Witam. Tak jak w tytule. Autko kupione po dłuższym postoju i nie mam żadnych informacji jaki był w niej olej, Może pomożecie mi ustalić jaki byłby najlepszy??
Witam. Tak jak w tytule. Autko kupione po dłuższym postoju i nie mam żadnych informacji jaki był w niej olej, Może pomożecie mi ustalić jaki byłby najlepszy??
Najlepszy będzie taki jak w instrukcji obsługi, czyli bodajże 5W30 albo 5W40, poprzedzony >>płukanką<< (Liqui Moly, Valvoline, Castrol, etc.).
Każdą zakupiona e38 potraktowana była płukanką L&M jak poleca tuczi, pierwszy olej Valvoline spuszczany po tysiącu km i później był Ravenol VST bodajże, obecnie już chyba od 3 lat ( zmian ) Xado 5W40
Więc już coś wiem. Myślałem nad Ligui Moly i właśnie proponują 5w40. A filtr oleju różni się coś 3.0 od 2.8 ?? Bo u mnie jest SWAP z 2.8 na 3.0 v8 zrobiony ;)
Ja do wszystkich smigiel leje motula ze sklepu motoryzacyjnego nie z neta. 5w/40. Mysle ze to dobry olej bo u mnie sie sprawdza.
Pzdr
W dobrej cenie można kupić np oiltek firmy magnetti marelli, rozlewa go shell, a nic lepszego od shella w kwestii cena/jakość nie dostaniesz. U mnie w tej chwili jest wlany shell 0w40
Żeby odpowiedzieć sobie na temu podobne pytania np. o filtr, możesz użyć np. REALOEM albo BMWFANS.
Po wpisaniu siedmiu ostatnich cyfr numeru VIN dostaniesz informacje nt. części w twoim aucie oraz ich numery fabryczne.
W przypadku kiedy masz zmieniony silnik, możesz wybrać "ręcznie" auto z interesującym Cię motorem, V8 3.0 w tym wypadku i wtedy w odpowiedniej grupie - Silnik, znajdziesz filtr oleju i jego numer fabryczny.
Wklepując ten numer w przeglądarkę wyświetli Ci się kilka zamienników.