Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: E65 Problem z radiem/modułem

Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E65 745i

E65 Problem z radiem/modułem

Cześć.
    Nic nowego natomiast szukając nie znalazłem wśród odpowiedzi rozwiązania które by mi pomogło uporać się z problemem ( tak tylko informacyjnie dla forum-polizei ;))
    W moim nowym nabytku nie działa radio, nie słychać dźwięku niezapięcia pasów, radia, CD itd, w menu idrive główne menu jest pozbawione kolorów ( tzn funkcje lewo prawo góra dół są jasnobrązowe). Radio FM, CD, NAVI, zegar, kalendarz itp nie działają, nie da się ustawić. Funkcja Logic7 nie pozwala na ustawienie czegokolwiek.
    Przeszukując internet trafiłem na potencjalna przyczynę czyli wyciek oleju hydraulicznego z siłownika klapy, rzeczywiście pierwszy moduł pod siłownikiem był zasikany olejem, wykręciłem go, wyczyściłem etanolem+miękka szczotką do zębów oraz przedmuchałem suszarką dokładnie, niestety bez zmian. Do owego modułu dochodzi sygnał światłowodu natomiast sprawdzając w schowku pasażera gdzie jest pętla to tam światłowody są "martwe", nie świeci ani nie miga.
    Nie chciałbym od razu wywalać 7-8 stów na ASKa jeśli przyczyna może być gdzieś indziej.

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Pozostaje Ci szukać po kolei gdzie zanika światłowód.
    W bagażniku masz czytnik nawigacji, nad nim jest moduł sterowania głosowego.
    Głębiej pod boczkiem jest moduł telefonu, poniżej wzmacniacz logic7.
    Dodatkowo na lewym słupku tylnym jest tuner radiowy.
    Każdy z tych elementów jest podłączony do światłowodu.
    Urządzenia podłączone są szeregowo, a światłowód musi być zamkniętą pętlą.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E65 745i
    Po powrocie z urlopu zabiorę się właśnie za pozostałe moduły w poszukiwaniu bubla.
    Sprzedający poinformował że radio nie działa i zamiast tego w schowku było zrobione jakieś drutowe obejście i grające tylko dwa małe głośniki z przodu, w menu idrive nie wyświetla praktycznie nic w zakładce entertainment ponadto strzałki wyboru które zwykle są w różnych kolorach u mnie są jednolite. PDC nie działa i tylko miga kontrolka przy kierownicy na przycisku, zastanawia mnie fakt czy wina za taki stan rzeczy leży po stronie ASK czy któryś z modułów znajdujących się w bagażniku. Czytam forum od dłuższego czasu jeszcze zanim kupiłem auto i mam jakąś tam wiedzę teoretyczną i pewne zdolności manualne więc postaram się jak najwięcej zrobić sam, dlatego na pewno każda wskazówka będzie dla mnie cenna 🫡