Witam,
Auto mi siê nie usypia³o prawid³owo. Postanowi³em sprawdziæ czy pomo¿e co¶ inny modu³ mocy który kiedy¶ zakupi³em i ju¿ mia³em wstêpnie przekodowany vin. Przy okazji udanej podmiany modu³u mocy i jego przeprogramowaniu (inne ustawienia akumulatora) stworzy³ siê nowy problem. Brak mo¿liwo¶ci ustawienia daty i godziny, brak odczytów komputera pok³adowego, brak d¼wiêków (gong, pdc), brak dostêpu do radia, nawigacji, telefonu.
Sprawdzi³em b³êdy na Inpie - pokazuje jedyny b³±d: SIM/SGM 9487
1. Jak siê do tego zabraæ? Czy mo¿liwe jest, ¿e przy odpinaniu i przypinaniu modu³u mocy posz³a jaka¶ zwara i uwali³a bezpiecznik? Który mo¿e wywalaæ ten kod b³êdu? Gdzie szukaæ bezpiecznika b±d¼ jakiej¶ kostki od tych konkretnych bezpieczników?
2. Je¶li pad³ modu³, to który to jest ten SIM/SGM? Ma jak±¶ d³u¿sz± nazwê? W którym miejscu fizycznie w samochodzie go szukaæ? Jaki¶ schemacik z lokalizacj± do niego okropnie by pomóg³. Jaki bêdzie do niego kod produktu je¶li mam szukaæ zamiennik a mój vin to: DR54813 (e65 2003, M57 3,0d) - jak kto¶ to podpowie to bêdzie mi du¿o ³atwiej dzia³aæ dalej.
3. Czego konkretnie dotyczy kod b³êdu? Inpa wspomina, ¿e to problem zwi±zany z brakiem komunikacji z telefonem. Mo¿e uwali³ siê telefon w jakim¶ sensie? Chocia¿ telefon wygl±da na zdrowy, poza tym, ¿e nie ma d¼wiêków w systemie a sam system dzia³a jakby by³ w po³owie zablokowany. Czy mo¿e bardziej chodzi np o poduszki powietrzne? Mo¿e przy kodowaniu modu³u mocy wgra³em gdzie¶ jaki¶ nieprawid³owy wpis który dotyczy komunikacji SIM/SGM z telefonem?
Mo¿e jest jaki¶ sposób ¿eby pozbyæ siê tego b³êdu bez wymiany modu³u? Czyszczenie b³êdu za pomoc± Inpy nie dzia³a na ten kod b³êdu. Prewencyjnie przekodowalem podmieniony modu³ mocy czystym plikiem MAN. Nie pomog³o. Znajdê tu speca który pomo¿e koledze w potrzebie? Bêdê bardzo wdziêczny za podpowiedzi, za pomoc.
Wys³ane z mojego KB2005 przy u¿yciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem