Cześć, mam osiemnaście lat i uznałem że świetnym pierwszym autem będzie 2003 E65 730D, więc przyszedłem conieco się dowiedzieć o rozwiązuwaniu kilku problemów.
Planowałem kupno E38, jednak następca przykuł moje oko przez to że ten konkretny to polift wizualny więc prezentuje się zacnie, ma bardzo bogate wnętrze, nie jest w tragicznym stanie oraz cena była dość dobra.
Przyjechałem nim około 200km, tylko trasa do domu jednak obecnie stoi, ponieważ akumulator jest kompletnie wyczerpany(odpalony na starter) oraz olej pasuje zmienić na już. Z innych wad to linka maski jest zerwana, wystaje lekko na zewnątrz, więc da się otworzyć na szczęście, blacharsko nie jest idealny jednak bez dużych ubytków na lakierze, oraz nie działa multifunkcja kierownicy i głośniki, jednak sprzedawca zarzekał się że to po dłuższym postoju i akumulator rozładowany i wcześniej działało wszystko jak należy, mimo to udało się przez to urwać solidne parę tysięcy, mam nadzieję, że jednak te 2 ostatnie problemy faktycznie znikną po zmianie akumulatora, co o tym myślicie?
Apropos zmiany akumulatora, powiedzcie mi proszę w jaki celować(budżet nieograniczony ale im mniej tym lepiej, raczej na krótsze trasy) i o co chodzi z tym kodowaniem, wiem że to konieczne dla dobrego działania akumulatora ale czy jest to do zrobienia przez narzędzie diagnostyczne obd(multidiag pro+ silver w tym przypadku), dodam, że osobiście się na tym nie znam jednak wujek ma i mam możliwość przez to ale jednak on sam nie wie, czy będzie to możliwe. Na chwilę obecną auto stoi do końca tygodnia zrobione będą pewnie opłaty itp a w następnym tygodniu planowałbym zakup akumulatora(jak się już dowiem jakiego) i oleju, postawie na 5W30.
Chętnie opowiem o tym aucie i jeszcze chętniej przyjmę porady z zakresu doboru/kodowania akumulatora i naprawy linki od maski.
Pozdrawiam serdecznie