Witam wszystkich,
W moim BMW e38 728i z 1997r mam pewna zagwozdkę.
Nie wiem czy to jest problem ale diagnozując mój samochód programem INPA mam przekroczone dwa wskaźniki mianowicie:
1. Obciążenie silnika [mg/suw] prawidłowy zakres od 0 do 7 wskazania 104!
2. Pobór powietrza przez zawór biegu jałowego prawidłowy zakres od 0 do 10 wskazania 14,5!
Nie wiem z czym to jest związane ostatnio wymieniłem czujnik położenia wału (założyłem oryginalny nowy) ponieważ wyskakiwał błąd 65. Aktualnie nie mam żadnych błędów silnik pracuje równo cicho moc jest nie czuję żadnych niepokojących objawów. Czy ktoś by mógł mi powiedzieć czy moje wskaźniki są prawidłowe? i co może być przyczyną tak dużych wartości?
Załączam zdjęcia z diagnozy. oraz film w linku poniżej google bo nieumiem jeszcze dodawać zdjęć
https://drive.google.com/drive/folde...NP?usp=sharing
To co zauważyłem to:
To wszystkie wskaźniki pracują w swoim dopuszczalnym zakresie tylko te dwa wskaźniki są ciągle powyżej.
Samochód jest zagazowany średnie spalanie gazu to 16L natomiast benzyny pokazuje mi średnio 24L/100km jest to wskazanie komputera nie zweryfikowałem jeszcze czy to jest realne współczynnik średniego spalania jest prawidłowo skalibrowany na wyświetlaczu wartość nominalna 1000.
Z góry dziękuję za odpowiedz