Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: M30B30 coś wyje metalicznie na zimnym

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E32 730i

Post M30B30 coś wyje metalicznie na zimnym

Witam wszystkich.

Potrzebuje porady albo tropu gdzie dalej szukać.

E32 730i 91r. 150k przebiegu w przeszłości po kilku letnim postoju. Automat, wersja bez klimy.

Auto wyje w zakresie temperatur płynu chłodzącego czasami 0-85 a czami 40-85 stopni metalicznym dźwiękiem przypominającym skrzynie/hydrokinetyka bez oleju. Dźwięk podobny jest do tramwaju hamującego odzyskiwaniem energii. Jest tylko podczas jazdy, nie ma go przy przegazowaniu. Wydobywa się z okolic silnika/skrzyni.
    Dźwięk zmienia się w raz z obrotami - jak auto się nagrzeje do 90 stopni dźwięk zazwyczaj ustaje, najbardziej słyszalny jest przy rozpędzaniu auta lub dojeżdżaniu do świateł.

Początkowo obstawiłem skrzynię, ale po wymianie pompy wody dźwięk na jakiś czas ustał.
    Następnie po jakiś 500km dźwięk wrócił wraz z piszczącym paskiem i wrażeniem jakby coś czasem trzymało auto. Po czasie zerwało pasek pompa wody-alternator- koło pasowe.
    Wymieniłem wszystko co było w okolicy paska:
    - oryginalne nowe koło pasowe pompy wody
    - wisko Behr
    - zregenerowałem alternator plus nowe koło alternatora
    - wyczyściłem pasowe (była na nim korozja na połowie koła)

Przez jakiś czas był spokój teraz dźwięk powrócił raz jest raz go nie ma.

Pozatym auto ma nowe części:
    -chłodnice nissen
    -elektorzawory ogrzewania (noname jedyne jakie były dostępne nowe)
    -olej w skrzyni (wymieniany przez poprzedniego właściciela - jest klarowny trzyma stan)

-pompa wspomagania raczej to nie jest, dźwięk nie zmienia się przy mocniejszym skręcie.

1. Wskazówka temperatury czasami jest odchylona 2 milimetry w lewo od pionu, czy tak powinno być w m30?
    2. Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie dalej szukać?
    3. Byłby ktoś w stanie podpowiedzieć jak zbudowany jest obieg cieczy chłodzącej, czy jest tam jakiś dodatkowy obieg elektryczny, który może być podłączony "odwrotnie" do kierunku pompującej pompy wody?

Będę wdzięczny za wszelkie tropy i podpowiedzi

na dobrych słuchawkach słychać to 4 razy bardziej:

https://youtube.com/shorts/7wo0GtOI8...Wxz-iIcku648nL
    Ostatnio edytowane przez BlKamil ; 25-02-2025 o 21:40

Zaawansowany Użytkownik Awatar LukiPL
    BMW
    Bmw E32 3.5 1991 i 3.0 1987

Mi to wygląda że automat wyje i trzeba przyznać dość głośno. Mam podobne dźwięki w mojej jednej e32 z 87roku, nie aż tak głośno ale występują tylko jak jest bardzo niska temperatura i dosłownie przez chwilę.
    Co do wskazówki to powinien być pion ale ja u siebie mam lekkie odchyły w stronę prawą lecz nic złego się na razie nie dzieje. Test CO2 negatywny
    Co do obiegu wody to możesz mieć dodatkową pompkę wody przy elektrozaworach, nigdzie więcej nic nie ma.
    Ostatnio edytowane przez LukiPL ; 26-02-2025 o 11:32

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA

Przychodzą mi do głowy w zasadzie tylko rzeczy, które już masz wymienione. Może znów pompa wody, skoro poprzednio po wymianie było ok ? Raz że mogła znów pójść, dwa że coś ją może zabija ? Może zły montaż, jej lub czegoś razem pracującego?
    Dźwięk jest tylko podczas jazdy, czy na postoju po dodaniu gazu też występuje?
    Może dyfer ?

Ze wskazówką temperatury się nie przejmuj, miałem tak cały czas i temperatura idealna.
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion

Zaawansowany Użytkownik Awatar jpj
    BMW
    E32/E46/4R

Cytat Zamieszczone przez BlKamil Zobacz posta
    Witam wszystkich.Auto wyje w zakresie temperatur płynu chłodzącego czasami 0-85 a czami 40-85 stopni metalicznym dźwiękiem przypominającym skrzynie/hydrokinetyka bez oleju. Dźwięk podobny jest do tramwaju hamującego odzyskiwaniem energii. Jest tylko podczas jazdy, nie ma go przy przegazowaniu. Wydobywa się z okolic silnika/skrzyni.
    Dźwięk zmienia się w raz z obrotami - jak auto się nagrzeje do 90 stopni dźwięk zazwyczaj ustaje, najbardziej słyszalny jest przy rozpędzaniu auta lub dojeżdżaniu do świateł.
    /url]
    Skoro tak opisujesz to tutaj może być trop (auto pod obciążeniem podczas toczenia i w fazie dogrzewania). Podjedź na podnośnik, wrzuć bieg i rozpędź auto "w powietrzu" - może od spodu szybciej namierzysz źródło hałasu. Ewentualnie zostaje rolka na stacji diagnostycznej.

Co do temperatury, to u siebie mam czasami 1-2mm poza pion w prawą stronę przy włączonej klimie w dużych upałach. I tak samo - wszystko jest nowe OEM i odpowietrzone poprawnie, a test CO2 nic nie pokazał :P. Będę przyspieszał prędkość obrotową pompy wody dając mniejsze koło pasowe. Upgrade rodem z S38. Sprawdzę czy to przyniesie zamierzony efekt.
    Ostatnio edytowane przez jpj ; 01-03-2025 o 09:43

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    ja bym sprawdził filtr hydrauliczny ASB. czy jest dobrze zamontowany, czy nie zatkany i czy szczelnie do pompy przystaje.