Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: skrzynia automat - dziwny problem z włączaniem (nie automatyczną zmianą) biegów

Początkujący Użytkownik
    BMW
    [E38] 730i

Post skrzynia automat - dziwny problem z włączaniem (nie automatyczną zmianą) biegów

Cześć, dopadł mnie dziwny problem z włączaniem biegów w skrzyni automatycznej. Przekopałem internet i nie znalazłem tego rodzaju kłopotu...

Nie chodzi o to jak skrzynia przełącza biegi ale o to, że blokuje się wybierak, uniemożliwiając włączenie danego trybu.
    Mam wrażenie, że ma to związek z temperaturą skrzyni, dopóki silnik/skrzynia się nie nagrzeje, wybierak przełącza się jednym paluszkiem. Auto generalnie stoi w garażu i wyjeżdżam jedynie w ładne weekendy na przejażdżki. Ww. sytuacja spotkała mnie chyba dwa lub trzy razy, przy czym ostatni zakończył się lawetowaniem auta do garażu. Normalnie skrzynia chodzi bardzo ładnie, zmienia biegi płynnie, bez szarpania‡, nie ma błędów itp. Jedynie po włączeniu wstecznego jest lekkie szarpniecie i pewnie nie jest to objaw optymistyczny. Auto jest z 1995 roku, na dziś dzień ma 232000 km przebiegu, nieudokumentowany w pełni ale prawdopodobny, patrząc po stanie auta. Jakie 4 lata temu zmieniałem olej i filtr w skrzyni (stary filtr miał datę 1994) a od tej zmiany zrobiłem może z 1000 km.
    Wracając do sedna, problem polega na tym, że po zatrzymaniu się po dłuższej jeździe, dźwignia wybieraka zaczyna pracować z dużym oporem (jakby tarcie) co aż uniemożliwia zmianę trybu. Poprzednim razem siłowałem się z dźwignią i ostatecznie udało się wrzucić inny bieg (akurat wsteczny ale dźwignia w całym zakresie chodzi z dużym oporem). W ostatnim przypadku opór był tak duży, że siłując się z dźwignią spowodowałem wysunięcie cięgna wybieraka z mocowania do dźwigienki przy skrzyni biegów, no i wiadomo że wszelka kontrola nad skrzynia została utracona :(.
    Ściągnąłem lawetę i już w garażu wlazłem pod auto, poprawiłem cięgno, ustawiłem dźwigienki, skręciłem mocowanie i okazuje się, że wszystko chodzi jak po maśle. Tryby da się zmieniać, skrzynia działa, silnik odpala, auto jeździ...
    Podejrzewam, że wpływ na tą "samonaprawę" może mieć temperatura skrzyni, bo auto zdążyło ostygnąć...
    Zauważyłem też, podczas tej pechowej ostatniej przejażdżki, że po przejechaniu kilkunastu kilometrów, przy stałej prędkości na chyba najwyższym biegu, skrzynia trochę™ zaczęła szarpać, ale nie zmieniła biegu. Po chwili to ustało.
    Miałem wcześniej nadzieję, że to może być problem z wybierakiem zewnętrznym ale wygląda na to, że problem tkwi wewnątrz. Czy takie objawy mogą wskazywać na jakieś konkretne uszkodzenie skrzyni? Grzebałem w serwisówkach i przekrojach, widać że wewnętrzny mechanizm wybieraka od dźwigni ma cięgno idące chyba do "tyłu" skrzyni i to tyle, nic tam nie wypatrzyłem więcej...
    Ma ktoś z Was jakieś pomysły, w czym może być problem?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie :)
    Ostatnio edytowane przez crocos ; 03-11-2024 o 21:59

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e2431gt
    Blog
    14
    Może pod wpływem ciepła np. linka lub inny element blokuje się mechanicznie. Coś się rozgrzewa, delikatnie rozszerza i blokuje?

ULA Vip Awatar tequila1909
    BMW
    E39 525iA ex. E32 735i, E32 735iAL, E38 728iA
    Po części, sam sobie już odpowiedziałeś na tą zagadkę. Miałem tak samo u siebie, tyle że temperatura nie miała nic do rzeczy. Ratunkiem jest kupno nowej linkz z pancerzem, ona się z wiekiem już wyrobiła i naprawa pomaga raz na dłużej, raz na krócej.

Pzdr
    Mr. Perfect 4 x K1 World Champion