Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: [ elektryka] Kilka pytañ o elektrykê w baga¿niku

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz

[ elektryka] Kilka pytañ o elektrykê w baga¿niku

Dzi¶ pogrzeba³em trochê w baga¿niku i nasunê³o mi siê kilka pytañ:
    1. Czy je¶li mam taki sterownik, jak na zdjêciu poni¿ej, to na 100% mam webasto?

Mo¿e ma kto¶ fotki, jak wygl±da ca³y mechanizm webasto przy silniku i gdzie on jest zlokalizowany, bo nic takiego nie widzê, a modu³ jest.

2. Do czego s³u¿± te bezpieczniki zlokalizowane po lewej od sterownika webasto (zdjêcie poni¿ej)? Brakuje mi tam 2 sztuk - za co one mog± byæ odpowiedzialne?

3. Co to jest na tym zdjêciu poni¿ej? Czy to jest tuner do Bavarii C Professional RDS (tak± mia³em), czy te¿ fabryczny wzmacniacz BMW? Czy maj±c co¶ takiego bêdê musia³ ci±gn±æ ca³± instalacjê g³o¶nikow± od nowa, aby pod³±czyæ inne radio?

4. Do czego s± te dwie wolne kostki poni¿ej tego "tunera od radia" - zdjêcie poni¿ej.

Z góry dziêkujê za pomoc :pada:

Podpowiem, ¿e na pierwszym zdjêciu jest sterownik do ogrzewania postojowego - webasto

Samo urz±dzenie jest przykrêcone pod mask± na prawym kielichu. Aluminiowa pucha z czarnym plastikowym deklem wielko¶ci okolo 30/15/35cm. Nie w sposób nie zauwa¿yæ.

Co do audio, to trzeba poszperaæ i poszukaæ, bo nie znam siê na tyle, ¿eby ze zdjêæ rozgry¼æ co i jak.

Pozdrawiam
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2007
    BMW
    BMW e32 730
    Sk±d
    Wroc³aw
    Jestem teraz na etapie walczenia u siebie z webastem :-)
    Jesli posiadasz takie wyposa¿enie w baga¿niku, prawdopodobnie webasto posiadasz. Aby ustawiæ webasto, musisz ustawiæ w OBC godzinê na która ma siê w³±czyæ ogrzewanie.
    Z tego co siê orientuje, nasze auta posiadaj± webasto typu BBW 46.
    Tutaj znajdziesz obszerna instrukcje na jego temat:
    http://www.telusplanet.net/public/ga...bw46/bbw46.pdf

Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Dziêki za odpowiedzi! Super ta instrukcja :D
    Czy na tej fotce poni¿ej dacie radê wskazaæ mi to webasto (o ile ono tam jest)?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 730iA V8
    Sk±d
    Wa³brzych
    Kolego na prawym kielichu masz czarna plastykowa zaslepke( od strony silnika na kielichu) przykrecona dwoma spinkami sci±gaj±c ja powinienes miec juz dostep do webasta
    Plany: zawias -40/-40 + 18"...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Dziêki - sprawdzê. Zagl±da³em tam, co prawda bez zdejmowania i nic nie widzia³em, ale teraz sprawdzê dok³adnie.
    A mo¿e jeszcze jakie¶ sugestie odno¶nie reszty pytañ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e32 M60B30
    Sk±d
    Myszków

Re: Kilka pytañ o elektrykê w baga¿niku

Cytat Zamieszczone przez koggi
    3. Co to jest na tym zdjêciu poni¿ej? Czy to jest tuner do Bavarii C Professional RDS (tak± mia³em), czy te¿ fabryczny wzmacniacz BMW? Czy maj±c co¶ takiego bêdê musia³ ci±gn±æ ca³± instalacjê g³o¶nikow± od nowa, aby pod³±czyæ inne radio?

Obrazek

4. Do czego s± te dwie wolne kostki poni¿ej tego "tunera od radia" - zdjêcie poni¿ej.

Obrazek

Z góry dziêkujê za pomoc :pada:
    Odno¶nie radia to kup taka przelotkê i powinno chodziæ.
    http://allegro.pl/item623565046_zlac..._2001_iso.html
    Te 2 kostki s± od fabrycznego wzmacniacza.
    Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez Adrian1031
    Pozdrawiam
    Oj chyba odwrotnie z t± kostk±, bo ta jest do pod³±czenia radia BMW do auta z instalacj± ISO, a ja szukam mo¿liwo¶ci pod³±czenia radia jvc kd-nx1r do oryginalnej instalacji BMW.
    Tylko, czy na 100% to zadzia³a, bo ten tuner to jest jednak integraln± czê¶ci± systemu Bavaria Professional?
    Wiecie mo¿e ilu kana³owy jest ten oryginalny wzmacniacz?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    Obecnie brak
    Sk±d
    Bydgoszcz
    Cytat Zamieszczone przez jabollo
    Kolego na prawym kielichu masz czarna plastykowa zaslepke( od strony silnika na kielichu) przykrecona dwoma spinkami sci±gaj±c ja powinienes miec juz dostep do webasta
    A co dok³adnie powiniennem po jej zdjêciu zobaczyæ? Znalaz³em tam wi±zkê kabli i tak± rurê owiniêt± srebrnym oplotem. Druga taka rura by³a widoczna znacznie ni¿ej - ko³o bloku silnika. Czy to to? Nic wiêcej nie dostrzeg³em :(

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e32 M60B30
    Sk±d
    Myszków

Cytat Zamieszczone przez koggi
    Cytat Zamieszczone przez Adrian1031
    Pozdrawiam
    Oj chyba odwrotnie z t± kostk±, bo ta jest do pod³±czenia radia BMW do auta z instalacj± ISO, a ja szukam mo¿liwo¶ci pod³±czenia radia jvc kd-nx1r do oryginalnej instalacji BMW.
    Tylko, czy na 100% to zadzia³a, bo ten tuner to jest jednak integraln± czê¶ci± systemu Bavaria Professional?
    Wiecie mo¿e ilu kana³owy jest ten oryginalny wzmacniacz?
    Z t± kostk± to jest tak jak mówisz. Nie przyjrza³em siê dok³adnie ale wiesz o co chodzi. Odno¶nie wzmacniaczy to prawdopodobnie s± 10 kana³owe z zestawem 10 g³o¶ników. Przynajmniej ja tak mam. Je¶li s± inne to niech kto¶ mnie poprawi.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •