Witam wszystkich.
Potrzebuje porady albo tropu gdzie dalej szukać.
E32 730i 91r. 150k przebiegu w przeszłości po kilku letnim postoju. Automat, wersja bez klimy.
Auto wyje w zakresie temperatur płynu chłodzącego czasami 0-85 a czami 40-85 stopni metalicznym dźwiękiem przypominającym skrzynie/hydrokinetyka bez oleju. Dźwięk podobny jest do tramwaju hamującego odzyskiwaniem energii. Jest tylko podczas jazdy, nie ma go przy przegazowaniu. Wydobywa się z okolic silnika/skrzyni.
Dźwięk zmienia się w raz z obrotami - jak auto się nagrzeje do 90 stopni dźwięk zazwyczaj ustaje, najbardziej słyszalny jest przy rozpędzaniu auta lub dojeżdżaniu do świateł.
Początkowo obstawiłem skrzynię, ale po wymianie pompy wody dźwięk na jakiś czas ustał.
Następnie po jakiś 500km dźwięk wrócił wraz z piszczącym paskiem i wrażeniem jakby coś czasem trzymało auto. Po czasie zerwało pasek pompa wody-alternator- koło pasowe.
Wymieniłem wszystko co było w okolicy paska:
- oryginalne nowe koło pasowe pompy wody
- wisko Behr
- zregenerowałem alternator plus nowe koło alternatora
- wyczyściłem pasowe (była na nim korozja na połowie koła)
Przez jakiś czas był spokój teraz dźwięk powrócił raz jest raz go nie ma.
Pozatym auto ma nowe części:
-chłodnice nissen
-elektorzawory ogrzewania (noname jedyne jakie były dostępne nowe)
-olej w skrzyni (wymieniany przez poprzedniego właściciela - jest klarowny trzyma stan)
-pompa wspomagania raczej to nie jest, dźwięk nie zmienia się przy mocniejszym skręcie.
1. Wskazówka temperatury czasami jest odchylona 2 milimetry w lewo od pionu, czy tak powinno być w m30?
2. Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie dalej szukać?
3. Byłby ktoś w stanie podpowiedzieć jak zbudowany jest obieg cieczy chłodzącej, czy jest tam jakiś dodatkowy obieg elektryczny, który może być podłączony "odwrotnie" do kierunku pompującej pompy wody?
Będę wdzięczny za wszelkie tropy i podpowiedzi
na dobrych słuchawkach słychać to 4 razy bardziej:
https://youtube.com/shorts/7wo0GtOI8...Wxz-iIcku648nL