Brzmi podobnie jak problemy, które ja mia³em. 5 lat auto mia³em i problemu nie rozwi±za³em, chocia¿ zminimalizowa³em jego skutki. U mnie du¿o problemów robi³ rozrz±d - po wymianie nie trzepa³ siê a¿ tak i mog³em spokojnie ruszyæ po tym, jak auto zrzuci³o obroty z 1100 po starcie na te ~750.
Pozostaje sprawdziæ wa³ek mimo¶rodowy, silniczek Valvetronic i d¼wigienki po¶rednie na banku, na którym wypadaj± zap³ony - mo¿e jego/ich praca nie pozwala na precyzyjne wyregulowanie zaworów na maksymalny mo¿liwy wznios na ka¿dym cylindrze, zgodnie z za³o¿eniem. Bo przy starcie zawsze wznios jest ustawiony na maksymalny, bodaj 9,8-10 mm. Je¶li zawór nie wznosi siê na maksymaln± wysoko¶æ (lub uchyla siê mocniej, ale tutaj nie wiem czy w ogóle jest to mo¿liwe bez jakich¶ powa¿nych konsekwencji dla silnika), to bêdzie to skutkowaæ nierówn± prac±., co¶ w rodzaju jak na filmiku poni¿ej:
https://www.youtube.com/watch?v=eg1OAthXKAo
W³a¶ciciel owego auta potwierdzi³, ¿e rozwi±zaniem by³a wymiana d¼wigienek po¶rednich + wa³ków. W du¿ej ilo¶ci przypadków pomaga wymiana HVA - czyli hydraulicznych popychaczy, natomiast je¶li by³y wymienione no to trzeba spojrzeæ na resztê elementów systemu Valvetronic.
Dodatkowo, tego rodzaju problemy wcale nie dadz± b³êdów ze strony Valvetronic. Uszkodzony silniczek Valvetronic jakie¶ b³êdy móg³by daæ, ale wtedy sta³by na amen i system by³by kompletnie nieaktywny. W przeciwnym przypadku, nawet jak bêdzie pracowaæ nieprawid³owo to mo¿e b³êdów nie zwracaæ.