Zamieszczone przez
Radek271
Cześć, mam nietypowy problem ze swoim bmw, 740xd 2014r n57d30b 313km. Niedawno kupiłem ten samochód i przy kupnie słyszałem już jakieś delikatne piski na zimnym silniku od pasków. Postanowiłem się za to zabrać, wymieniłem rolkę prowadzącą, napinacz paska (z dwiema rolkami) plus pasek zgodnie z numerem realoem.
Po odpaleniu napinacz drga, pracuje na całym zakresie i piłuje pasek, śmierdzi gumą i leci dymek. Ułożenie paska 100% ok. Pasek który założyłem to 6PK2145 ale realoem wskazuje 6PK2143 ale taki za bardzo niedostępny w hurtowniach. Więc kupiłem i założyłem 6PK2140 i sprawa wygląda tak że jest dalej to samo ale lepiej o tyle że jak jest nagrzany to problem znika. Stan pompy wody ok, koła pasowego ok, sprzęgiełko alternatora ok, pompa wspomagania hydrauliczna ok, jedynie kompresor klimatyzacji nie włącza się mi w momencie wciśnięcia AC, ale nie ma oporów jak pokręcę kołem pasowym lub wirnikiem kompresora. Ani oporów ani luzów. Moim zdaniem to nie ma znaczenia. Jestem z zawodu mechanikiem, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Zastanawiam się dać jeszcze krótszy pasek pk bo zakres pozwoli, ale to nie jest rozwiązanie przyczyny.
Szanowni koledzy czy ktoś z Was miał podobny przypadek ?