnio przesta³ ¶wieciæ ca³kowicie. Ogl±da³em ju¿ chyba z 10 pasuj±cych i nie pasuj±cych do mojego auta. Poniewa¿ mam w baga¿niku czytnik MK1 nie da siê pod³±czyæ monitora nowszego np z MK2 4:3 bo ¶wieci tylko na bia³o i brak reakcji jakiejkolwiek. Z kolei monitory od MK1 s± po prostu nie sprawne wypalone pod¶wietlenie w 100% + inne uszkodzenia, dlatego da³em sobie ostatecznie spokoj z poszukiwaniem monitora starego typu.
    PYTANIA
    Czy mogê pod³±czyæ tylko modu³ TV MK2 i monitor MK2 i bedzie to hulaæ ? czy muszê wymieniæ czytnik na MK2 i monitor ?
    Je¶li muszê wymieniæ czytnik to jak to zrobiæ i czego bêdê potrzebowa³ ¿eby to wszystko dzia³a³o? Dodam ¿e w przysz³o¶ci chcia³bym mieæ tv dvb-t w autku oraz kamerkê cofania wiêc prawopodobnie bêdê potrzebowa³ tego modu³u tv.
    I na koniec czy kto¶ z was ma do sprzedania monitor i czytnik navi sprawny i w mo¿liwie najtañszy ;)
    Pozdrawiam :D

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Z tego co pamiêtam, to w³a¶nie miêdzy MK1 i MK2 s± najwiêksze ró¿nice w instalacji.
    Z tego co kojarzê to nie da siê po³±czyæ czytnika MK1 z nowszym tunerem TV.
    Z drugiej strony, czytniki MK3 i MK4 s± wstanie pracowaæ niezale¿nie od tunera i obs³uguj± monitory 16:9, wiêc jak zmieniaæ to chyba lepiej na co¶ tego typu.

Zmiana na cokolwiek nowszego bêdzie wymaga³a wymiany fragmentu wi±zki(tej w baga¿niku, miêdzy czytnikiem, a pozosta³ym sprzêtem), z racji innych wtyczek w nowszych czytnikach
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    E38 735i manual
    Sk±d
    Wroc³aw
    Czytalem troche na ten temat i na innych forach pisza cos o odlaczeniu TV. Wtedy wtyczke z tv wpinamy do czytnika mk2 i podobno to juz dziala. Co do wymiany na mk3 4 to czytniki sa w kosmicznych cenach do tego na pewno wtedy chcialbym ekran 16:9 bo nie ma sensu miec mk3 i maly ekranik. Tak czy siak chcac sie przesiasc na mk3 robia mi sie koszty ok 1000zl najmiej. A na to sobie teraz nie moge pozwolic.
    Czy jesli zrezygnowal bym z TV i kamery cofania to czy faktycznie mozna podlaczyc ten mk2 po prostu przepinajac wtyczke ? Czytalem ze trzeba 1 wtyczke przelozyc z tunera tv do mk2 ale tam sa 2 wtyczki rozumiem ze ta druga jest do polaczenia czytnika tunerem tv. Wiec jesli tak to przekladajac jedna wtyczke navigacja zacznie dzialac (dokladajac antene gps bo ma inne wyjscie) i po prostu bedzie mi brakowalo wiazki do podlaczenia tv.?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    e38 730d
    Sk±d
    Racibórz
    Dorzucê swoj± opiniê...

Je¶li dla Ciebie 1kpln to sporo (nie zrozum mnie ¼le - dla mnie te¿ to sporo :) to moim zdaniem daj sobie spokój z przesiadaniem na MK3/4 , bo:

- kupisz graty które BYÆ mo¿e s± sprawne (na necie s± same sprawne i ma³o u¿ywane), a potem wystarczy ¿e co¶ nie halo i np bêdzie tylko bia³y ekran... I gdzie tu szukaæ winy? kolejne stówki na kolejne graty, czy mo¿e wizytê w konkretnym warsztacie....

- navi mk3 moja z 2001r czyta³a p³yty jak chcia³a, co dziura to error. OK, to da siê zrobiæ, laser wymieniæ, ale jak nie potrafisz tego sam zrobiæ to nie bêdzie to wydatek 50 pln, ale pewnie 200 lub lepiej.

- robi jeszcze MK3/4 jakie¶ wra¿enie na kimkolwiek? wk³adanie p³yty , w przypadku MK3 za du¿o nie zmie¶cisz na p³ycie (np wyjazd za granicê to szuflowanie p³yt)

ROZWA¿ czy nie lepiej zostawiæ swoj± padakê, mo¿e trafisz kiedy¶ sprawny monitor MK1 - podmienisz i bêdzie ori, a dorobiæ np podstawkê (stacjê dokuj±c±) pod telefon, do tego do baga¿nika ( albo do schowka w desce) jaki¶ sterowany telefonem sprzêt audio z bluetoothem (taki np za 250 okolo wspó³pracuj±cy z androidem i aplikacj± Caradio - wpisz w alledrogo w dziale radia s³owo android)

Zak³adam trochê na wyrost ¿e masz smartfona...

Mo¿e to te¿ nie optymalne rozwi±zanie , ale na pewno nie pcha³bym siê w starocie MK3/4. Nie za te pieni±dze.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Bingo
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E46 320Ci ,A8 D3 4,2
    Sk±d
    Harklowa
    Na dzieñ dzisiejszy maj±c taki sprzêt w E38 wywali³bym wszystko ³±cznie z okablowaniem (wó¿ by³by l¿ejszy) i kupi³ co¶ 2 din co znacznie lepiej gra i funkcjonuje od ori zestawów do tego auta za tak± kasê :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    E38 735i manual
    Sk±d
    Wroc³aw
    Ch³opaki wszystko rozumiem. Przedstawiê wam moj± sytuacjê. Mam piêkn± czarn± 7 w której zamiast dzia³aj±cego wy¶wietlacza mam czarny ekran co mnie niesamowicie irytuje. Chodzi mi o minimum funkcjonalno¶ci jaki daje ten ekranik czyli spalanie jakie¶ podstawowe parametry typu stacja radiowa itd. Nawigacje mam w smartphonie i nie wyobra¿am sobie korzystania z oryginalnej (g³ównie przez widok z góry podobno w mk4 mo¿na w³±czyæ widok znany ze wspó³czesnych nawigacji czyli 3d :D). Jak ju¿ mówi³em ekrany z mk1 zwyczajnie maj± tê wadê ¿e ginie im pod¶wietlenie albo po prostu przestaj± wy¶wietlaæ obraz. MK2 i nowsze z tego co widzê po allegro to zwyczajnie dzia³±j±. Chcia³bym po prostu uruchomiæ sobie ten nieszczêsny wy¶wietlacz ¿eby nikt siê o niego g³upio nie pyta³ jak wsiada do mojego auta pierwszy raz i dla mojej w³asnej satysfakcji. Dlatego chcia³bym przeznaczyæ maksymalnie 300-350z³. Mam mo¿liwo¶æ kupienia czytnika mk2 i wy¶wietlacza z anglika koszt ³±czny 200-250z³ za ca³o¶æ kto rozkrêca³ ten sprzêcik ten wie ¿e monitor (sam wy¶wietlacz to osobna czê¶æ i nie ³±czy siê niczym z przyciskami wiêc bez problemu podmieniê sam wy¶wietlacz do mojej obudowy europejskiej. Pytanie tylko jak to pod³±czyæ ¿eby to dzia³a³o wy¶wietla³o temperaturê zasiêg i inne podstawowe parametry nawigacji mo¿e nie byæ xD
    Dziêki za zainteresowanie tematem :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2014
    BMW
    E65 3.0D
    Sk±d
    Barlinek
    Cytat Zamieszczone przez Bingo Zobacz posta
    Na dzieñ dzisiejszy maj±c taki sprzêt w E38 wywali³bym wszystko ³±cznie z okablowaniem (wó¿ by³by l¿ejszy) i kupi³ co¶ 2 din co znacznie lepiej gra i funkcjonuje od ori zestawów do tego auta za tak± kasê :)
    Tylko ze 2dni w e38 wyglada koszmarnie...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    e38 730d
    Sk±d
    Racibórz
    cursor napisa³ ci o zmianie okablowania. nie wiem czy trzeba zmieniaæ kable pomiêdzy desk± a baga¿nikiem , czy tylko w baga¿niku, ale je¶li to pierwsze to ..... sam wiesz.

a skoro twoj BM ci wystarcza, tylko pod¶wietlanie mu zdech³o, to nie chcesz go naprawiæ? pod¶wietlanie to nic takiego, pewnie przetwornica ¶wietlówki z ekranu.

zobacz czy jak latark± po¶wiecisz na ekran , to czy widaæ ¿e obraz jest. Je¶li jest, to nie powinno byæ problemu (w serwisie rtv/laptop) aby to o¿ywiæ.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    E38 735i manual
    Sk±d
    Wroc³aw
    temat do zamkniêcia.
    Mia³em uszkodzony modu³ TV przez co nie pokazywa³ obrazu na innym ekranie ni¿ mk1 (okzauje siê ¿e wersja wy¶wietlacza nie ma znaczenia musi byæ tylko 4:3) wymieni³em uszkodzony wy¶wietlacz i modu³ TV. Wszystko ju¿ ¶miga :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Brumlik1983
    Do³±czy³
    Aug 2023
    BMW
    E38 728
    Sk±d
    K³odzko
    Panowie proszê powiedzieæ mi dok³adnie co zrobic ¿eby na monitorze by³ kolor niebieski, ja mam bursztynowy, nie mam w menu zmiany koloru. przek³ada³em ca³e wyposa¿enie z innego auta, wy¶wietlacz, czytnik navi, cd na 6 p³yt, Radio i tel

Podobne w±tki

1. MK1 navi-komputer bne rozpoznaje , problem CD e38 750i
    Przez goodfeals w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 18-09-2015, 13:21
  2. [audio/video] Problem z monitorem 16:9
    Przez Mat88 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 05-09-2014, 10:04
  3. Problem z monitorem Nawigacji.
    Przez pablo_k3 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 2