Poka¿ wyniki od 1 do 2 z 2

W±tek: Regeneracja zacisków hamulcowych Brembo

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Jeszcze brak
    Sk±d
    Lublin

Post Regeneracja zacisków hamulcowych Brembo

Witam. Kupi³em zaciski hamulcowe brembo do mojej e30. Oczywi¶cie trzeba je zregenerowaæ i chcê to zrobiæ samemu. Pomêczy³em siê dzi¶ trochê z rozkrêceniem tego bo wszystko by³o zapieczone. Moje pytanie jest nastêpuj±ce: czy te 3 ¶rubki na imbus (chyba), znajduj±ce siê obok t³oczków hamulcowych, da siê wykrêciæ. Zdjêcie:

(jedna na dole i dwie obok siebie na górze).

Zala³em to WD-40 i niech trochê pole¿y, ale ciekawi mnie czy to wgl rozkrêcaæ. U mnie s± strasznie zardzewia³e i nawet nie widaæ czy to imbus czy torx. Je¶li s± do wykrêcenia to chcia³bym to zrobiæ aby wymieniæ wszystkie zu¿yte elementy i ju¿ do tego nie zagl±daæ.

Mam zamiar oddaæ zaciski do piaskowania lub szkie³kowania i mam nadziejê ¿e nie oka¿e siê ¿e ju¿ siê do niczego nie bêd± nadawaæ bo s± trochê zniszczone. Chodzi o t± metalow± 'obwódkê' wokó³ t³oczka

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar rexman
    Do³±czy³
    Jul 2015
    BMW
    e31
    Sk±d
    Irlandia

Przysz³o mi zmierzyæ siê z podobnym problemem. Ty pewnie ju¿ dawno siê z tym upora³e¶ i zapomnia³e¶.

Dzi¶ po dok³adnym przyjrzeniu siê tym "obwódkom" wokó³ t³oczków, by³em niemal pewien ¿e s± to wprasowane tuleje metalowe w aluminiow± obudowê zacisku. A jednak nie! Gniazda s± wyfrezowane i pokryte jak±¶ pow³ok±. Pewnie ceramiczn±.

Mia³em zapieczone t³oczki. Dwa l¿ej wysz³y, a dwa bardzo ciê¿ko. By³o tak ¼le, ¿e zosta³y uszkodzone przy wyci±ganiu. Pocieszeniem jest tylko, ¿e i tak nie by³y w idealnym stanie.

Zamówi³em zestaw naprawczy. Moje t³oczki maj± ciemn± pow³okê (tak jak i gniazda), a te które oferuje siê w sprzeda¿y, s± o ile dobrze widzê, jasnego koloru.
    Ciekawi mnie jak to siê spisze w czasie.

Trochê mnie niepokoi to, co wyczyta³em:

https://www.brembo.com/pl/grupa/news...alipers-brembo

Póki co czekam na zestaw naprawczy.
    Ostatnio edytowane przez rexman ; 20-03-2023 o 01:37
    Zostañ dawc± szpiku kostnego... dkms.pl

Podobne w±tki

1. [hamulce] ¦ruby zacisków hamulcowych - ró¿nice ori a febi
    Przez Aldik w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 13-08-2015, 00:13
  2. [hamulce] Malowanie zacisków
    Przez jarek88 w dziale Seria e32