Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: BMW E38 Historia samochodu z piek³a rodem

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2019
    BMW
    E38 750i
    Sk±d
    Warszawa

BMW E38 Historia samochodu z piek³a rodem

Mam E38 750 z 99 roku M73B54 ze skrzyni± ZF5HP30 i mam z ni± nastêpuj±ce numery raz odpala a raz nie, z pocz±tku my¶la³em ¿e winny jest pozycjoner w skrzyni bo skrzynia swoja droga te¿ wchodzi w tryb awaryjny i nie widzi jaki jest bieg ale skrzynie prawdopodobnie bêdê mia³ z g³owy bo rozebra³em dzisiaj pozycjoner i wysz³o ¿e mia³ urwane 2 z 3 z±bków które obracaj± reszta mechanizmu ale jak pod³±czy³em na zewn±trz ten pozycjoner i bawili¶my siê nim na zewn±trz to biegi pokazywa³a doskonale ale przy ustawieniu na P dalej nie krêci³a, pr±d napewno ma, i jak kiedy¶ macha³em wajch± z P na D to wkoncu za którym¶ razem klika³ sterownik EWS i auto wtedy odpala³o, dzisiaj po ustawieniu na P gdy pozycjoner by³ na wierzchu i bawieniu siê nie klikn±³ i nie odpali³, i moje pytanie czy jest szansa ¿eby sprawdziæ jako¶ czy ten modu³ EWS jest uwalony czy nie bo ju¿ sam nie wiem co zrobiæ z tym zeby odpala za ka¿dym razem a nie jak ma ochotê, pozornie wydawa³o siê ostatnio ¿e to wina pr±du bo by³o kilka b³êdów od EWS w sterowniku silnika, okej pod³±czy³o sie j± odpali³a, ale dzisiaj by³o inaczej ni¿ zwykle przyszed³em rano do roboty gdzie z ni± walczê wsiadam odpala piêknie ale nie ma wspomagania a robione by³o nivo mówiê pewnie zaci±gnê³o p³ynu doleje, gaszê silnik dolewam p³ynu nie odpala a pozycja biegów jest na P mówiê dobra mo¿e pr±d nic, zostawi³em j± pod ³adowark± diagnostyczn± na 14V na zap³onie i wróci³em za godzinê odpali³a wiêc mówiê no mo¿e faktycznie wina pr±du auto nie je¼dzi³o 5 lat, no to wielka chwila wyje¿d¿amy ¿eby sobie pochodzi³a no i tak sobie pracowa³a piêknie 4 godziny, mówiê dobra przejadê siê kawa³ek ruszam nie przejecha³em 50metrow skrzynia w tryb awaryjny za chwilê silnik w tryb awaryjne ale wszystko dzia³a silnik równo chodzi, gaszê ja odpalam ju¿ nie widzi pozycji biegów i ju¿ nie odpala. Okej nie chcesz c**j Ci w dupê poszed³em siê zaj±æ czym innym po dwóch godzinach wo³am ch³opaków ¿eby j± wepchn±æ na warsztat wsiadam cyk piêknie odpali³a jak na warsztat to ona sama wjecha³a, jak przejechaæ siê to przed bram± siê zbuntowa³a. Czy kto¶ ma jakie¶ pomys³y zanim odwiozê to na z³om

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    E65 730d
    Sk±d
    Wodzis³aw ¦l±ski
    Wszystko da siê zmierzyæ. Wejd¼ sobie na wds online i tam masz ka¿dy punkt pomiarowy pokazany na schemacie i obrazek gdzie go fizycznie znajdziesz w aucie. Z tego co piszesz, nie pojawia siê plus po zap³onie (wake-up) na sterowniku silnika. Wiêc zacznij mierzyæ (zaczynaj±c od EWS) ten plus po zap³onie. Mierzysz wzglêdem masy i musi byæ ok 12V. Je¿eli od razu przy kostce EWS pojawia siê to 12V, to nastêpny pomiar przy sterowniku silnika. Je¶li tam te¿ jest 12V po zap³onie, to problem le¿y w sterowniku silnika, a je¿eli nie, to pomiêdzy EWS a sterownikiem silnika. Byæ mo¿e przeka¼nik albo tylko problem z którym¶ stykiem, albo jaka¶ ³±czka na linii, uwalony lut sterownika, za¶niedzia³y styk, pogryziony przewód etc. Trudno co¶ wiêcej napisaæ, bo nawet gdy kto¶ mia³ identyczne objawy, to i tak mo¿e okazaæ siê, ¿e u Ciebie dzieje siê co¶ zupe³nie innego, bo przyczyn mo¿e byæ sporo, a ka¿de auto ma swoj± historiê.
    Ostatnio edytowane przez Polus111 ; 08-12-2024 o 21:15

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2019
    BMW
    E38 750i
    Sk±d
    Warszawa
    Problem rozwi±zany trafiony by³ sterownik EWS a dok³adniej przeka¼nik na nim siê ju¿ zu¿y³ i raz klika³ raz raz nie

Podobne w±tki

1. [E38] Witam, jestem nowy. A oto historia pechowego samochodu
    Przez Burgund w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20-04-2020, 23:50
  2. Historia BMW
    Przez MaddoxX w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 03-07-2013, 19:24
  3. Navi e38 rodem z Chin ;)
    Przez Jakub w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 25-01-2011, 19:51
  4. Opony Wanli Snow Grip s-1083 kozacka opona rodem z Chin
    Przez monster_pl w dziale Felgi, opony, itp.
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 28-12-2010, 14:47
  5. DRIFTER rodem tokio drift
    Przez trolu w dziale NA KA¯DY TEMAT / Humor / Off Topic
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 16-12-2007, 20:26

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •